Yeni
Ana Sayfa » Hukukbook » Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP,  5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ nun 42. maddesi gereğince, sektörün önde gelen müzik yapımcılarının girişimiyle kurulmuş meslek birliğidir. MÜ-YAP, 03.08.2000 tarihinde Kültür Bakanlığının onayı ile tüzel kişilik kazanmış ve faaliyetlerine başlamıştır.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, müzik yapımcılarının ve müzik yapımcılığının gelişmesini ve kamuoyu tarafından tanınmasını sağlamakta, ses tespitlerinin izinsiz olarak çoğaltılmasını ve kullanılmasını önlemek için mücadele etmekte ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP tüzel kişi üyelerinin sayısı 196’nın üzerindedir. MÜ-YAP’a üye tüzel kişilik sahibi şirketlerin Türkiye Müzik Endüstrisi içindeki payı yüzde 80’in üzerindedir. MÜ-YAP’ın kamuya açıklanan resmi rakamlarına göre, Türkiye’de uluslararası repertuarı temsil eden müzik dünyası temsilcilerinin % 95’inden fazlası MÜYAP üyesidir.

MÜ-YAP ve Uluslararası Fonogram Endüstrisi Birliği(IFPI)

MÜ-YAP, Bakanlar Kurulunun 22.11.2001 tarihli kararıyla Uluslararası Fonogram Endüstrisi Birliği(IFPI)’nin Türkiye Ulusal Grubu olarak kabul ve tescil edilmiştir. Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, Türkiye’de Müzik Endüstrisi’nin ve telif hakları sisteminin gelişmesine katkı sağlamakta, Dünya Kayıt Endüstrisini temsil eden Uluslararası Fonogram Endüstrisi Birliği IFPI Ulusal Grubunun Türkiye Ulusal Grubu temsilciliğini yürütmektedir. Bu çerçevede IFPI tarafından düzenlenen toplantılara katılmakta, Temsili Alan Komite Toplantılarına, Ulusal Grup Toplantılarına ve Korsanla Mücadele Toplantılarına katılmakta, bu toplantılar raporlanmaktadır.

MÜ-YAP’ın Amacı

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, izinleri alınarak ve bedelleri ödenerek tespiti yapılmak suretiyle piyasaya sürülen albümlerin sahibi olan müzik yapımcılarından almış olduğu yetki belgeleri ile yerli ve yabancı kayıtlara ilişkin yasal hakları birlik faaliyetleri çerçevesinde koruma amacındadır. MÜ-YAP, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 80. Maddesi çerçevesinde üyelerine ait hakların kullanımına, bu yetki belgelerinin kapsamı içinde  izin verme yetkisine sahip tek kuruluştur.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, tüzüğünün gerektirdiği çerçevede icraya konu eser yada sesleri ilk defa tespit eden ve eser sahibinin haklarına komşu hakları bulunan ses taşıyıcısı müzik yapımcılarının ortak çıkarlarını korumak, haklarını izlemek; alınacak tazminatların ve tespitleri içeren ses taşıyıcılarının kullanılmasından kaynaklanan telif bedellerini toplayarak hak sahiplerine dağıtımını sağlamakla görevlidir. Sektörün ekonomik anlamda güçlenmesini sağlamak da MÜ-YAP’ın amaçları arasında yer almaktadır.

Birliğin Kurucu Yönetimi ve Mevcut Yönetim Kurulu

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP’ın 23 Kasım 2000 Tarihli İlk Genel Kurul Toplantısında Seçilen ilk Yönetim Kurulu üyeleri, Tempa Tüm Elektrikli Mamuller Paz. Tic. A.Ş. temsilcisi olarak Aydın Oskay, Sony (Türkiye) Müzik ve Sanat A.Ş. adına Ali Melik Ayraçman, Neşe Müzik Yapım San. ve Tic. A.Ş. adına Neşe Demirkat, Emre Grafson Müz. San.  Dan. ve Tic. A.Ş. adına Hüseyin Emre ve Kalan Ses Gör. Hiz. Org. Tic. Ltd. Şti. adına Hasan Saltık olmuştur.

Birliğin 15 Mart 2017 Tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında seçilen son Yönetim Kurulu üyeleri ise Seyhan Müzik Prodüksiyon İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. adına Bülent Seyhan, Süper Müzik Yapım Prodüksiyon San. ve Tic. Ltd. Şti.adına Deniz Erdem, Kalan Ses Gör. Hiz. Org. Tic. Ltd. Şti. adına Hasan Saltık, Ada Yayıncılık ve Müzik Tic.Ltd.Şti. adına Bülent Forta ve Doğan Müzik Yapım ve Tic. A.Ş. adına Samsun Demir’den oluşmuştur. Birliğin başkanı Bülent Seyhan’dır.

MÜ-YAP Faaliyetleri 

Lisanslama ve Dağıtım

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, üyelerine ait bağlantılı hakları korumakta, üyelerine ait yapımların (fonogramların) ve yapımlarda yer alan kayıtların radyo ve televizyonlar ile yeni medyada kullanımları dahil, otel, lokanta, bar, diskotek, mağaza ve benzeri kamuya açık alanlarda kullanımları nedeniyle lisans sözleşmeleri imzalayarak telif bedellerini toplamakta, telif bedellerini birliğin Dağıtım Yönergesi çerçevesinde üyelerine dağıtmaktadır.

Korsanla Mücadele ve Hukuk

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, üyesi olan müzik yapımcılarına ait kayıt ve albümlerin korsan üretimlerini ve internet üzerinden gerçekleşen her türlü izinsiz müzik kullanımlarını, dosya paylaşımlarını önlemekte, koruması altında bulunan fonogramları lisans almadan, izinsiz kullanan kişi ve kurumlarla mücadele etmektedir.

Sektör Çalışmaları

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, ulusal ve uluslararası müzik pazarındaki gelişmeleri takip etmekte, üyeleri için Türkiye ve Dünya Müzik Endüstrisi hakkında veri üretmekte, ulusal ve uluslararası toplantılarda, fuarlarda, konferanslarda ve çeşitli etkinliklerde Türkiye Müzik Endüstrisini temsil etmekte ve endüstrinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

İnternet Denetimleri;

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, kurmuş olduğu teknik ekiple korsan sitelerin takibini sağlamakta, bu sitelere ilişkin hukuki girişimlerde bulunmaktadır. Birlik, ses kayıtlarını izinsiz biçimde yayınlayan sitelere ihtarname göndermekte, ihtarı dikkate almayanlar hakkında yasal süreç başlatmaktadır. MÜ-YAP, 2004 yılından itibaren 2.000’in üzerinde siteye erişimi engellemiş veya kapattırmıştır.

2016 yılında, Türkiye’de ziyaretçi sayısı bakımından en çok takip edilen, izinsiz müzik yayını ve çeşitli yoğunluklarda reklam bulunduran 31 site saptanmış, IFPI’ya bildirilmiş, bu sitelerden izinsiz kullanılan repertuara ait linkler kaldırılmıştır.

Fiziki Denetimler

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği-MÜ-YAP, yaptığı fiziki denetimlerle korsanla mücadele etmekte, başta sahil kentleri olmak üzere benzin istasyonları ve müzik marketleri denetlemekte ve haksız kullanım tespiti halinde yasal işlem başlatmaktadır. Feribot ve iskeleler, turistik tesisler ve diğer kamuya açık alanlar sürekli denetim altında tutulmaktadır.

MÜ-YAP İletişim 

http://tr.mu-yap.org

E-posta : muyap@mu-yap.org

Tel :+90 212 292 46 13

Faks :+90 212 292 46 17

Adres : Kuloğlu Mh. Turcanıcıbaşı Cd. No: 10 Kat: 4 Beyoğlu / İstanbul

 

Bunu okudunuz mu?

25 Ocak – Hukuk Takvimi

25 Ocak – Hukuk Takvimi 1579 Fransa, İspanya, Büyük Britanya, Savoya Dükalığı ve Hollanda arasında …

Hukuk Ansiklopedisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin