Yeni
Ana Sayfa » Hukuk Takvimi » 1 Ocak – Hukuk Takvimi

1 Ocak – Hukuk Takvimi

1 Ocak – Hukuk Takvimi

M.Ö. 45

Jülyen takvimi ilk kez kullanılmaya başlandı, 16. yüzyıla kadar kullanıldıktan sonra yerini Gregoryen takvime bıraktı.

404

Telemachus, Kolezyum’daki bir gladyatör dövüşünü ayırmak isteyince taşlanarak öldürüldü. Honorius ise onun anısına dövüşleri yasakladı. Bu dövüş son gladyatör dövüşü olarak tarihe geçti.

1515

1498 – 1515 arasında hüküm süren Fransa kralı XII. Louis yaşamını yitirdi. (Doğumu: 27 Haziran 1462) İngiltere’de VII. Henry’nin yaptığı düzenlemelere benzer şekilde hukuk, vergi ve devlet yönetimi alanında reformlar yaptı. Mahkeme hakimlerinin güçlerini artırarak yolsuzluğun önüne geçmeye çalıştı.

1788

Fransız hukukçu felsefeci, ütopik sosyalist ve kuramcı Étienne Cabet doğdu. (Ölümü: 9 Kasım 1856) Hukuk eğitimi alarak avukatlık yaptı. Bir süre öğretmenlik görevinde de bulundu fakat devletin o dönemlerdeki baskıcı ve denetimci yönetimine karşı çıkarak öğretmenlik görevinden ayrıldı. Bastia kentine başsavcı olarak atandı, cumhuriyetçi görüş ve düşüncelerinden ötürü Mayıs 1831 yılında görevinden alındı. 1833 yılında Popularie Gazetesi’ni kurdu. 1834 yılında basın suçu işlemekten ötürü iki yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Hukukçu ve filozof Étienne Cabet
1808

Amerika Birleşik Devletleri’ne köle girişi yasaklandı. Kölelik, 1862 yılında ABD’de tamamen yasaklandı. Köleliğin yasaklanmasına ilişkin ilk kanunlar İngiltere’de ve ABD’de 19. yüzyılın ilk çeyreğinde, 1807 yılında çıkarıldı ve daha sonra diğer Avrupa devletleri onları izledi.

1884

Yunan hukukçu ve iki kez başbakanlık görevinde bulunmuş Yunan politikacı, Konstandinos Çaldaris, İskenderiye’de doğdu. (Ölümü: 15 Kasım 1970, Atina) Atina Üniversitesinde hukuk okudu. 1926’da, Özgür Düşünenler Partisi ile Argolidokorinthia eyaletinden milletvekili seçildi. 1933-1935 yılları arasında Panagis Çaldaris’in ikinci hükûmetine Ulaştırma Bakan Yardımcısı olarak girdi ve Başbakan Vekili olarak devam etti. 1946 seçimlerine, sağcı “Birleşik Yurtsever Parti” koalisyonunun lideri olarak katıldı ve seçimi kazandı. Ocak 1947’ye kadar Yunanistan başbakanlığı görevini yürüttü. 1947-1949 yıllarında BM Genel Kurulunda Yunaninstan’ı temsil eden heyete başkanlık yaptı.

Hukuk ve Yunanistan eski devlet başbakanı Konstandinos Çaldaris
1891

Penaltı, Birleşik Krallık’taki Stoke City-Notts maçındaki tartışmalar üzerine futbol kuralları kitabına dahil edildi.

1895

Hukukçu ve FBA kurucusu John Edgar Hoover doğdu. (Ölümü 2 Mayıs 1972) George Washington Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı ve 1916 yılında master derecesi kazandı. 1917’de Adalet Bakanlığı’na girdi, iki yıl sonra Başsavcı A. Mitchell Palmer’ın yardımcılığına getirildi. 1924’te Federal Soruşturma Bürosu’nun(FBI) başkan yardımcılığına atandı, yedi ay sonra başkan oldu ve ölümüne kadar bu görevi yürüttü. Harding yönetimindeki skandallardan dolayı saygınlığı sarsılan kuruluşun personel seçimi ve eğitimi konusunda etkili yöntemler geliştirdi. Dünyanın en büyük parmak izi kataloğunu yarattı. Bilimsel bir suç araştırma laboratuvarı ile FBI Ulusal Akademisi’ni kurdu. ABD’de gangsterlerin dünya çapında ün kazandığı 1930’ların başında, ünlü suçluları izleyip ele geçirerek FBI’ın başarılarını geniş bir biçimde kamuoyuna duyurdu. Yaşamını anlatan biyografi türündeki J. Edgar isimli film, Clint Eastwood yönetmenliğinde ve 2011 yılında vizyona girdi.

1901 Avustralya’daki Britanya kolonileri federasyonlaşarak tek bir çatı altında birleşti.
1911

Hukukçu ve diplomat İsmail Necdet Kent doğdu. (Ölümü 20 Eylül 2002) Yüksek öğrenimini New York Üniversitesi Kamu Hukuku bölümünde tamamladı. 1937 yılında Dışişleri Bakanlığına girdi. 1944 yılına kadar Marsilya Başkonsolosluğundaki görevinde kaldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok Yahudi’ye Türk pasaportu vererek hayatlarını kurtardı. Aynı zamanda güney Fransa’da yaşayan veya oraya kaçan, geçerli Türk pasaportu olmayan birçok Türk Musevi’ye Türk kimliği sağladı. ‘Üstün Hizmet Madalyası’ ile ödüllendirildi. Muhtar Kent’in babasıdır.

İsmail Necdet Kent
1921

Hukukçu Theobald von Bethmann Hollweg yaşamını yitirdi. (Doğumu: 29 Kasım 1856) Leipzig ve  Berlin’de hukuk öğrenimi gördükten sonra devlet hizmetine girdi. 1905’te Prusya içişleri bakanlığına 1907’de de imparatorluk içişleri bakanlığına atandı. 14 Temmuz 1909’da istifa eden Prens Bernhard von Bülow’un yerine şansölye oldu ve Alman bürokrasisinde idari kademelerinden şansölyeliğe atanan ilk kişi unvanını aldı.

1923 Türkiye’nin ilk Futbol Federasyonu olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı kuruldu.
1924

ILO 11 No’lu Örgütlenme Özgürlüğü (Tarım) Sözleşmesinin birinci maddesi hükümleri imzacı devletler tarafından uygulanmaya başlandı.

1926

Uluslararası Takvim ve Saat kullanılmaya başlandı. Uluslararası saat ve takvimin kullanımına ilişkin “Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun” TBMM’de 1925 yılında kabul edilmişti. Türkiye, bir kanunla Gregoryen takvime geçti. Hicri ve Rumi takvimler yerine Miladi takvim kabul edilerek 1 Ocak 1926’dan itibaren de kullanılmaya başlandı.

1929

Millet Mektepleri açıldı. Millet Mektebi Talimatnamesi, İcra Vekilleri Heyetinin (Bakanlar Kurulu) 11 Kasım 1928 tarihli toplantısında uygun bulunarak kabul edilmiş ve Yönetmelik 24 Kasım 1928 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

1929

Avukat, siyasetçi ve öğretmen Mustafa Necati yaşamını yitirdi. (Doğumu: 1894) İstanbul Hukuk Mektebi’nden mezun oldu. I. Dünya Savaşı yıllarında İzmir’de avukatlık, eğitimcilik, gazetecilik yaptı. 1915 yılında arkadaşı Hüseyin Vasıf Bey ile Özel Şark İdadisi adlı bir okul kurdu ve bu okulda müdürlük ile beraber edebiyat öğretmenliği yaptı. Savaştan sonra itilaf devletlerince işlerine son verilen demiryolu işçilerinin haklarını savunmak, savaştan dönen işsiz yedek-subayların sıkıntılarını gidermek için çalışmalar yaptı. TBMM 1. Dönem Saruhan milletvekilliği sırasında önce Sivas İstiklal Mahkemesi üyesi olarak görevlendirildi. Daha sonra Kastamonu İstiklal Mahkemesi Başkanlığı ve Amasya İstiklal Mahkemesi Başkanlığı yaptı. Kastamonu’da görevli olduğu bir yıl içinde Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu) ve Kastamonu İlim Cemiyeti’nin kurulmasına öncülük etti. Hilâl-i Ahmer Cemiyeti(Kızılay), Gençler Mahfeli (Derneği) ve Muallimler Derneği’nin çalışmalarına destek verdi. Tüm bu çalışmalarından ötürü belediye tarafından fahri hemşehrilik unvanı verildi. Mübadele esnasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yaptı. 1924 Anayasası’nın yürürlüğe konulduğu sırada Adalet Bakanlığı yaptı. Tevhidi Tedrisat sürecinde ve Harf Devrimi esnasında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yaptı. Necatibey Eğitim Fakültesi’ne adı verildi.

Mustafa Necati Bey ve Mustafa Kemal Atatürk bir arada
Mustafa Necati Bey ve Mustafa Kemal Atatürk bir arada
1929 Anadolu demiryolu hattı ile Haydarpaşa Limanı millileştirildi.
1934 Ölçüler Kanunu yürürlüğe girdi.
1934

Alcatraz adası, Amerika Birleşik Devletleri’nin bir hapishanesi haline dönüştürüldü. Ada hakkında daha sonra birçok film çekildi.

1934 Fransa, Birleşmiş Milletler Cemiyeti’ne(Cemiyet-i Akvam) kabul edildi.
1935 İstanbul Ruhtım Şirketi Devletçe satın alındı.
1940

1935 yılında kabul edilen “Tunceli vilâyetinin idaresi hakkında kanun” yürürlükten kaldırıldı.

1942

26 ülkenin Mihver Devletleri’ne karşı birleşme ve savaşı sürdürme kararlarını içeren Birleşmiş Milletler Bildirisi (Declaration by United Nations) ilan edildi. ABD Başkanı F. D. Roosevelt tarafından ortaya atılan ve müttefik ülkeler için kullanılan “Birleşmiş Milletler” terimi, resmi olarak ilk kez kullanıldı. Birleşmiş Milletler Demeci olarak da bilinen bildiri, Atlantik Bildirisindeki ilkeleri aynen kabul etti. BM, savaştan sonra 1945’te kuruldu.

1946 İşçi Sigortaları Kanunu yürürlüğe girdi.
1948

İtalya Cumhuriyeti Anayasası geçici devlet başkanı tarafından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. İtalyan Kurucu Meclisi, 22 Aralık 1947 tarihli oturumunda İtalyan Cumhuriyeti Anayasasını onaylamış ve Geçici Devlet Başkanı olarak belirlenen Enrico Roberto De Nicola, İtalya Cumhuriyeti Anayasasını ilan etmişti. İtalya Cumhuriyeti Anayasası, İtalya Resmi Gazetesinin 27 Aralık 1947 tarihli sayısında yayınlandı ve 1 Ocak 1948 tarihinde yürürlüğe girdi.

1950 Gelir Vergisi Kanunu yürürlüğe girdi.
1951

İzmir Barosu eski yönetim kurulu üyesi ve çevreci Avukat Senih Özay doğdu.

Avukat ve Yazar Senih Özay
1951

Birleşmiş Milletlere bağlı ilk Mülteciler Yüksek Komiseri ilk kez göreve başladı. İlk komiser Hollanda asıllı Gerrit Jan van Heuven Goedhart oldu ve 3 yıllığına seçildi.

1952 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yürürlüğe girdi.
1952

Haşimi Ürdün Krallığı Anayasası, 1 Ocak 1952 tarihinde kabul edildi. Anayasa, 8 Ocak 1952 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak; Birleşik Krallıktan(İngiltere) bağımsızlığın kazanıldığı 25 Mayıs 1946 tarihinden hemen sonra düzenlenen 7 Aralık 1946 tarihli Ürdün Anayasasını yürürlükten kaldırdı.

1952

Türkiye, Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına İlişkin Bern Sözleşmesinin 1948 yılında tadil edilmiş metnine katılma kararı aldı.

1955

Hukuk profesörü ve siyasetçi Burhan Kuzu doğdu. (Ölümü: 1 Kasım 2020) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde okudu. Üniversiteden mezun olduktan sonra hakimlik ve kaymakamlık sınavını kazandı. Tekirdağ’da kaymakamlık stajına başladı. 1976 yılında üniversitede asistan kadrosuna alınınca akademisyen olmayı tercih etti. Yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. Anayasa hukuku alanında çalıştı. 1980-1982 yılları arasında Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Avrupa Konseyi bursuyla araştırmalar yaptı. 1998 yılında profesör unvanı aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeliği ve başkanlığı görevlerini yürüttü. Hukuk alanında makale ve kitaplar yayımladı. Uzun süre Polis Okulları’nda ders verdi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üyelik ve yöneticilik yaptı. Bir süre Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde öğretim üyeliği yaptı. Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. Milletvekilliği ve Adalet Komisyonu başkanlığı yaptı. Zindaşti suç örgütü ve başkaca oluşumlarla ilgili olarak nüfuz ticareti ve adli yargıyı etkileme suçundan hakkında soruşturma yapılmakta iken 1 Kasım 2020 tarihinde COVID-19 ‘a bağlı olarak hayatını kaybetti.

Burhan Kuzu
1956

Sudan bağımsız bir cumhuriyet olduğunu ilan etti. 1 Ocak Sudan Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaya başlandı.

1958 Roma Antlaşmasının kabulü sonucunda Avrupa Ekonomik Topluluğu kuruldu.
1958

Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM) 1 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe giren Roma Antlaşması ile kuruldu. Topluluğun amacı, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla ve güvenli biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla üye devletlerin araştırma programlarını koordine etmek olarak belirlendi.

1959

Küba Devrimi sonuçlandı. Bütün Küba‘da işçiler ve köylüler Fidel Castro‘nun çağrısına uyarak genel greve başladı. Batista kovuldu ve Küba’nın kontrolü Fidel Castro, Che Guevara ve Raul Castro liderliğinde yeni yönetimin elinde geçti. 1 Ocak Küba Milli Günü (Küba Devrimi’nin Yıldönümü) olarak kutlanmaya başlandı. Küba Cumhuriyeti Anayasası, Devrim’den sonra 1959 yılının Şubat ayında “Temel Kanun” adıyla kabul edildi. 1976’da yeniden düzenlendi, 2019 yılında yeni Anayasa kabul edildi. 

1960 Kamerun, BM kararı gereğince bağımsızlığını kazandı.
1964

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, 01 Ocak 1964 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğdu. 1987’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 2007 yılında ise profesör unvanını aldı ve 2015’te AYM başkanlığına seçildi.

Prof. Dr. Zühtü Arslan
Prof. Dr. Zühtü Arslan
1971 Amerika Birleşik Devletleri’nde, televizyonlara sigara reklamı yapılması yasaklandı.
1973

Avrupa Son Senedi ve Türkiye ile imzalanan Katma Protokol yürürlüğe girdi. Senedin yürürlüğü 31 Mayıs 1963 tarih 244 sayılı Kanun uyarınca Bakanlar Kurulunun 21 Aralık 1973 tarihli kararı ile onaylanmıştı. («Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında bir Ortaklık Yaratan Anlaşma» ya ekli «Geçici Protokol»ün birinci maddesi uyarınca 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel’de imzalanmış olan Katma Protokol ve Ekleri ile Malî Protokol, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu yetki alanına giren maddelerle ilgili Anlaşma ve Son Senet’in onaylanmasının uygun bulunduğuna dair Kanun)

Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye Arasında Ortaklık İlişkisi Kurulmasına Dair Anlaşmaya Katma Protokole Ek Geçici Protokol imza töreni – Protokole, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil imza koymuştu – 23 Kasım 1970
1973

Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) üyesi oldu. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği Antlaşması’nın 50. maddesi ile tüm üye ülkelere tanınan hakkını kullanarak 2020 yılında birlikten ayrıldı.

1979

Çin Halk Cumhuriyet ve Amerika Birleşik Devletleri arasında diplomatik ilişkiler başladı.

1981 Yunanistan, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyeliğine kabul edildi.
1984 Brunei Sultanlığı, Birleşik Krallık ‘tan bağımsızlığını kazandı.
1985

Katma Değer Vergisi Kanunu yürürlüğe girerek uygulanmaya başladı. TBMM tarafından 25 Ekim 1984’te kabul edilen Katma Değer Vergisi kanunu 2 Aralık’ta Resmi Gazetede yayınlandı ve 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi.

1985

İsviçre Medenî Kanunu’nun, eşlerin mal rejimini düzenleyen altıncı bölümünde (Sechster Titel) yapılan 5 Ocak 1984 tarihli değişiklik 1 Ocak 1988 tarihinde yürürlüğe girdi. Mal birliği olarak geçerli olan yasal mal rejim bu değişiklikte “Edinilmiş Mallara Katılma” (Errungenschaftsbeteiligung) olarak kabul edildi.

1990

İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesine Ek 8 nolu Protokol Türkiye bakımından yürürlüğe girdi. Türkiye, Protokol’ü 4 Şubat 1986 tarihinde imzaladı, 12 Nisan 1989 tarih ve 3526 sayılı Onaya Uygun Bulma Kanunu, 20 Nisan 1989 tarih ve 20145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Protokol’ün onaylanmasını kararlaştıran 23 Haziran 1989 tarih ve 89/14295 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Protokol’ün resmi Türkçe çevirisi, 29 Ağustos 1989 tarih ve 20267 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Onay belgeleri 19 Eylül 1989 tarihinde Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne tevdi edildi.

1992

Schengen Antlaşması yürürlüğe girdi. Birinci Schengen Anlaşması Lüksemburg’un Schengen şehrinde 14 Haziran 1985 tarihinde imzalanmıştı.

1993

Çekoslovakya dağıldı. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti kuruldu. Çek Cumhuriyeti Anayasası, 01 Ocak 1993 tarihinde yürürlüğe girdi. Anayasa, Türkiye Barolar Birliği önceki başkanı Vedat Ahsen Coşar tarafından Türkçeye tercüme edilmiş ve Barolar Birliği tarafından Faruk Erem‘e Armağan ismi ile 1999 yılında basılan eserde yayınlandı.

1993

Max van der Stoel (1924–2011), 1992’de ilk AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri olarak atandı. 2001’e kadar, sekiz buçuk yıl görev yaptı.

Max van der Stoel, Hırvatistan'da
Max van der Stoel, Hırvatistan’da
1994 NAFTA (Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması) yürürlüğe girdi.
1995 Dünya Ticaret Örgütü kuruldu.
1995

İsveç, Avusturya ve Finlandiya, Avrupa Birliği üyeliğine kabul edildi, birlik 15 üyeye ulaştı. Avrupa Topluluğu, 1 Ocak 1995’ten itibaren Avrupa Birliği(AB) olarak anılmaya başlandı ve gerçek bir birlik olma yönünde yeniden yapılandırıldı.

1996

Gümrük Birliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşma, Türkiye ile o günkü 15 Avrupa ülkesi arasında geçerli oldu. Türkiye, Avrupa Birliği sanayi mallarına uygulanan gümrük vergilerini kaldırdı.

1997 Zaire, Dünya Ticaret Örgütü üyesi oldu.
1998 Almanya’da, Belediye ve köyler, katma değer vergisinden pay almaya başladı.
1998 Avrupa Merkez Bankası kuruldu.
1999

1960 tarihli “Tıbbi Deontoloji Tüzüğü” yapılan çalışmalar sonunda 1998 Ekim ayında Ankara’da toplanan TTB 47. Olağanüstü Genel Kurulu’nda görüşüldükten sonra son şeklini aldı ve yasa gereği TTB’nin Tıp Dünyası adlı 15 günlük gazetesinin 1 Ocak 1999 tarihli nüshasında Türk Tabipler Birliği Meslek Etiği Kuralları adıyla yayınlanarak yürürlüğe girdi.

2001

İsviçreli Hukukçu Moritz Leuenberger, devlet başkanlığına seçildi. 1 Ocak 2001– 31 Aralık 2001 ve 1 Ocak 2006 – 31 Aralık 2006 tarihlerinde iki kez İsviçre Devlet Başkanlığı görevi yaptı

2002

Hollanda’da ötanaziyi yasallaştıran karar yürürlüğe girdi. Hollanda, ölümcül durumdaki hastalara hayatlarını sona erdirme hakkı veren ilk ülke oldu.

2002

3721 Sayılı Yeni Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girdi ve 7 Şubat 1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi yürürlükten kaldırıldı. Kanun 22 Kasım 2001’de kabul edilmişti.

2002

Avrupa ortak para birimi olan Euro, 1 Ocak 2002 tarihinde resmen tedavüle girerek, 12 ülkede kullanılmaya başlandı.

2005 Türk Lirasından (TL) 6 sıfır atıldı. Yeni Türk Lirası (YTL) tedavüle girdi.
2007 Bulgaristan ve Romanya, resmen AB üyesi oldular. Slovenya Euro bölgesine dahil oldu.
2007

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri, Kofi Atta Annan, 10 yıllık bir hizmetten sonra 1 Ocak 2007’de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon’a devretti. Annan, 8 Nisan 1938’de, Gana’da doğdu ve 18 Ağustos 2018’de yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler, 2001 yılında Kofi Annan sekreterliğinde Nobel Barış ödülü kazanmıştı.

 

Kofi Atta Annan ve Ban Ki-moon bir arada

 

2007

Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Polonya, Litvanya, Slovakya, Slovenya, Malta ve Letonya Schengen bölgesine dahil oldu.

2008

Malta, Kıbrıs Cumhuriyeti(Güney Kıbrıs), Agrotur ve Dikelya, Euro para birimini kullanmaya başladı.

2009

Avusturya, Japonya, Meksika, Türkiye ve Uganda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine geçici üye oldu.

2010 İspanya, Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığını İsveç’ten devraldı.
2011 Macaristan, AB Dönem Başkanlığını devraldı.
2011

Brezilya’nın ilk kadın Devlet Başkanı Dilma Vana Rousseff, göreve başladı. 31 Ağustos 2016’ya kadar iki dönem görev yaptı. Yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Brezilya Senatosu tarafından görevinden alındı.

 

Dilma Vana Rousseff ve ABD Başkanı Obama bir arada Beyazsaray’da

 

2015

Lübnanlı hukukçu ve siyasetçi Ömer Karami yaşamını yitirdi. (Doğumu: 7 Eylül 1934) Kahire Üniversitesi’nden hukuk diploması aldı ve hem avukat hem de iş insanı olarak çalıştı. 1989 yılında eğitim bakanı, 24 Aralık 1990’da başbakan oldu. 1991 yılında Trablus’un Parlamento temsilcisi olarak seçildi. 1992 yılında Lübnan sterlininin ABD doları karşısındaki çöküşünün sokak ayaklanmalarına yol açması nedeniyle istifa etti. Ekim 2004’ten Nisan 2005’e kadar tekrar Başbakan oldu.

2015

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği-CİSST, 1 Ocak 2015 tarihinde, “Türkiye Hapishaneler Enformasyon Ağı” adını taşıyan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu  ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen projesi kapsamında kuruldu.

2016

Avukat ve yazar Yiğit Okur yaşamını yitirdi. (Doğumu, 1934) 1950’li yıllarda Varlık, Yenilik, Mavi dergilerinde şiirleri yayınlandı ve çeşitli roman, oyun çevirileri yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladığı hukuk öğrenimini tamamlamak için 1958 yılında İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi’ne gitti. 1965 yılında yurda döndü ve avukatlık yapmaya başladı. 40 yıllık bir aradan sonra Hulki Bey ve Arkadaşları romanıyla yazın dünyasına geri döndü. Haldun Taner Öykü Ödülü ve Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Çok sayıda eser bıraktı. 

 

Hukukçu, yazar Yiğit Okur

 

2017 Halil Cin tarafından yazılan Türk Hukuk Tarihi isimli eser yayımlandı.
2018

Azerbaycan’da 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Hukuk Muhakemeleri Usul Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Avukatlar ve Avukatlık Faaliyetleri Hakkında Kanunda (Law № 853-VQD; Law № 854-VQD;Law № 855-VQD) yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle Azerbaycan Barosu’na(ABA) kayıtlı olmayan avukatlar ile stajyerlerin, avukatlık mesleğini ifa etmelerine kısıtlama getirildi.

2018

İspanyol avukat ve akademisyen Manuel Olivencia Ruiz yaşamını yitirdi. (Doğumu: 25 Temmuz 1929) Bologna Üniversitesi’nden cum laude derecesiyle mezun oldu. Madrid Complutense Üniversitesi’nde ticari hukuk profesörü oldu. 1960’ta Sevilla Üniversitesi’nde ticaret hukuku profesörlüğü yaptı. Aynı üniversitede, 1968-1971 yılları arasında hukuk fakültesi dekanı ve 1971-1975 yılları arasında ekonomi fakültesi dekanı oldu. Ülkesi İspanya’nın demokrasi yönetimine geçmesiyle Eğitim ve Bilim Müsteşarı, İspanya Bankası danışmanı ve RTVE yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 1984-1991 yılları arasında Sevilla Expo Fuarı ’92 Komiseri olarak görev yaptı.

2021

Amerikalı hukukçu, çiftçi ve siyasetçi Ben Chafin (Doğumu: 18 Mayıs 1960) Doğu Tennessee Üniversitesi ve Richmond Üniversitesi’nde hukuk öğrenim gördü. 1986’da Virginia’da Chafin Hukuk Bürosu’nu kurdu. 2014 yılında Virginia Temsilciler Meclisi’ne delege olarak girdi. 2014’ten 2021’deki ölümüne kadar Virginia Eyalet Senatosu üyeliği yaptı.  Eyalet senatosunda Eğitim, Sağlık, Yargı, Ayrıcalıklar, Seçimler, Rehabilitasyon ve Sosyal Hizmetler komitelerinde görev yaptı.

2022

21 Aralık 2022 tarihinde yayınlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 89) göre, Yargı Harçları, Noter Harçları, Tapu Harçları, Trafik Harçları, Sürücü Belgesi- Pasaport-Kimlik-Ruhsat Harçları, Okul Harçları, Marka ve Patent Başvuru Haçları, Gemi ve Liman Harçları, Konsolosluk-Vize-İkamet Tezkeresi ve Yurtdışı Çıkış Harcı güncellendi. 1 Ocak 2022’den itibaren özel iletişim vergisi, çevre temizlik vergisi, damga vergisi, harçlar, Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamındaki cezalar yüzde 36,2 oranında artırıldı. Emlak vergisi ise yüzde 18,10 oranında zamlandı. Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) de yüzde 25 oranında zam yapıldı.

 

1 Ocak – Hukuk Takvimi

Bunu okudunuz mu?

Su Hakkı

Su Hakkı ve Su Hukukuna ilişkin temel normlar Roma Hukuku döneminde oluşturulmuş, toprağın üstünde ve altındaki …