Ana Sayfa » Hukuk Takvimi » 2 Ekim Hukuk Takvimi

2 Ekim Hukuk Takvimi

2 Ekim Hukuk Takvimi
1452Hukuk sisteminde yaptığı reformlarla tarihe geçen İngiltere Kıralı III. Richard dünyaya geldi. (Doğumu: 2 Ekim 1452, Fotheringhay Şatosu, Northamptonshire, İngiltere – Ölümü: 22 Ağustos 1485, Leicestershire, İngiltere)
1828Fransız hukukçu ve eski başbakan Charles Thomas Floquet dünyaya geldi. (Doğumu: 2 Ekim 1828 – Ölümü: 18 Ocak 1896) Paris École d’administration‘da hukuk okudu. 1871’de Seine eyaleti temsilcisi olarak Ulusal Meclis’e seçildi. Paris Komünü (Fransızca: La Commune de Paris) sırasında, Versailles hükümetiyle uzlaşma girişiminde bulunmak için Ligue d’union républicaine des droits de Paris’i kurdu. 1876’da milletvekili seçildi. Aşırı radikaller arasında yer aldı ve “Birlik cumhuriyeti ” grubunun başkanı oldu. 1882’de kısa bir süre Seine valisi olarak görev yaptı. 1885 yılında Henri Brisson’un yerine Meclis Başkanı seçildi. 1888-1889 yıllarında başbakanlık yaptı. 1889 yılında yapılan seçimler sonrasında oluşan meclis tarafından başkanlık görevine seçildi. Bu görevi 1893 yılına kadar sürdürdü. 1896 yılında öldü.

1803Amerikalı hukukçu ve devlet adamı Samuel Adams yaşamını yitirdi. (Doğumu: 27 Eylül 1722, Ölümü: 2 Ekim 1803) Harvard Üniversitesi‘nde hukuk öğrenimi gördü. 1758’de avukatlık yapmaya başladı. 1765 yılında İngiltere’nin melasa vergi koyan Şeker Yasası’na karşı protesto hareketini örgütledi. Massachusetts Yasama Meclisin de üyelik yaptı. Amerika’daki İngiliz kolonilerinin direnmesini örgütleyen kolonilerarası komitelerin kurulmasında önemli rol oynadı. 1776 da yayınlanmış olan Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’ne imza atanlardan  biridir. 1781’e kadar Kongre üyeliği yaptı. Konfederasyon Anayasası’nın hazırlanmasına katkıda bulundu. Massachusetts vali yardımcılığı ve valiliği yaptı.
1870Roma, İtalya’nın başkenti oldu.
1924Milletler Cemiyeti’nin 47 üyesi zorunlu tahkim protokolünü imzaladı. Protokol, uluslararası çatışmalarda saldırganlığın önlenmesi için yöntemler oluşturdu.
1953Almaya Federal Cumhuriyeti (Batı Almanya), Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı, NATO’ya kabul edildi.
1958Fransız kolonisi Gine, bağımsızlığını ilan etti.
1958İngiliz doğum kontrolü ve kadın hakları savunucusu Marie Charlotte Carmichael Stopes yaşamını yitirdi. (15 Ekim 1880 – 2 Ekim 1958), Contraception: Its Theory, History and Practice – Doğum Kontrolü: Kuramı, Tarihi ve Uygulaması adlı eseri 1923 yılında yayımlandı.
1967Danıştay, T.Harb-İş Sendikası’nın Amerikan işyerlerindeki grevini erteleyen Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesini durdurdu.
1969Yargıtay, Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) ile 5 okulun öğrenci birliğini “siyasetle uğraştıkları” gerekçesiyle kapatan yerel mahkeme kararını onadı.  Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Teknik Okul, Yüksek Teknik Okul öğrenci birlikleri kapatıldı.
19701968 yılında TİP adına Napoli’deki İtalyan Proleterler Birliği Sosyalist Partisi kongresine gözlemci olarak katıldığı için 5 yıl hapis istemiyle yargılanan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Kürsüsü Doçenti Burhan Cahit Ünal beraat etti.
1972Yazar Sevgi Soysal tahliye edildi. Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce ”Ordunun manevi şahsiyetini tahkir” gerekçesiyle aldığı 10 aylık hapis cezasının üçte ikisini tamamlayan Soysal tahliyesinin ardından gözetim altına alındı.
1972Esnaf, sanatkâr ve kendi adına çalışan bağımsız işverenleri kapsayan Bağ-Kur Kanunu yürürlüğe girdi. (1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu) 2 Eylül 1971^’de mecliste kabul edilen Kanuna göre Bağ-Kur’a üyelik için başvurular başladı.
1973Alparslan Türkeş, radyodaki seçim konuşmasında: “MHP Başkanlık Sistemi’ni savunur. Yürütme dinamik ve kuvvetli olmalıdır” dedi.
19749 Mart 1971 Darbe Teşebbüsü Davası”nda, eski Milli Birlik Komitesi üyesi emekli general Cemal Madanoğlu dahil tüm sanıklar (25 kişi) beraat etti. 7 kişinin davası daha önceki duruşmalarda düşürülmüştü.
1975ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye silah ambargosunu 176’ya karşı 237 oyla kısmen kaldırdı. Karara göre Türkiye’nin parasını ödediği silahların gönderilmesi, Türkiye’nin Kıbrıs’taki askeri gücünü azaltması ve haşhaş ekiminin kontrolü gib hususlar yer aldı. Ankara, kararı “yetersiz” buldu.
1978MHP’den açıklama yapıldı: ”Sıkıyönetim ilan edilmeli, Devlet Güvenlik Mahkemeleri kurulmalı ve erken seçime gidilmelidir”
1978Konya’nın Kulu ilçesi Kozan köyü tepesine TKP’nin orak-çekiçli kızıl bayrağını diken Kuran Kursu öğretmeni A.Kayhan tutuklandı.
197910 Temmuz 1977’de kahvehane basıp 2 kişiyi öldüren sol görüşlü militan Necdet Adalı, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Numaralı Askerî Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.
1980DİSK Bursa Bölge Temsilciliği Avukatı Ahmet Hilmi Feyzioğlu, gözaltında tutulduğu Bursa Emniyeti’nin beşinci katından atılarak öldürüldü; Sıkıyönetim yetkilileri, Feyzioğlu’nun ölümünü “intihar” olarak açıkladı. Gizli olarak faaliyet yürüten TKP’nin Bursa İl Komitesi üyesi olan Ahmet Hilmi Feyzioğlu’nun ölümünün aydınlatılması için açılan dava hiç bir sonuca ulaşmadan 2012’de zamanaşımına uğradı.
1982Konya Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ndeki duruşmada ”işkence zoruyla imzalatılan polis ifadelerinin dosyadan çıkarılmasını” talep eden 5 avukatın, ”devletin emniyet kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif ettikleri” iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına karar verildi.
1984İmar Affı Yasası’nın süresi dolduğu halde, 1 milyon yapının halâ “kaçak” durumda olduğu açıklandı.
1986“SHP Genel Merkezi’nde Kürtçe ve Arapça konuştuğu” iddiasıyla hakkında DGM’de dava açılan SHP eski MKYK üyesi Edip Servet Devrimci beraat etti. Devrimci’nin “Milli duyguları zayıflatıcı-yok edici propaganda”dan 1-3 yıl arası hapsi isteniyordu.
1997AB üyesi ülkeler Amsterdam Antlaşması’nı imzaladı. Antlaşma, 1 Mayıs 1999 tarihinde yürürlüğe girdi. 1992 yılında imzalanan Maastricht Antlaşması‘nın koşullarında köklü değişikler yaptı.
1998İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkında verilen 10 ay hapis cezasıyla ilgili “kararın düzeltilmesi” talebi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedildi.
Gazi Davası’nda gazeteciler Ahmet Şık, Miyase İlknur, Hacer Yıldırım ve Evrim Alataş tanık olarak dinlendi. Olaylar sırasında Cumhuriyet muhabiri olan ve uzun namlulu tüfeklerle ateş eden tutuklu 2 polisi fotoğraflayan Radikal muhabiri Ahmet Şık, polisleri teşhis etti.
1998Avrupa İnsan hakları Konvansiyonu  Britanya’da yürürlüğe girdi. Metin, anayasası ve medeni kanunu olmayan Britanya’da yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğünü dokunulmaz kılıyor.
2001Açık Radyo’da yayımlanan “Tuna’nın Beri Yanı” adlı programda Ermenice türküye yer verdiği için İstanbul 4 No’lu DGM’de yargılanan müzisyen Muammer Ketençoğlu ile radyonun Genel Yayın Koordinatörü Şerif Erol beraat etti. “Bölücülük propagandası yaptığı” iddiasına karşı Ketençoğlu duruşmada, “Müzik, evrensel bir dildir. Bölücü değil, yapıcıdır” dedi.
2003İsrail’de 200 akademisyen, işgal altındaki Filistin topraklarında sivillerin öldürülmesi sebebiyle görev yapmayı reddeden 27 savaş pilotuna imzalı bir dilekçeyle destek verdi. Dilekçede “Profesör, öğretim görevlileri ve öğrenciler olarak, bir başka halka saldırmayı ve öldürmeyi reddetme cesareti gösteren pilotları destekliyoruz” dendi.
2004Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gümrük Birliği Kararnamesi’ni onayladı. Kararname Resmi Gazetede yayımlandı. Dışişleri, kararın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımak anlamına gelmeyeceğini açıkladı.
2006Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Meclis’te çekince konularak kabul edilen “Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı” yasasını onayladı. TBMM’de sözleşmenin memurlara grev hakkı veren maddelerine ve çalışanlara en az dört hafta ücretli izin verilmesini düzenleyen maddelerine çekince konulmuştu.
2007Dünya “Nonviolence Şiddetten Kaçınma” Günü 15 Haziran 2007’de BM Genel Kurulu oybirliği ile kabul edildi. 2 Ekim günü “Dünya Şiddete Hayır Günü-İnternational Day of Non-Violence” olarak ilan edildi. Uluslararası Şiddetsizlik Günü, Hindistan Bağımsızlık Hareketi lideri Mahatma Gandhi’nin doğum günü’ne olan ithaf edilmiştir.

20101983’de idam edilen İskenderun Lisesi öğrencisi Ali Aktaş’ın ailesi Kenan Evren ve generaller hakkında suç duyurusunda bulundu.
201228 Şubat döneminin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında ”mağdur” sıfatıyla ifade verdi.
2012Yürütülen soruşturma kapsamında, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın cenazesi, Topkapı’daki Anıt Mezar’dan çıkarılarak(Feth-i Kabir) Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Adli Tıp Kurumu, cenaze üzerindeki işlemlerini 4 Ekim’de tamamladı. Özal’ın cenazesi 5 Ekim’de yeniden toprağa verildi.
2015Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında 8 Mart kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle “PKK terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
2016Norveçli siyasetçi, bürokrat ve hukukçu, Georg Apenes yaşamını yitirdi. (Doğumu: 5 Nisan 1940 – Ölümü: 2 Ekim 2016)
2018Sırp akademisyen, hukukçu ve yazar, Smilja Avramov yaşamını yitirdi. (Doğumu: 15 Şubat 1918 – Ölümü: 2 Ekim 2018), Uluslararası hukuk konusunda çalışmalar yaptı. Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde uluslararası hukuk profesörü olarak görev aldı. 1996 yılından 2009 yılına kadar Sırbistan Cumhuriyet Senatosu üyesiydi. Şubat 2018’de 100’üncü yaşına girdi. Ancak, Belgrad’daki apartman dairesinde kalp yetmezliği sonucu öldü.
2024

Ordu’daki Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde müdür yardımcısı K.Ç., 16 erkek çocuğa sözlü ve fiziksel cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle  tutuklandı.

2023Uyuşturucu madde kullandığını itiraf ettiği videodan dolayı gözaltına Dilan Polat’ın kardeşi Sıla Doğu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Polat, kardeşinin namaz kılarken fotoğrafını paylaştı.
2024İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İran’ın İsrail’e füze saldırısını ‘kesin surette kınamadığı’ gerekçesiyle BM Genel Sekreteri António Guterres‘i ‘istenmeyen kişi'(Persona non grata) ilan ettiklerini ve  ülkeye giriş yasağı kararı verildiğini açıkladı.
2024Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş‘in öldürülmesine ilişkin Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar açıklandı. 5 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanık hakkında 18 yıl hapis cezası verildi.
2024Ekrem İmamoğlu ve 7 kişi hakkında açılan ve 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşması Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İmamoğlu için siyasi yasak da içeren iddianameyle ilgili yeni bilirkişi raporu dosyaya eklendi. İmamoğlu’nun “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla yargılandığı dava 20 Kasım 2024’e ertelendi.
Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.

 

Uluslararası Şiddetsizlik Günü

 

2 Ekim Hukuk Takvimi

Bunu okudunuz mu?

Yargı Etiği Belgeleri

Yargıçlar, Savcılar ve Mahkemelerle İlgili Yargı Etiği Belgeleri   Bangalore Yargı Etiği İlkeleri Bangolore Yargı Etiği …