Yeni
Ana Sayfa » 2024 » Ağustos

Aylık Aarşivler: Ağustos 2024

31 Ağustos – Hukuk Takvimi

31 Ağustos – Hukuk Takvimi 161  Roma imparatoru. Marcus Aurelius Commodus Antoninus doğdu. (D. 31 Ağustos 161 – ö. 31 Aralık 192), 177’den 192’ye kadar hüküm sürdü. Görevde kaldığı dönem, Roma İmparatorluğu tarihinde barış ve refah çağının (Pax Romana) sonu olarak kabul edilmektedir. Barış ve özgürlük politikalarını terk ederek yeni vergiler çıkarttı ve özellikle doğu eyaletlerinden büyük haraçlar aldı. 1964’te Roma İmparatorluğu’nun Çöküşü filminde Christopher Plummer tarafından canlandırılmıştır.     577 Konstantinopolis Ekümenik Patriğive Bizans hukukuna önemli katkıları olan İoannis Skolastikos öldü.. (Doğumu. 503 – Ölümü: 31 Ağustos 577) 12 Nisan 565 ile öldüğü 577 yılına kadar görev yapmıştır. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından aziz kabul edilmektedir. Kilise …

Devamını oku »

Mehmet Kudret Ayiter

Prof. Dr. Mehmet Kudret Ayiter, 31 Ağustos 1919 tarihinde Dr. Ferid Ayiter ile Alman asıllı Feride Ayiter’in üç çocuğundan ikincisi olarak Göttingen’de dünyaya gelmiştir. Prof. Dr. Mehmet Kudret Ayiter, temel eğitimini İstanbul’da tamamlamış, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirerek 1937 yılında Ankara’ya taşınmış ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1940 yılında birincilikle bitirmiş, hukuk fakültesini bitirdikten sonra İkinci Dünya Savaşının devam ettiği yıllarda 2,5 yıl askeri hakimlik yapmıştır. Akademik Yaşamı Prof. Ayiter, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki çalışma hayatına asistan olarak başlamış, 1948-1949 yıllarında hocası Paul Koschaker ile birlikte çalışarak ders notlarını Türkçeye tercüme etmiştir. 1950 yılında Prof. Dr. Andreas Schwarz‘ın yanında medeni hukuk alanındaki doktorasını …

Devamını oku »

Noktasız Dergi

Noktasız Dergi, ne akademinin fildişi kulelerine kapanan ne de sokağın gelip geçici gündemlerine kapılan bir grup üniversite öğrencisinin girişimleriyle, 2020 yılının başında kurulmuştur. Dergi, insana ve dünyaya dair kaygıların alevlendirdiği düşünce üretimini somutlaştırmayı hedeflemiş, düşüncenin diyalektiğini yansıttığına inanılarak “noktasız” adını almıştır. Tarihin noktasız akışı içerisinde Noktasız, çağının seyircileri değil, özneleri olma amacıyla kalemini silahı bellemiş kişilerin yapıtlarını yayımlamayı kendisine amaç edinmiştir. İlk sayısı, Haziran 2020’de yayımlanmış, 2021 yılı itibarıyla Kültür Bakanlığı tarafından e-ISSN numarası (2757-7430) tahsis edilmiştir. Derginin tüm sayılarına internet arşivinden ulaşılabilmektedir.   Dergi, açık erişim ve gönüllülük esası ile yayım hayatına devam etmektedir. Ayrıca Noktasız Dergi bünyesinde kurulan “Noktasız Konuşmalar” …

Devamını oku »

Yargı Bağımsızlığı ve Hakimlerin Azledilmemelerine İlişkin Standartlar

Yargı Bağımsızlığı ve Hakimlerin Azledilmemelerine İlişkin Standartlar; Avrupa Hakimleri Danışma Konseyinin Yargı Bağımsızlığı ve Hakimlerin Azledilmemelerine İlişkin Standartlar Konusunda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Dikkatine Sunduğu 1(2001) Sayılı Görüş olarak 23 Kasım 2001 tarihinde kabul edilmiştir. Avrupa Hakimleri Danışma Konseyi(Consultative Council of European Judges-CCJE) tarafından kabul gören bu görüş; Hakimlerin Bağımsızlığı, Etkinliği ve Rolüne Dair R(94) 12 Sayılı Tavsiye Kararı ve Bu Belgedeki Standartlar ile Diğer Uluslararası Standartların Söz Konusu Alanlardaki Mevcut Problemlerle ilişkisini belirleyerek farklı ülkelerdeki uygulamaları da irdeleyerek standartları tespit etmektedir. Konseyin görüşü toplam 73 maddeden oluşmakta, görüşün 73. maddesinde, Sonuçlar başlığı altında yapılması gerekenler 11 başlıkta özetlenmektedir. Yargı …

Devamını oku »

30 Ağustos – Hukuk Takvimi 

30 Ağustos – Hukuk Takvimi  M.Ö.30 Eski Mısır’ın son firavunu olarak kabul edilen Kraliçe Kleopatra intihar etti. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğunun eyaleti haline geldi. 1918 Bolşevik lider Vladimir Lenin’e suikast girişimi gerçekleşti. Lenin, ağır yaralanmasına rağmen suikasttan sağ kurtuldu. 1925 Atatürk, Kastamonu’da 30 Ağustos 1925’te verdiği bir nutukta türbelerin, tekkelerin ve zaviyelerin kapatılmasının ve tarikatların kaldırılmasının işaretini verdi: “Ölülerden medet ummak, medeni bir cemiyet için, şindir (lekedir). Efendiler ve ey millet, biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.” 1927 30 Ağustos Zafer Bayramı, ilk kez, 30 Ağustos 1924’te …

Devamını oku »

Polonya Cumhuriyeti Anayasası

Polonya Cumhuriyeti Anayasası 2 Nisan 1997 tarihinde kabul edilerek 25 Mayıs 1997’de halkoylamasına sunulmuş ve kabul edilmiş, Polonya Resmi Gazetesinin 16 Temmuz 1997 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Polonya Anayasası 243 maddeden oluşmaktadır ve devletin işleyişinin detaylı bir şekilde yazıldığı Anayasa türlerindendir. Polonya Cumhuriyeti Anayasasının ülkenin dili olan lehçede “Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej” şeklinde ifade edilmekte ve sosyal adalete dayalı hukuk devletinin kurucu belgesidir.   POLONYA CUMHURİYETİ ANAYASASI Bölüm I. Cumhuriyet Madde 1. Polonya Cumhuriyeti bütün vatandaşlarının ortak yararınadır. Madde 2. Polonya Cumhuriyeti, hukukun egemen olduğu ve sosyal adalet ilkelerini hayata geçiren demokratik bir devlettir. Madde 3. Polonya Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Madde 4. …

Devamını oku »

Nanking Antlaşması

Nanking Antlaşması, İngiltere ile Çin arasında 1839 yılında başlayan 1. Afyon Savaşı sonucunda 29 Ağustos 1842 tarihinde imzalanan antlaşmadır. Antlaşma, Nanjing’de, HMS Cornwallis adlı İngiliz savaş gemisinde  İngiliz temsilci Sir Henry Pottinger ve Qing temsilcileri Qiying , Yilibu ve Niujian tarafından imzalanmıştır.  Çin`de 7. yüzyıldan itibaren ilaç olarak kullanılan afyonun 17. yüzyılda yayılarak tütün ile karıştırılarak kullanılması sonucunda bu maddenin kullanımı yaygınlaşmış, büyük bir ticari mamul haline dönüşmüştür. Aynı dönemde İngiltere, Doğu Hindistan’da ürettiği afyonu Çin’e satarak büyük ticari gelirler elde etmeye başlamış, Çin halkının esrar bağımlısı olması nedeniyle bu durum büyük rahatsızlık yaratmış, 1729 yılında Çin ülkesine afyonun girişi yasaklanmıştır. Konulan bu yasağa rağmen 1838 yılına kadar afyon …

Devamını oku »

Ağır Uluslararası İnsan Hakları Hukuku İhlalleri ve Ciddi Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlalleri Mağdurlarının Çözüm ve Tazminat Hakkına Dair Temel Prensipler ve Kurallar

Ağır Uluslararası İnsan Hakları Hukuku İhlalleri ve Ciddi Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlalleri Mağdurlarının Çözüm ve Tazminat Hakkına Dair Temel Prensipler ve Kurallar(Basic Principles and Guidelines on the Right to a Remedy and Reparation for Victims of Gross Violations of International Human Rights Law and Serious Violations of International Humanitarian Law), 16 Aralık 2005 tarihli ve  64’üncü genel kurul toplantısında kararlaştırılmış, 60/147 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararı ile kabul ve ilan edilmiştir. İlkelerin taslağı, 1986’dan 1991’e kadar BM’nin Ağır İnsan Hakları İhlalleri Mağdurlarının Tazminat Hakkı konusundaki özel raportörü olarak görev yapan Hollandalı hukukçu Theo van Boven tarafından hazırlanmıştır. ilkelerin oluşturulması 20 …

Devamını oku »

29 Ağustos – Hukuk Takvimi

29 Ağustos – Hukuk Takvimi 1523 Martin Luther reformlarının destekçisi, Alman hümanist düşünür ve şair Ulrich von Hutten yaşamını yitirdi. (Doğumu: 1488) 1632 Klasik liberal düşüncenin temellerini atan ve meşruti demokrasiyi sistematize eden İngiliz filozof. John Locke doğdu. Yükseköğrenimini Oxford Üniversitesi’nde yaptı, doğa bilimleriyle ve felsefe ile iştigal etti. Gelenek ve otoriteyi reddetti, insan hayatına aklın kılavuzluk etmesi gerektiğini savundu. Toplumsal Sözleşme fikrine sahip çıktı. İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme, Eğitim Üzerine Bazı Düşünceler, Hoşgörü Üzerine Bir Mektup, Yönetim Üzerine İki İnceleme, Hükûmet Üzerine İki Deneme ve Devlet önemli eserleridir. 1657 İngiliz siyasetçi ve özellikle İngiliz İç Savaşı döneminde ünlenen Leveller …

Devamını oku »

Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütünün Kuruluş Anlaşması

Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütünün Kuruluş Anlaşması (Agreement establishing the International Organisation of Vine and Wine), 3 Nisan 2001 tarihinde imzalanmış, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte de 1 Ocak 2004 itibarıyla Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü resmî olarak faaliyete geçmiştir. 1924 yılında kurulan Dünya Bağ ve Şarap Ofisi’nin yerini, 3 Nisan 2001 tarihli anlaşma ile kurulan Dünya Bağ ve Şarap Örgütü (OIV) almıştır. Sözleşme, Türkiye Cumhuriyeti adına 2 Temmuz 2001 tarihinde Paris’te imzalanmıştır. Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütünün Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 7 Nisan 2004  tarihinde kabul edilerek Resmi Gazetenin 14 Nisan 2004 tarihli sayısında yayınlanmıştır. OIV; üzüm, şarap, şarap bazlı içecekler, sofralık …

Devamını oku »

Soykırım Suçunun İşlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme

Soykırım Suçunun İşlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme, 9 Aralık 1948 tarihinde Paris’te toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 260 A (III) sayılı Kararıyla kabul edilip, imza, onay ve katılıma açılmıştır. Sözleşme 13. maddeye uygun olarak 12 Ocak 1951 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye Sözleşmeyi 23 Mart 1950’de onaylamıştır. 5630 Sayılı Onay Kanunu 29 Mart 1950 gün ve 7469 Sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanmıştır. BAŞLANGIÇ Sözleşmeci Taraflar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 11 Aralık 1946 tarihli ve 96(I) sayılı kararında soy kırımın, Birleşmiş Milletlerin ruhuna ve amaçlarına aykırı olan ve uygar dünya tarafından lanetlenen, uluslararası hukuka göre bir suç olarak beyan edilmesini dikkate alarak, tarihin …

Devamını oku »

28 Ağustos – Hukuk Takvimi

28 Ağustos – Hukuk Takvimi 1845 Amerikan bilim dergisi Scientific American, ilk sayısını yayınladı. Dergi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanmakta olan en eski bilim dergisidir. 1871      Cumhuriyet Devrimlerine öncülük eden birçok yasa teklifi vererek kadınların seçme ve seçilme hakkının, işçi ve köylü haklarının ve diğer sosyal hakların yasalaşması için çalışan eski kaymakam ve parlamenter Tunalı Hilmi Bey, Bulgaristan’da doğdu. II: Abdülhamit döneminde uzun süre sürgünde kaldı. İttihat ve Terakki Cemiyetinin Cenevre şubesini kurdu ve Osmanlı İhtilal Fırkasını kurdu. Yaşamı boyunca Öz Türkçe’yi savundu. (Ölümü: 26 Temmuz 1928) 1900 İngiliz filozof ve ekonomist Henry Sidgwick yaşamını yitirdi. Doğumu: 1838) 1883 yılından ölümüne …

Devamını oku »

Türkiye’de Bulunan Uygur-Doğu Türkistanlı Mültecilerin Durumu Hakkında Rapor – MAZLUMDER

Türkiye’de Bulunan Uygur-Doğu Türkistanlı Mültecilerin Durumu Hakkında Rapor, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) tarafından hazırlanmış ve 2003  yılı ağustos ayından yayınlanmıştır. Türkiye’de Bulunan Uygur-Doğu Türkistanlı Mültecilerin Durumu Hakkında Rapor – MAZLUMDER GİRİŞ Çin’in farklı etnik kültür ve dini yapıya sahip olan Xinjiang (Sincan / Uygur / Doğu Türkistan) bölgesinde yaşanan sorunlar, Çin hükümetinin baskıları, asimilasyon politikaları ve Çin’in insan hakları karşısındaki tutumu genel olarak bilinmektedir. Sincan bölgesinde yaşanan sorunlar nedeniyle bir çok kişi başta komşu ülkeler olmak üzere farklı ülkelere kaçmak ve sığınmak zorunda kalmışlardır. Çin hükümetinin özellikle siyasi suçlulara karşı işkence, idam ve kayıp edilme yoluna …

Devamını oku »

27 Ağustos – Hukuk Takvimi

27 Ağustos – Hukuk Takvimi 1865     Amerikalı hukukçu, bankacı ve devlet adamı Charles G. Dawes, doğdu. (Ölümü: 23 Nisan 1951) Cincinnati Hukuk Okulundan mezun oldu. Nebraska State Bar Association‘a kabul edildi. I. Dünya Savaşı savaş tazminatı için üzerinde çalıştığı Dawes Planı sayesinde Nobel Barış Ödülü kazandı. City National Bank and Trust Co. da yönetim kurulu başkanı olarak iki yıl görev yaptı. 1875     ABD’li aktivist, filantropist, kadın hakları ve doğum kontrolü savunucusu Katharine McCormick, doğdu. (Ölümü: 28 Aralık 1967) Massachusetts Institute of Technology’de biyoloji alanında lisans derecesi aldı. 1909’da McCormick, Massachusetts’te kadınlara oy hakkı için yapılan ilk açık hava mitinginde konuştu. Kadınların seçme ve seçilme hakkı için mücadele etti. O ve mücadele arkadaşları sayesinde 192o’de ABD’de tüm eyaletlerde …

Devamını oku »

AİHM Sacit Kayasu Kararı

AİHM Sacit Kayasu Kararı, Adana Cumhuriyet Savcısı sıfatı ile Eski Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinin baş sorumlusu Kenan Evren hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 146. ve 147. maddeleri uyarınca iddianame düzenleyen Sacit Kayasu‘nun başvurusu üzerine 13 Kasım 2008 tarihinde verilmiştir. Kararın Türkçe’ye çevirisi Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığı tarafından yapılmıştır. Sacit Kayasu AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KAYASU -TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 64119/00 ve 76292//01) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG 13 Kasım 2008 İşbu karar AİHS’nin 44/2 maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde kesinleşecektir. Şekli düzeltmelere tabi olabilir. ______________________________________________________________________________________ USUL Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine …

Devamını oku »

Ulusal Azınlıkların Kamusal Yaşama Etkili Katılımına İlişkin Lund Tavsiyeleri

Ulusal Azınlıkların Kamusal Yaşama Etkili Katılımına İlişkin Lund Tavsiyeleri ve Açıklayıcı Not(The Lund Recommendations on the Effective Participation of National Minorities in Public Life), AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliğinin (UAYK-High Commissioner on National Minorities) talebi üzerine Etnik Gruplar Arası İlişkiler Vakfı tarafından hazırlanarak, AGİT tarafından 1 Eylül 1999 tarihinde ilan edilmiştir. Tavsiye ve rehber ilkelerden oluşan metin, AGİT tarafından, üye devletlerdeki azınlık hakları standartlarının etkili ve tutarlı şekilde sağlanmasını, bu ilkeleri etnik çatışma riskini azaltacak şekilde uygulamak için politika seçenekleri sunmayı amaçlamaktadır. 1993 yılında kurulan bir sivil toplum örgütü olan Etnik Gruplar Arası İlişkiler Vakfı , komiserliğin talebi üzerine ayrıca, …

Devamını oku »

26 Ağustos – Hukuk Takvimi

26 Ağustos – Hukuk Takvimi     1789 Fransa Ulusal Meclisi tarafından İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi kabul edildi.  İngiliz ve Amerikan devrimlerinden önemli ölçüde etkilenen Fransız Devrimi, insan hakları ile ilgili gelişmeleri aynen benimsedi ve 1789 tarihinde İnsan ve Yurttaş hakları Bildirisi’ni ilan etti. 1910 Arnavut kökenli sosyal hizmetler gönüllüsü ve insan hakları aktivisti, Nobel Barış Ödülü sahibi Rahibe Teresa, Üsküp’te doğdu. (Ölümü: 5 Eylül 1997, Hindistan) Teresa adına 26 Ağustos 2010’da yüzüncü yaş gününde anma evi inşa edildi. 1920 Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların oy kullanma hakkı Anayasal bir hak halinde getirildi. (Bknz: ABD Anayasası) Amerika Birleşik Devletleri Anayasası; …

Devamını oku »

Sacit Kayasu

21 Ekim 1952 tarihinde Denizli, Babadağ’da doğdu. 1958 yılında ailesi ile Babadağ’dan Denizli’ye taşındı. İlkokulu 1958-63 yılları arasında Denizli Katip Çelebi İlkokulunda okudu. 1969 yılında Denizli Lisesi’ni bitirdi. Lisede okurken önce duvar gazetesi sonra da mahalli gazete olarak Meş’ale isimli okul gazetesini çıkardı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ne girdi. 1975 yılı Şubat döneminde üniversiteden mezun oldu. 1976 yılının Mart ayına kadar avukatlık stajı yaptı. Mart 1976’da yedek subay olarak askerliğe başladı. 1977 yılı Temmuz ayında askerliğini tamamladı ve eksik kalan avukatlık stajını tamamlayarak aynı yıl avukatlığa başladı. 1988 yılının Ağustos ayına kadar Denizli’de avukatlık yaptı. Avukatlığı müddetince mahalli gazetelerde …

Devamını oku »

Danimarka Kraliyet Anayasası 

Danimarka Kraliyet Anayasası 1973’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. Başkenti Kopenhag olan ülkede Kraliyet geleneğinden kaynaklanan anayasal monarşi düzeni hakimdir. Danimarka Kraliyet Anayasası 5 Haziran 1953 tarihlidir. Danimarka Kraliyet Anayasası birçok anayasaya göre kısa olarak nitelenebilecek bir metindir. Anayasanın yanında 27 Mart 1953 Tarihli Taht Kanunu da yürürlüktedir. Az bilinmesine karşın Grönland ve Faroe Adaları Danimarka’ya aittir. Danimarka Kraliyet Anayasası   Bölüm I. Madde 1. Bu anayasa, Danimarka Kraliyet Birliğinin her yerinde geçerlidir. Madde 2. Yönetim şekli sınırlı monarşidir. Kraliyet Hükümranlığı, 27 Mart 1953 tarihli Taht Yasasında belirtilen hükümlere göre, miras yoluyla erkek ya da kıza intikal eder. Madde 3. Yasama kuvveti müşterek olarak Kral ve Millet Meclisine aittir. Yürütme kuvveti Kral’a aittir. …

Devamını oku »

25 Ağustos – Hukuk Takvimi

25 Ağustos – Hukuk Takvimi 1744  Alman filozof, dinbilimci, şair ve edebiyatçı Johann Gottfried Herder doğdu. Fransız siyasetçi ve Fransız İhtilali’nin liderlerinden Louis de Saint-Just, doğdu. (Ölümü: 28 Temmuz 1794) Reims Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladı ama bir yıl sonra Hukuk Fakültesinden ayrıldı ve Blérancourt köyüne döndü. Fransız Devrimi’nin,  başlangıcından itibaren, rol oynadı. Devrimin ardından Blérancourt’da gerçekleştirilen ilk yerel seçimlerde arkadaşlarıyla kent yönetimini ele geçirdi. Yasal seçilme yaşında olmadığı için siyasal bir görev alamadı ama yerel Ulusal Muhafız Kıtasında görev aldı. 25 yaşına girdikten sonra Paris’teki Ulusal Konvansiyon‘a milletvekili olarak seçildi 1776 İskoç filozof ve tarihçi David Hume doğdu 1785  Danimarka Başbakanı Adam Wilhelm Moltke, doğdu. (Ölümü: 15 Şubat 1864) …

Devamını oku »

İbn-i Sina – Avicenna

İbn-i Sina (Avicenna) 980 yılında, Özbekistan’ın Buhara kenti yakınlarındaki Afşara’da doğmuştur. Tam adı Ebu Ali el-Hüseyin bin Abdullah bin Sina’dır. Batı’da isminin Latincesi olan Avicenna unvanı ile tanınmıştır. Filozof ve hekim olan Sina’nın çocukluğu  verimli  geçmiştir. Babası Samanoğulları sarayının katipliğini yaptığı için evine gelenler dönemin ünlü bilginleridir ve bu durumdan faydalanarak çocukluğundan itibaren dönemin bilginlerini tanıma imkanına ulaşmıştır. 16 yaşına geldiğinde yanında başka hekimleri çalıştıracak kadar ileri derecede bilgin biri haline gelmiştir. 18 yaşında Buhara Sultanı Nuh bin Mansur’u tedavi etmiş ve bunun karşılığında Samani sarayının zengin kütüphanelerinden faydalanma imkanı bulmuştur. Kütüphanede Farabi’nin günümüze ulaşamayan ‘et-Ta’lim üs-sani’ adlı yapıtı da yer …

Devamını oku »

24 Ağustos – Hukuk Takvimi

24 Ağustos – Hukuk Takvimi v  1349 Mainz’da 6000 yahudi, veba’dan sorumlu tutularak öldürüldü. 1858  Richmond, Virginia‘da 90 siyahi eğitim alma suçuyla tutuklandı.  1891  Thomas Edison, hareketli çekim yapan kameranın patentini aldı.  1904 Hukukçu, akademisyen, yazar ve gazeteci Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, doğdu. (Ölümü: 24 Şubat 1992) 1912 Alaska, ABD topraklarına dahil oldu. 1919  Şarkî Anadolu Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu.  1925 Kastamonu‘ya gelen Atatürk, Şapka ve Kıyafet Devrimi‘ni başlattı.  1929 Türkiye ve İran, Dostluk Antlaşması imzaladı.  1939 Fransa ve SSCB, Saldırmazlık Antlaşması imzaladı.  Nazi-Sovyet Paktı: Adolf Hitler ve Joseph Stalin arasında imzalandı.  1945 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “Devletler Genel Hukuku” kürsüsü doçenti olarak görev yapan Mehmet Ali Aybar, Vatan Gazetesi’nde CHP iktidarını sert …

Devamını oku »

Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ne Ek İkinci Protokol

Suçluların İadesi Hakkında Avrupa Sözleşmesi’ne Ek İkinci Protokol (Second Additional Protocol to the European Convention on Extradition), Fransızca ve İngilizce dillerinde her iki metinde aynı derecede geçerli olmak üzere, tek nüsha halinde Strasbourg’da 17 Mart 1978 tarihinde düzenlenmiştir.   SUÇLULARIN İADESİNE DAİR AVRUPA SÖZLEŞMESİNE EK İKİNCİ PROTOKOL Bu Protokol’u imzalamış bulunan Avrupa Konseyi’ne üye Devletler, 13 Aralık 1977 tarihinde Paris’te imzaya açılmış bulunan Suçluların İadesi Hakkında Avrupa Sözleşmesi’nin (bundan böyle “Sözleşme” diye adlandırılacaktır) mali suçlar alanında uygulanmasını kolaylaştırmayı arzulayarak; Sözleşme’ye belli başka hususların da ilave edilmesinin arzuya şayan olduğunu düşünerek, Aşağıdaki gibi anlaşmışlardır. Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi BÖLÜM I …

Devamını oku »

AİHM KAOS GL / TÜRKİYE KARARI

KAOS GL / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 4982/07) KARAR  STRAZBURG 22 Kasım 2016 İşbu karar Sözleşme’nin 44 § 2 maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde kesinleşecek olup bazı şekli değişikliklere tabi tutulabilir. Kaos GL / Türkiye davasında,  Görevde olan Başkan, Nebojša Vučinić, Yargıçlar,  Işıl Karakaş,    Paul Lemmens,    Valeriu Griţco,    Ksenija Turković,    Jon Fridrik Kjølbro,    Georges Ravarani,    ve Bölüm Yazı İşleri Müdürü, Stanley Naismith’in katılımıyla Daire olarak toplanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (İkinci Bölüm), 18 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirdiği kapalı oturumdaki müzakereler sonucunda anılan tarihte aşağıdaki kararı vermiştir: USUL Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan davanın temelinde, Türk hukukuna tabi bir dernek olan Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği’nin (“başvuran”) 26 …

Devamını oku »

23 Ağustos – Hukuk Takvimi

23 Ağustos – Hukuk Takvimi 1305 İskoç şövalye William Wallace, İngiltere Kralı I. Edward tarafından vatana ihanet suçlamasıyla idam ettirildi. Üstsüz bir şekilde at tarafından çekildi, elleri iplerle ayakları atın arkasında bağlı bir şekilde darağacında asıldı. Ölmek üzereyken bırakıldı. Asıldıktan  sonra ölmeden bağırsakları çıkarıldı. İşkencelere rağmen kraldan af dilemedi. Kafası gövdesinden ayrılıp vücudu dört parçaya bölündü. Kafası Londra köprüsünde kol ve bacakları, Newcastle, Berwick, Stirling ve Perth’de ayrı ayrı sergilendi. Hakkında birçok film çekildi ve efsaneleşti. 1540 Fransız hümanist Guillaume Budé, hayatını kaybetti.  (Doğumu: 26 Ocak 1467) Antik Yunan Uygarlığına ilişkin incelemeler ve hukuksal çalışmalarda önemli rol oynadı. Antik Yunan …

Devamını oku »

MİMARLIK ALANINDA DEONTOLOJİK (mesleki etik) KODLAR

MİMARLIK ALANINDA DEONTOLOJİK (mesleki etik) KODLAR Bu taslak UIA ve ACE tarafından yayınlanan etik kurallardan ve TMMOB MİMARLAR ODASI MİMARLIK MESLEĞİNİ UYGULAMA, MİMARLAR ARASI DAYANIŞMA, MİMARLIK ŞEREF VE HAYSİYETİNİ KORUMA YÖNETMELİĞİ’nden yararlanılarak TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi bünyesinde mimarlık etiği alanında oluşturulan bir kurul tarafından Ekim 2008’de hazırlanmıştır. (TASLAK) EKİM 2008 Giriş Bu kodlar nerede uygulanırsa uygulansın, bütün mesleki faaliyetler için geçerlidir. Söz konusu ilkeler topluma, mimarlık ürünleriyle ilgili işverenler ve kullanıcılara, inşaat endüstrilerine ve gerek mesleğin gerekse toplumun mirasını oluşturan bir bilgi ve yaratı devamlılığı olan mimarlık sanat ve bilimine karşı yükümlülükleri kapsamaktadır. Mimarların burada belirtilen İlkeler ve Uygulamalara …

Devamını oku »

Desiderius Erasmus

Desiderius Erasmus 1465 – 1536 yılları arasında yaşamış Hollandalı bir felsefecidir. Rönesansla birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa’nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür. “Rotterdamlı Desiderius Erasmus” olarak anılmıştır. Hayatı boyunca Avrupa’nın değişik ülkelerinde bir gezgin gibi yaşayan Erasmusun en önemli eseri “Deliliğe Övgü” (Moriæ Encomium), günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en önemli yapıtlardan biri sayılmaktadır. Rotterdamlı Desiderius Erasmus, orta öğrenimin ardından Augustin tarikatına girerek rahip olmuştur.  Hiçbir zaman geleneksel …

Devamını oku »

Türkiye Adalet Akademisi’nde Staj Gören Yargıç ve Savcı Adaylarına Yaptığım Yargılama Etiği Üzerine Konuşma

Türkiye Adalet Akademisi‘nde Staj Gören Yargıç ve Savcı Adaylarına Yaptığım Yargılama Etiği Üzerine Konuşma / Av. Vedat Ahsen COŞAR Aldığım davet üzerine yargıç ve savcı stajyerlerine “Yargılama Etiği” konusunda sunum yapmak ve sohbet etmek üzere bugün, yani 11 Temmuz 2024 günü Türkiye Adalet Akademisi’ne gittim. Malumları olduğu üzere, insan hayatında en önemli yol göstericilerden birisi, yaşadıklarımız ile yaşadıklarımızın bizlerde bıraktığı izlerden oluşan deneyimlerdir. Peyami Safa’nın özlü sözü ile deneyim, “yaşlanarak değil yaşayarak elde edilir, çünkü zaman insanları değil armutları olgunlaştırır.” O nedenle, deneyimden daha güçlü ve yol gösterici olan bir öğretmen yoktur; ama heyecan ve öğrenme isteği olmadığı takdirde, deneyimden de …

Devamını oku »

Denetim Görevlilerinin Uyacakları Etik Davranış İlkeleri

Denetim Görevlilerinin Uyacakları Etik Davranış İlkeleri, Resmi Gazete’nin 14 Eylül 2010 tarihli sayısında Denetim Görevlilerinin Uyacakları Etik Davranış İlkeleri Hakkında Yönetmelik ile ilan edilerek aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Denetim Görevlilerinin Uyacakları Etik Davranış İlkeleri Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 25/5/2004 tarihli ve 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan denetim görevlilerinin uyacakları meslekî etik davranış ilkelerini belirlemektir. (2) Bu Yönetmelik, 13/4/2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Etik …

Devamını oku »

Milletvekili Yemini

Milletvekili Yemini, parlamentoya üye olarak seçilen milletvekillerinin, anayasaya bağlılığını yemin ederek bildirdikleri metindir. Bir milletvekilinin seçildikten sonra göreve başlayabilmesi için önce ant içmesi gerektiği genel olarak kabul edilmiştir. Anayasanın 81’inci maddesi milletvekillerinin göreve başlarken ant içmelerini öngörmektedir. Türkiye’de, ant içmemiş bir milletvekilinin göreve başlaması mümkün değildir. Bir milletvekili, mazeretsiz olarak ant içmeye gelmez veya usulüne uygun olarak ant içmezse göreve başlamamış sayılmaktadır. Beş birleşim günü katılmayan, andiçmekten kaçınan milletvekilinin üyeliğinin düşmesine, TBMM karar vermelidir Yemin eden kişi metni TBMM kürsüsünden yüksek sesle okumaktadır. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar da yemin etmek zorundadır. Anayasa’nın Milletvekili Yemini’ni düzenleyen 81. …

Devamını oku »

22 Ağustos – Hukuk Takvimi

22 Ağustos – Hukuk Takvimi 1791  Haiti’de köleler ilk defa ayaklandı.  1812  Ürdün’deki arkeolojik sit alanı Petra keşfedildi. 1864 İsviçre‘nin Cenevre şehrinde 12 devlet, ilk Cenevre Konvansiyonu‘nu imzaladı. Uluslararası Kızılhaç‘ın oluşturulmasına karar verildi. Birinci Cenevre Sözleşmesi, harp halindeki silahlı kuvvetlerin, hasta ve yaralılarının vaziyetlerinin ıslahına ilişkin sözleşmedir. Cenevre Konvansiyonu, uluslararası hukukta insan hakları üzerine yapılmış ilk önemli sözleşmelerdendir. Modern Uluslararası hukukun önemli konularından biri olan Savaş Hukukuna dair ilk adımlardan biri 22 Ağustos 1864 tarihinde 16 Avrupa devleti tarafından Cenevre’de imzalanan ‘Kara Ordularına Mensup Yaralı ve Hastaların Durumlarının İyileştirilmesine İlişkin Sözleşme ile atılmıştır.  1868 Savaş yöntem ve araçlarını ilk defa düzenleyen 22 Ağustos 1868 tarihli Saint-Petersburg Sözleşmesi …

Devamını oku »

Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültür Mallarının Korunmasına Dair Sözleşme

Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültür Mallarının Korunmasına Dair Sözleşme, 14 Mayıs 1954 tarihinde La Haye’de imzalanmıştır. Sözleşmenin kabulüne dair 563 sayılı kanun ile; «Silâhlı bir çatışma halinde kültür mallarının korunmasına dair olan Sözleşmenin tatbikatına ait Tüzük», «Silâhlı bir çatışma halinde kültür mallarının korunmasına dair Protokol» ve kararlara Türkiye Cumhuriyetinin katılması uygun bulunmuş, 2 Nisan 1965’te TBMM’de kabul edilmiş ve Resmi Gazete’nin 10 Nisan 1965 tarihli sayısında yayınlanmıştır. SİLAHLI BİR ÇATIŞMA HALİNDE KÜLTÜR MALLARININ KORUNMASINA DAİR SÖZLEŞME Yüksek Akit Taraflar, Kültür mallarının son harpler sırasında önemli zararlar gördüğünü, savaş tekniğindeki gelişmeler sebebiyle de gittikçe artan tahrip tehlikesine maruz bulunduğunu müşahede etmiş, …

Devamını oku »

Türk Tarih Kurumu

Türk Tarih Kurumu, ülkemizde bizzat Atatürk’ün direktifleriyle kurulan kurumların başında gelmektedir. Atatürk, özellikle Avrupa devletlerinin ders kitaplarında yer alan Türkler hakkındaki olumsuz iddialara ve “barbar” deyimi kullanılarak bir istilacı kavim şeklinde gösterilmelerine karşılık, bunun böyle olmadığının, cihan tarihinde en eski çağlardan beri hakiki yerinin ne olduğunun ve medeniyete ne gibi hizmetlerinin bulunduğunun araştırılması gerektiğine inanmaktaydı. İşte bu sebeple, 28 Nisan 1930 tarihinde, Atatürk’ün de bizzat katıldığı Türk Ocakları’nın VI. Kurultayı’nın son oturumunda, O’nun direktifleriyle, Âfet İnan tarafından 40 imzalı bir önerge sunulmuş ve “Türk tarih ve medeniyetini ilmî surette tedkik etmek için hususî ve daimî bir heyetin teşkiline karar verilmesini …

Devamını oku »

Uğur Mumcu Hukuk Ödülü

Uğur Mumcu Hukuk Ödülü, Antalya Barosu tarafından, öldürülen gazeteci, yazar ve hukukçu Uğur Mumcu anısına her yıl verilen özel ödüldür. Ödülün verilmesine, Av. Mehmet Zeki DURMAZ (Başkan), Av. Fatma Birsen ŞAKRAK (Başkan Yardımcısı), Av. Hasan UĞUR (Genel Sekreter), Av. Mustafa TAŞBAŞ (Sayman), Av. Seyfi GÜNDÜZ, Av. Oğuz SARIÇOBANOĞLU, Av. Kadri Levent DİM, Av. Abit KÜÇÜKARSLAN, Av. Sedat ALP, Av. Soner USTAOĞLU ve Av. Makbule TANIŞ’tan oluşan Antalya Barosu Yönetim Kurulu’nun 08/11/2006 tarih ve 4/28 sayılı kararıyla başlanmış, ilk ödül 2007 yılında verilmiştir. Uğur Mumcu Hukuk Ödülü Tevcih Edilen Kişilerin Yıllara Göre Listesi 2007 24/01/2007 tarihinde; Danıştay 2. Dairesi üyesiyken 17/05/2006 …

Devamını oku »

Silahlı Çatışma ve Savaş Hukuku

Silahlı Çatışma ve Savaş Hukuku, savaşan tarafların uyması gereken kuralların uluslararası hukuk ve uluslararası toplum tarafından belirlenmesi ile oluşmuştur. Silahlı Çatışma ve Savaş Hukuku, uyuşmazlıkları çözmeyi yada savaşı önlemeyi hedeflememekte, dünyanın gerçeği olan silahlı çatışma halinde insani dramları azaltmayı, çatışmadan kaynaklı acıları azaltmayı, sivilleri ve asgari insan hakları standartlarını korumayı amaçlamaktadır. Savaş Hukukunun konusu, savaş ilanı, savaş esirlerine ilişkin davranışlar, ayrımcılık ve savaşın gerekçesi ile orantılı silah ve şiddet kullanımını içermektedir. Kitle imha silahlarının kullanımı ve gereksiz şiddet modern uluslararası hukukun kesin olarak yasakladığı davranışlardır. Silahlı Çatışma ve Savaş Hukuku Savaş Hukuku ile Silahlı Çatışma hukuku birbiri ile eş anlamlı değildir. Geleneksel anlamda …

Devamını oku »

Annan Planı ile kurulması öngörülen Kıbrıs Rum Kurucu Devleti’nin Anayasa Taslağı

Annan Planı ile kurulması öngörülen Kıbrıs Rum Kurucu Devleti’nin Anayasası KIBRIS RUM DEVLETİNİN ANAYASASI I. BÖLÜM-  GENEL MADDELER 1. Madde- Temel Maddeler 1. Kıbrıs Rum Devleti, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kurucu Devleti’dir. 2. Kıbrıs Rum Devleti yetkilerini Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Federal Anayasası’ndan alır ve bu Anayasa’nın sınırları dahilinde kullanır. Kıbrıs Rum Devleti Federal Anayasa tarafından Federal Hükümete verilmiş olanların dışındaki bütün yetkileri kullanır. Kıbrıs Rum Devleti, Federal Anayasa’nın 2. Madde 3. fıkrasında kayıtlı, hukukun üstünlüğü, temel özgürlükler ve bireysel haklara saygı, demokrasi, eşitlik, temsili cumhuriyet yönetimi ilkelerine uygun olarak kendisini yapılandırır. 2. Madde- Kıbrıs Rum Devleti ve Avrupa Birliği 1. Kıbrıs Rum Devleti, Avrupa …

Devamını oku »

21 Ağustos – Hukuk Takvimi

21 Ağustos – Hukuk Takvimi 1614  Macar seri katil Elizabeth Báthory, hayatını kaybetti. (Doğumu: 7 Ağustos 1560) Báthory, “Kanlı Kontes” olarak da bilinmektedir. Kocası öldükten sonra büyücülükle uğraşmaya başladı. 612 bakire kızı kaçırtıp, bu kızlara tepesinden asılı bir kafeste işkence çektirdiği ve kafesten akan kanlarla duş aldığı iddia edilmiştir. rivayet edilmektedir. Cinayetleri öğrenildiğinde kendi şatosunda müebbet hapse konulmuştur.  1614’de hücresinde ölü bulundu. 1798 Evrensel Hukuk Sembol ve Formüllerinde Fransız Hukukunun Kaynakları(Les Origines du Droit Français Charchees dans les Symboles et les Formules du Droit Üniversel) adlı eserin sahibi de olan Jules Michelet, Paris’te doğdu. Fransız Tarihi adlı yapıtının ciltlerinden birine “Rönesans” …

Devamını oku »

Milletvekili Seçimlerine İlişkin Anayasa Hükümleri

Miletvekili Seçimlerine İlişin Anayasa Hükümleri ve milletvekili olma koşulları Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 75. ve devamı maddelerinde belirlenmiştir. Anayasada 2017 yılında yapılan halk oylaması sonucunda kabul edilen değişikliklerle milletvekili sayısı beşyüzelliden altıyüze çıkarılmıştır. Milletvekili olma yaşı ise 2006 yılında Yirmibeşe ve 2017 yılındaki değişikliklerle yirmişbeşten onsekize indirilmiştir. Milletvekili olma şartlarından sayılan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar” şeklinde değiştirilmiştir. Yasama I. Türkiye Büyük Millet Meclisi A. Kuruluşu:    Madde 75 – (Değişik: 23/7/1995-4121/8 md.)    Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen altıyüz milletvekilinden oluşur.    B.  Milletvekili seçilme yeterliliği Madde 76 – Onsekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir. En az ilkokul mezunu …

Devamını oku »

19 Ağustos – Hukuk Takvimi

19 Ağustos – Hukuk Takvimi  1692 Massachusetts’de bir kadın ve dört erkek olmak üzere 5 kişi cadılık suçlamasıyla idam edildi. 1692 yılında, tarihin karanlığında kalan trajedi 1950’lerde tekrar hortlamış ve ABD’de çok sayıda entelektüelin yaşamları karartılmıştı.  Arthur Miller, Cadı Kazanı isimli eseri ile şimşekleri üzerine çekmiş ve komünizmi desteklemekle suçlanarak 1957 yılında yargılanmıştı. #Hukuktarihi #CadıAvı #CadıKazanı #SalemYargılaması #Salem  1900 Çağdaş İngiliz filozofu Gilbert Ryle doğdu. (Ölümü:6 Ekim 1976 ) Husserl ve Heidegger’in etkisiyle fenomenoloji üzerine yoğunlaşmasına karşın Wittgenstein felsefesiyle tanıştıktan sonra analitik felsefeye yöneldi. The Concept of Mind, Dilemmas, Plato’s Progress, Collected Papers, Collected Papers, On Thinking ve Aspects of Mind isimli eserleri bulunmaktadır. 1916  Hukukçu …

Devamını oku »

20 Ağustos – Hukuk Takvimi

20 Ağustos – Hukuk Takvimi 1833  ABD‘de köle ayaklanması gerçekleşti. Köleler, Nat Turner’in liderliğinde ayaklandı. Kölelik bu isyandan 29 yıl sonra, 1862’de tamamen yasaklandı.  1833 Amerika Birleşik Devletleri’nin 23. başkanı ve hukukçu, Benjamin Harrison doğdu. (Ölümü: 13 Mart 1901) Miami Üniversitesinde okudu. Ardından, University of Cincinnati College of Law den hukuk diploması aldı. Başkanlıktan ve siyasi yaşamından önce avukatlık yaptı.   1889’dan 1893’e kadar başkanlık yaptı. ABD’nin geçmiş 45 başkanından 23’ü hukuk mezunudur. 1941  Raif Paşa, Şuray-ı Devlet(Danıştay) başkanlığını 20 Ağustos 1909’da Necmettin Molla Bey’e devretti. Necmettin Molla Bey bu görevle birlikte Adalet Bakanlığı da yapmıştır. 1940  Lev Troçki, sürgünde yaşadığı Meksika’da Stalin’in bir ajanı tarafından …

Devamını oku »

Étienne de La Boétie

Étienne de La Boétie, Fransa’nın Périgord bölgesinin küçük bir kenti olan Sarlat’da, 1 Kasım 1530’da dünyaya geldi. Erken yaşta yetim kalan La Boétie, amcasının yanında yaşadı. 1553’te Orléans Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Genç yaşında, Kral II. Henri’nin onayıyla Bordeaux Parlamentosu’nda danışman olarak göreve başladı ve ölümüne kadar bu göreve devam etti. Danışmanlığın yanı sıra diplomatik arabuluculuk yaptı, Ksenofon ve Plutarkhos’un eserlerini Fransızcaya çevirdi. Dönemin siyasi hareketlerine dair Ocak Fermanı Hakkında İnceleme adlı kitabını ölümünden bir yıl önce 1562’de yazmıştır. Modern siyaset biliminin temellerini atan Fransız yazar, düşünür, yargıç ve siyasetçi. Montaigne’in en yakın dostu olarak bilinmektedir. La Boétie, daha …

Devamını oku »

Palermo Konvansiyonu – Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi

Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi (UN Convention against Transnational Organized Crime- Palermo Konvansiyonu), organize suçlarla mücadelede ilk uluslararası düzenlemedir. Sözleşme, 15 Kasım 2000’de BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş, 12-15 Aralık 2000 tarihinde de Palermo’da imzaya açılmıştır. Türkiye sözleşmeyi 30.01.2003 tarih ve 4800 sayılı Kanun ile kabul etmiştir. Sözleşmenin amacı; sınır aşan örgütlü suçların önlenmesi ve daha etkili bir şekilde mücadele edilmesi için işbirliğinin geliştirilmesidir.   Palermo Konvansiyonu’nun Temel Özellikleri: Amaç: Organize suç örgütleriyle mücadele etmek. Ülkeler arasında uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımını artırmak. Suçlarla mücadelede ortak standartlar ve yaklaşımlar geliştirmek. Önemli Bileşenler: Ana Konvansiyon: Bu, organize suçlarla …

Devamını oku »

18 Ağustos – Hukuk Takvimi

18 Ağustos – Hukuk Takvimi 1563 Modern siyaset biliminin temellerini atan Fransız yazar, düşünür, yargıç ve siyasetçi Etienne de La Boétie yaşamını yitirdi. (Doğumu:1 Kasım 1530)  1553’te Orléans Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. II. Henri’nin onayıyla Bordeaux Parlamentosu’nda danışman olarak görev yaptı. Danışmanlığın yanında diplomatik arabuluculuk işleri yürüttü. Ksenofon ve Plutarkhos’un eserlerini Fransızcaya çevirdi. Pierre de Ronsard’un da içinde bulunduğu bir şair topluluğuyla yakın ilişkiler kurdu ve şiirler yazdı. Montaigne’in en yakın dostu olması yanında Gönüllü Kulluk Üzerine isimli eseri ile bilinmektedir 1803 Amerikalı  devlet adamı, diplomat ve hukukçu Nathan Clifford doğdu. (Ölümü: 25 Temmuz 1881) Ailesi eski Yankee soyundandı. …

Devamını oku »

17 Ağustos – Hukuk Takvimi

 17 Ağustos – Hukuk Takvimi 1601 Bask kökenli Fransız hukukçu ve matematikçi Pierre de Fermat, Bordeaux’da doğdu.  (Ölümü: 12 Ocak 1665, Castres ) İlk öğreniminin ardından üniversitede hukuk eğitimi almak üzere Orleans’a gitti. Toulouse Üniversitesinde eğitim gördü. 1631 yılında hukuk diploması aldı. Medeni hukuk alanında derece aldı. Yargıç oldu ancak matematiğe daha çok zaman ayırdı. Toulouse parlâmentosunda meclis üyesi olma hakkı kazandı. Vebaya yakalandı ve 1653 yılında hastalıktan kurtuldu. Memurluktan arta kalan zamanlarında matematikle ilgilendi. Sayılar teorisinde önemli sonuçlar buldu, olasılık ve analitik geometriye katkıda bulundu. Modern sayılar kuramının kurucusu kabul edildi. Fermat’nın Son Teoremi ile hatırlanmaktadır. Pierre de Fermat …

Devamını oku »

Özgün bir sanat eserinin yazarının faydalanabilmesi için yeniden satış hakkı hususundaki Avrupa Birliği Direktifi

Özgün bir sanat eserinin yazarının faydalanabilmesi için yeniden satış hakkı hususundaki Avrupa Birliği Direktifi, 27 Eylül 2001 tarihinde kabul edilerek Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesi’nin 13 Ekim 2001 tarihli sayısında yayınlanmıştır. Özgün bir sanat eserinin yazarının faydalanabilmesi için yeniden satış hakkı hususundaki 27 Eylül 2001 KONSEY VE AVRUPA PARLAMENTOSU DİREKTİFİ 2001/84/AT AVRUPA PARLAMENTOSU VE AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ; Avrupa Topluluğunu kuran Antlaşmayı ve özellikle bu Antlaşmanın 95. Maddesini, Komisyondan gelen öneriyi(1), Ekonomik ve Sosyal Komitenin görüşünü(2) göz önüne alarak ve Antlaşmanın 251. Maddesinde belirtilen usule uygun olarak 6 Haziran 2001 tarihli Uzlaştırma Komitesi tarafından onaylanmış olan ortak metnin ışığında hareket ederek(3), (1) …

Devamını oku »

Azerbaycan – Türkiye Stratejik İşbirliği Antlaşması

Azerbaycan – Türkiye Stratejik İşbirliği Antlaşması 16 Ağustos 2010 tarihinde düzenlenen ve  23 maddeden oluşan Uluslararası Antlaşmadır. Antlaşma, Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye adına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmıştır. Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinden birine karşı askeri saldırı veya saldırı durumunda diğer ülkenin tüm imkanlarını kullanarak saldırıya uğrayan tarafa yardım etmesi öngörülmüştür. Antlaşma, 21 Aralık 2010 tarihinde Azerbaycan Millî Meclisinde kabul edilmiştir.  Şubat 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanarak Resmi Gazetenin 28 Mayıs 2011 tarihli sayısında yayınlanmıştır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE AZERBAYCAN CUMHURİYETİ ARASINDA STRATEJİK ORTAKLIK VE KARŞILIKLI YARDIM ANLAŞMASI Bundan sonra Taraflar olarak adlandırılacak Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti, 9 Şubat …

Devamını oku »

16 Ağustos – Hukuk Takvimi

16 Ağustos – Hukuk Takvimi 1645 Fransız hukukçu ve ahlakçı, Jean de La Bruyère, Paris’te doğdu. (Ölümü: 10 Mayıs 1696 Versay) 1738 Baltalimanı Ticaret Konvansiyonu, Osmanlı İmparatorluğu’nun Birleşik Krallık ile İstanbul’un Baltalimanı semtinde, 16 Ağustos 1838 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Birleşik Krallık arasında imzalandı. Baltalimanı Ticaret Antlaşması ile tekel sistemi kaldırılarak Britanyalılara diledikleri miktarda hammaddeyi satın alma imkânı ve Osmanlı tebaası ile aynı koşullarda ticaret yapma imkanı getirildi. 1876 Osmanlı Devletinde, özel hukuk ilişkilerini düzenleyen Mecelle tamamlanarak yürürlüğe girdi. 1851 maddeden oluşan kanun, 20 Nisan 1869 tarihinde yazılmaya başlandı ve 16 Ağustos 1876 tarihinde tamamlandı. 1888 Bulgaristan Pen Yazarlar Birliği’nin …

Devamını oku »

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna İlişkin Temel Antlaşma

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kuruluşuna İlişkin Temel Antlaşma

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna İlişkin Temel Antlaşma, Büyük Britanya, Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında 16 Ağustos 1960 tarihinde imzalanmıştır. Kurucu antlaşma öncesinde, 11 Şubat 1959 tarihinde Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan devletleri ile Kıbrıs’taki Rum ve Türk toplumları arasında Zürih ve Londra Antlaşmaları imzalanmış; bağımsız bir devlet olarak Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının temel unsurları belirlenmiştir. Anayasanın hazırlanma süreci sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti, imzalanan Kuruluş, İttifak ve Garanti antlaşmaları çerçevesinde resmi olarak 16 Ağustos 1960 tarihinde kurulmuştur. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna İlişkin Temel Antlaşmanın bir parçası olarak imzalanan Garanti Anlaşması ve diğer hükümlerle Anayasa’nın temel maddeleri belirlenmiş; Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası uygulamaya konulmuş, Kıbrıs resmi …

Devamını oku »

Cemiyetler Kanunu

Cemiyetler Kanunu, 28 Haziran 1938 tarihinde kabul edilmiş, 14 Temmuz 1938’de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 42 maddeden oluşan Cemiyetler Kanunu, bugünkü Dernekler Kanunu, Sendika Mevzuatı ve Siyasi Partilerle ilgili kanunlara kaynaklık ederek hukuki altyapısını oluşturmuştur. 1938 tarihli Cemiyetler Kanunu siyasi partileri de cemiyetlere dahil etmiş, şirket ortaklıkları cemiyet tanımlaması dışında bırakılmıştır. Ayrı bir kanun ile düzenlenmiş olan vakıflar bu kanun kapsamı dışındadır. Kanun ile Osmanlı döneminde Meclisi Mebusan tarafından düzenlenerek Takvim-i Vekayi‘de yayınlanan Cemiyetler Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Gerek Osmanlı Devleti döneminde ve gerekse Cemiyetler Kanunu döneminde cemiyet kavramı siyasi parti, sendika ve derneklerin tamamını aynı kavram içinde değerlendirmiştir. İlk …

Devamını oku »