Yeni
Ana Sayfa » 2024 » Eylül » 03

Günlük Arşivler: Eylül 3, 2024

4 Eylül – Hukuk Takvimi

4 Eylül – Hukuk Takvimi / 4 Eylül Tarihinde Hukuk ve Tarih Olayları 1870 1870 yılında Fransa’da Üçüncü Cumhuriyet ilan edildi. Bu dönem, 1870’ten 1940’a kadar Alman işgaline kadar sürdü. 1888 1888’de George Eastman, Kodak markasını ticarileştirdi ve makara filmli kamerasının patentini aldı. 1891 Ahmet Arifi Paşa Osmanlı Dönemi Danıştay(Şuray-ı Devlet) başkanlarından Ahmet Arifi Paşa, dördüncü kez göreve getirildi. Görevi 7 Kasım 1895’da sona erdi. Daha önce 19 Ekim 1879-12 Eylül 1880, 30 Kasım -2 Aralık 1882, ve 25 Eylül 1885-4 Eylül 1891 tarihleri arasında görev yapmıştı. 1919 Sivas Kongresi 1919’da toplandı ve Mustafa Kemal Paşa başkan seçildi Kongre kararları …

Devamını oku »

Ahvali Şahsiye Konusunda Milletlerarası Malûmat Teatisi hakkındaki Sözleşme

Ahvali Şahsiye Konusunda Milletlerarası Malûmat Teatisi hakkındaki Uluslararası Sözleşme, 4 Eylül 1958 tarihinde, Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, İsviçre ve Türkiye Cumhuriyeti temsilcileri tarafından İstanbul’da imzalanmıştır. Sözleşmenin onaylanmasına dair Kanun 6 Temmuz 1962 tarihinde kabul edilmiş ve onay kanunu resmi gazetenin 13 Temmuz 1962 tarihli sayısında yayınlanmıştır. Sözleşme, 10 yıllığına düzenlenmiş, yürürlük tarihinden itibaren, bir fesih ihbarı yapılmadıkça, 10 yıldan 10 yıla kendiliğinden yenilenmesine karar verilmiş, imzacı devletler dışında katılmak isteyen diğer devletlerin taleplerine yanıt verilmesi prensibi getirilmiştir. Ahvali Şahsiye Konusunda Milletlerarası Malûmat Teatisi hakkında Sözleşme Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonu Üyesi olan Federal Almanya Cumhuriyeti, Belçika Krallığı, Fransa Cumhuriyeti, Lüksemburg …

Devamını oku »

Türk Yargı Sistemi ve Mahkemeler

Türk Yargı Sistemi ve Mahkemeler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi’ne üye ülkeler tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin uygulanmamasından kaynaklanan insan hakları ihlallerinin tespiti için 4 Kasım 1950 tarihinde kurulmuş, Türkiye Cumhuriyeti 1987 tarihinden itibaren bireysel başvuru hakkını kabul etmiştir. İç hukukun tüketilmesi şartıyla hak ihlallerini tespit eden en üst seviye mahkemedir. Anayasa Mahkemesi Anayasa Mahkemesi, kanunların, KHK’lerin, TBMM İçtüzüğü’nün Anayasa’ya uygunluğunu, dokunulmazlığın kaldırılması ve milletvekilliğinin düşürülmesine dair TBMM kararlarını denetleyen, siyasi parti kapatma davalarını karara bağlayan ve partileri mali yönden denetleyen, Yüce Divan olarak da görev yapan ve Anayasa ile kendisine verilen diğer görevleri yerine getiren yüksek mahkemedir. Uyuşmazlık Mahkemesi: Yargı …

Devamını oku »

Mustafa Kemal Atatürk, Hayatı ve Devrimleri

Mustafa Kemal Atatürk, Kronolojik Hayatı ve Devrimleri 19 Mayıs 1881 Mustafa Kemal, Selanik’te doğdu. 1894 Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesi’ne başladı. 1896 Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadisi’ne girdi. 13 Mart 1899 Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadisi’ni bitirerek, İstanbul’da Harp Okulu Piyade Sınıfına girdi. 10 Şubat 1902 Mustafa Kemal, Harp Okulu’nu teğmen rütbesiyle bitirerek, Harp Akademisi’ne girdi. 11 Ocak 1905 Mustafa Kemal, Kurmay Yüzbaşı olarak Harp Akademisi’nden mezun oldu. 5 Şubat 1905 Mustafa Kemal, Şam’da bulunan 5. Orduya atandı. 1907 Mustafa Kemal gizlice Selanik’e geçip, orada da, Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin bir şubesini kurdu. 20 Haziran 1907 Mustafa Kemal, Kolağası (kıdemli …

Devamını oku »

Bülent Tanör

Prof. Dr. Bülent Tanör, 3 Eylül 1940 tarihinde İstanbul Beylerbeyinde doğmuştur. Galatasaray Lisesini 1959 yılında bitirdikten sonra  ve hukuk fakültesini kazanmış, 1959-1963 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini okuyarak başarıyla bitirmiş, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Kürsüsüne asistan olarak atanarak akademik kariyere başlamıştır. Bülent Tanör, 1969 yılında “Siyasî Düşünce Hürriyeti ve 1961 Türk Anayasası” başlıklı doktora teziyle Anayasa Hukuku Doktoru olmuş, ancak 2 yıl sonra 12 mart Muhtırası ile birlikte 1971 yılında üniversiteden uzaklaştırılmış, 1973 yılında Prof. Dr. Öget Öktem Tanör ile ile evlenmiş, Fransa’ya giderek 1973-1974 yıllarında Cenevre Üniversitesinde dersler vermiştir. Asistan iken okuldan atılan Tanör ile eşi Cenevre’ye gitmiş, 1 yıl kaldıktan sonra …

Devamını oku »

3 Eylül – Hukuk Takvimi

3 Eylül – Hukuk Takvimi – Hukuk Tarihinde Öne Çıkan Olaylar 1634   İngiliz Hukukçu Edward Coke, hayatını kaybetti. (Doğumu: 1 Şubat 1552, Mileham) Cambridge Üniversitesi‘ne bağlı Trinity College‘da hukuk öğrenimi gördü. 1589’da Parlamento‘ya seçildi. 1592’de  Londra başsavcı yardımcısı ve yargı kayıtları sorumlusu oldu. Birçok önemli ihanet davası açarak Essex ve Southampton kontları Sir Walter Raleigh ve 1605’te Barut Komplosu‘na katılan suikastçılar hakkındaki soruşturmaları yürüttü. 1606’da Gelenek Hukuku Üst Mahkemesi Başyargıçlığına atandı. Birçok kez krala karşı çıktı. Stuartların kraliyet ayrıcalıklarına karşı gelip, hukukunun üstünlüğünü ileri düzeyde savunarak İngiliz hukuku ve İngiliz Anayasasının gelişimine büyük katkıda bulundu. 1783  ABD’nin Bağımsızlığının Tanınması İngiltere, Paris’te imzalanan anlaşmayla ABD’nin bağımsızlığını tanıdı. İngiltere ile …

Devamını oku »

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası; 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşmaktadır. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükumetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurmaktadır. 17 Eylül 1787 tarihinde Pensilvanya’da toplanan Anayasa Konvansiyonu tarafından kabul edilerek imzalanmıştır.     ABD Anayasal Sistemi Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, devletin yetkilerini bağımsız üç organ olan yürütme, yasama ve yargı arasında paylaştırarak dengeli bir ulusal hükumet sistemi oluşturmuştur. Yürütme organı, yani Başkan, ulusal yasaları uygular; yasama organı, yani Kongre, yasa yapar. Yüksek Mahkeme ile diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlar. Anayasa’da sıralanan federal yetkiler vergi toplama, savaş ilan etme …

Devamını oku »

Pax Romana

Pax Romana, Roma İmparatorluğu’nda büyük çaplı iç çatışmaların sona erdiği ve barışın hakim olduğu döneme verilen isimdir. Bu dönem, literatürde Pax Augusta olarak da bilinir. Toplamda, 200 yıldan fazla bir süreyi kapsamaktadır. Pax Romana (Roma Barışı) dönemi, Augustus‘un MÖ 27’de Büyük Roma İç Savaşı’nı bitirmesiyle başlamıştır. Bu barış dönemi, İmparator Marcus Aurelius‘un MS 180 yılında ölümüyle sona ermiştir. Roma’da “Pax Romana”yı sağlayan lider Augustus Caesar‘dır. Augustus, Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını genişletmiş ve bu sınırları “bağımlı tampon devletler” yardımıyla güvence altına almıştır. Diplomasi yoluyla geniş bir barış bölgesi oluşturmuş ancak Roma diktatörü ilan edildikten sadece bir ay sonra öldürülmüştür. Augustus ve Caesar …

Devamını oku »

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalanan ve 3 Eylül 1953’te yürürlüğe giren İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesi‘dir. 5 Mayıs 1949 tarihinde 10 Avrupa ülkesinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Avrupa Konseyi, insan hakları ve özgürlüklerinin devletlerce korunmasına ve geliştirilmesine vurgu yaparak insan haklarına saygı yükümlülüğünü üyelik koşulu olarak belirtmiştir. Sözleşme bu kapsamda imzalanmıştır. Sözleşme insan haklarının korunmasını ve geliştirilmesini amaç edinir. AİHS hazırlık aşamasında Avrupa’daki demokratik rejimlerin devam ettirilmesi açısından gerekli olan asgari hak ve özgürlükleri güvenceye alarak işe başlamış, zamanla insan hakları listesini genişletmiştir. AİHS ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan çok sivil ve …

Devamını oku »