Amerikalı toplumsal reformcu ve Nobel Barış Ödülü sahibi Jane Addams, doğdu. (Ölümü: 21 Mayıs 1935, Chicago) Barış yanlısı ve kadın hakları savunucusudur. Kentin yoksul semtlerindeki koşulları düzeltmek için çalışmalar yaptıkları bir kurum olan Hull House’u kurdu. Bu kurum, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki diğer toplumsal yardım merkezlerinin çoğu için bir model oluşturdu. 1919’da Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Kadınlar Birliği‘nin başkanı oldu.
1915
Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında 6 Eylül 1915 tarihinde Hudut Tashihi Antlaşması imzalandı. Antlaşma iki ülke arasındaki sınırı Bulgaristan lehine genişletilerek, Bulgaristan’ı Birinci Dünya Savaşı‘na İttifak Devletleri tarafında katılmasını sağladı.
Amerikalı feminist ve akademisyenDonna Haraway doğdu. 1990’ların başında feminist ve postmodernist olarak tanımlanan bilim ve teknoloji çalışmaları alanında önde gelen bir akademisyen oldu. 1980’de Santa Cruz Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmaya başladı ve burada Amerika Birleşik Devletleri’nde feminist teori alanında ilk kadrolu profesör oldu.
1946
İzmir’de çıkan İleri gazetesi yöneticileri tutuklandı.
1955
Azınlıklara yönelik 6-7 Eylül Olayları başladı. Selanik‘te Atatürk‘ün doğduğu evin bombalandığı yolundaki yalan haber gerekçe gösterilerek başlatılan ve iki gün süren gösteriler, İstanbul ve İzmir’de Rumlara yönelik bir tahrip ve yağma hareketine dönüştü. 4.214 ev, 1.004 işyeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul tahrip edildi ve yağmalandı. 30 kadına tecavüz edildi. İstanbul ve İzmir’de sıkıyönetim ilan edildi. Sıkıyönetim sonrası 5.104 kişi tutuklandı. Tarihin sayfalarına utanç olarak yazılan olaylar cezasız kaldı.
1963
Hollandalı siyasetçi ve Özgürlük Partisi Lideri Geert Wilders doğdu. Vergilerin düşürülmesi, refah devletinin tasfiyesi, asgari ücretin ortadan kaldırılması, devlet düzenlemelerinin ve müdahalelerinin en aza indirgenmesi gibi sağ liberteryen politikalarla objektivist bir bakış açısını birleştirdi. İslâm dini ve özgürlüklerin uyuşamayacağını savundu. Asıl nefretinin direkt olarak Müslümanlara karşı olmadığını, sadece İslâm dinine olduğunu söyleyen Wilders, bir açıklamasında “Sorunun temelinde faşist İslâm, Allah ve Muhammed’in hasta ideolojisi var; bu ideolojinin kaynağı da ‘İslâmî Kavgam‘ (Mein Kampf), yani Kur’an‘dır” dedi. Bu gibi beyanları dolayısıyla 2006 yılında kendisine karşı suç duyurusunda bulunuldu. Ancak 2008 yılın da savcılık, Wilders hakkında yargılama yapılamayacağını kararlaştırdı. Wilders, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine karşı Hollanda’daki en büyük muhalefeti yürütmektedir.
1966
Amerikalı aktivist Margaret Sanger yaşamını yitirdi. (Doğumu: 14 Eylül 1883 )doğum kontrolü aktivisti, seks eğitimcisi , yazar ve hemşire idi. Doğum kontrolü terimini popüler hale getirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk doğum kontrol kliniğini açtı ve Amerika Planlı Ebeveynlik Federasyonu’na dönüşen organizasyonlar kurdu. Yazılarını ve konuşmalarını öncelikle kendi düşünce tarzını geliştirmek için kullandı. 1914’te, Aile Sınırlaması adlı kitabından ötürü Comstock Yasası uyarınca yargılandı. Doğum kontrolünü yasallaştırmaya yardımcı olan davalara katkıda bulundu.
Adana’da duvarlardaki “siyasi yazı ve sloganlar” nedeniyle Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alınan muhtar sayısı 18’e yükseldi. Muhtarlar ertesi gün serbest bırakıldı.
1980
Adana’da Sabancı Holding’in Sasa Fabrikası’ndan gerekçesiz olarak 7 işçinin atılmasının ardından Sasa ve destek olarak Bossa-1, Mensa ve Teksa fabrikalarında 8.000’e yakın İşçi direnişe geçti. 1.000 kadar İşçi gözaltına alınıp 890’ı bırakıldı.
1980
Barış Derneği’nin, Bulgaristan’daki Barış İçin Dünya Halkları Parlamentosu’na delege seçimi için düzenlediği Genel Kurul yasaklandı.
1980
Necmettin Erbakan liderliğinde Konya’da binlerce kişinin katılımıyla Kudüs’ü Kurtarma Yürüyüşü yapıldı. Bu yürüyüş 12 Eylül 1980 darbesinden sonra MSP davasında önemli bir kanıt olarak kullanıldı.
1985
Birleşmiş Milletler Yargı Bağımsızlığı Temel İlkeleri, 26 Ağustos – 6 Eylül 1985 tarihleri arasında Milano’da yapılan BM Suçun Önlenmesi ve Suçluların Tedavisi Yedinci Kongresinde kabul edildi. Temel ilkeler, 29 Kasım 1985 tarih ve 40/32 sayılı ve 13 Aralık 1985 tarih ve 40/146 sayılı kararlarla BM Genel Kurulu tarafından onaylandı.
1987
Cumhuriyet tarihinde yapılan üçüncü referandumda, 1982 Anayasası‘na eski politikacılar için konulan yasağın, kaldırılıp kaldırılmaması oylamaya sunuldu. Yüksek Seçim Kurulu, kesin sonuçları yüzde 50,16 evet, yüzde 49,84 hayır olarak açıkladı.
1988
Milliyet yazarı Mehmet Ali Birand ile Sorumlu Müdür E. Güvener hakkında “İşte Apo, işte PKK” dizisi nedeniyle dava açıldı.
1988
Grevde 75.gününü dolduran Darphane’nin 271 işçisi Basın-İş Sendikası tarafından sağlık kontrolünden geçirildi.
1989
Başbakan Turgut Özal, kendisine hakaret edildiği veya kişilik haklarına saldırıldığı iddiasıyla 50’ye yakın kişiden şikayetçi oldu. Açılan ceza davalarında büyük çoğunluğu gazeteci 12 kişi hakaretten toplam 4 yıl 10 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.
1989
Bir grup öğrenci, yüksek öğrenim harçlarını %100 arttıran Bakanlar Kurulu Kararı’nı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü önünde protesto etti.
1990
Turan Dursun için Yüzyıl dergisi önünde ve Ankara’da törenler yapıldı. Ankara/Cebeci Mezarlığı’ndaki defin sonrası polis Yüzyıl’ın Ankara Bürosu İstihbarat Şefi Soner Yalçın ve 4 kişiyi döverek gözaltına aldı.
1991
Sovyetler Birliği‘nden ayrılan Estonya, Letonya ve Litvanya resmen tanındı.
1991
Yıldız Üniversitesi’nde Mart 1990’da TDKP’nin 11. kuruluş yıldönümü için düzenledikleri forum sırasında bir sivil polisi dövüp silahını alan ve ardından polis operasyonunda gözaltına alınıp DGM’de yargılanan 102 öğrenciden 99’u 2’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1993
Tüm Yargı-Sen İzmir ve İstanbul şubeleri, yargının sorunlarını dile getiren alternatif adli yıl açılış toplantıları düzenledi
1999
Yargıtay’daki Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, “Fethullah Gülen için müsamaha gösterilip hakkında hiç bir işlem yapılmaması, başında olduğu tarikatin devlet destekli olduğu kuşkusunu uyandırmaktadır” dedi.
Dominikalı hukukçu ve eski başbakan Eugenia Charles, yaşamını yitirdi. (Doğumu: 15 Mayıs 1919) Yaşadığı ada ülkesinde tek kız ortaokulu olan Katolik Manastır Okulu’na gitti. Sulh ceza mahkemesinde çalışırken hukuk alanına ilgi duymaya başladı. Uzun yıllar Alastair Forbes‘un asistanı olarak çalıştı. Kanada‘daki Toronto Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki eğitimini 1937’de bitirdi ve Dominika’nın ilk kadın avukatı oldu. Mülkiyet hukukunda uzmanlaştı. 1960’larda basın özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalara karşı siyasette kampanya yapmaya başladı. Dominika Özgürlük Partisi‘nin (DFP) kurulmasına yardımcı oldu ve 1970’lerin başından 1995’e kadar partinin lideri oldu. 1970 yılında parlamentoya seçildi ve 1975 yılında muhalefet lideri oldu. 1978 yılında Dominika, Britanya‘dan bağımsızlığını kazandıktan sonra da görevine devam etti. 21 Temmuz 1980 ve 14 Haziran 1995 tarihleri arasında Dominika Başbakanlığı yaptı. Hindistan’daki Indira Gandhi’nin ve Sri Lanka’lı Sirimavo Bandaranaike’nin ardından dünyanın en uzun süre görevde kalan kadın Başbakanı oldu. Hiç evlenmedi ve çocuğu olmadı. 86 yaşında öldü.
2009
İran’da zina suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani’ye, The Times Gazetesi’nde yayımlanan başı açık bir fotoğrafı nedeniyle 99 kez kırbaçlanma cezası verildi.