Ana Sayfa » Hukuk Takvimi » 8 Eylül – Hukuk Takvimi
8 Eylül - Hukuk Takvimi

8 Eylül – Hukuk Takvimi

8 Eylül – Hukuk Takvimi
1862  Osmanlı Devleti ile Büyük Avrupa devletleri arasında İstanbul Protokolü imzalandı. 
1946  Bulgaristan‘da referandum sonucu monarşi sona erdi.
1951  Birleşmiş Milletler üyesi ile Japonya arasında San Francisco Barış Antlaşması imzalandı. Antlaşma 28 Nisan 1952 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Antlaşmayla II. Dünya Savaşı resmen sona erdi. Japonya’nın emperyalist bir güç olduğu kabul edildi. İmzalayan ülkeler Arjantin, Avustralya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Kamboçya, Kanada, Kolombiya Şili, Kosta Rika, Küba, Çekoslovakya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Mısır, El Salvador, Etiyopya, Fransa, Yunanistan, Guatemala, Haiti, Honduras, Endonezya, İran, Irak, Japonya, Laos, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nikaragua, Norveç, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Filipinler, Polonya, Suudi Arabistan, Sovyetler Birliği, Sri Lanka, Güney Afrika, Suriye, Türkiye, İngiltere, ABD, Uruguay, Venezuela, Vietnam’dır. 
1953 

Millet gazetesi başyazarı Nurettin Ardıçoğlu 3 yıl 2 ay, yazı işleri müdürü Hüsnü Söylemezoğlu 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum oldu.

1953 

Millet gazetesi başyazarı Nurettin Ardıçoğlu 3 yıl 2 ay, yazı işleri müdürü Hüsnü Söylemezoğlu 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum oldu.

1958 

Azerbaycanlı hukukçu ve siyasetçi Gulamhüseyn Alibeyli, doğdu. Azerbaycan Devlet Üniversitesinde hukuk okudu. Aynı okulda Anayasa Hukuku Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 1995’ten 2008’e kadar Azerbaycan Halk Cephesi Partisi’nin üyesi  Parti‘nin Yüksek Meclisi Başkanı oldu. Hukuk Politikası ve Devlet Kuruculuğu Meclis Daimi Komisyonu ve Azerbaycan-BAE Parlamentolar arası İlişkiler Çalışma Grubu üyesidir. 

1965 

Dünya Okuma Günü veya Dünya Okuma Yazma Günü (International Literacy Day) UNESCO tarafından 17 Kasım 1965 tarihinde ilan edildi. Dünya’daki okuma yazma oranlarına dikkat çekmek ve bu oranları artırmak için yürürlüğe konmuş özel bir gündür. 

1971  Polisin silah kullanma yetkisi genişletildi.
1977  Avrupa Konseyi İstanbul’un eski mimari eserlerini koruma kararı aldı.
1979 

Kayseri/Yahyalı’da ülkücüler CHP İlçe Başkanlığı ve TÖB-DER, MTA, Yeraltı Maden-İş lokalleriyle 2 işyerini tahrip etti, 6 kişiyi yaraladı.

1982  Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin yeniden kurulmasına karar verildi. Türk hukuk sistemine ilk kez 1961 Anayasası’na 1973 yılında eklenen bir maddeyle giren bu mahkemeler 1982 Anayasası’nda yeniden düzenlendi. Devletin iç ve dış güvenliğini ilgilendiren davalara baktı. 2004 yılında Anayasa değişikliği teklifinin TBMM tarafından kabul edilmesiyle kaldırıldı.
1989 

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda Serbest Konuşma Kürsüsü açıldı. Ancak Serbest Konuşma Kürsüsü, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten gözaltına alındı. Sanık kürsü daha sonra belediyeye iade edildi.

1990 

Kitle örgütlerini temsilen yaklaşık 50 kişi, Irak’a yönelik Körfez Savaşı’nda ABD ve müttefiklerine destek olunmasına karşı ‘Savaşa hayır’ sloganlarıyla Emek Sineması’ndan Taksim’e insan zinciri oluşturdu.

1991  İHD İstanbul Şubesi’nin düzenlediği Temel Hak ve Özgürlükler mitingi Şişli Abide-i Hürriyet’te yapıldı. 
1991  Makedonya bağımsızlığını ilan etti. 
1993 

Batman’da silahlı saldırıda hayatını kaybeden DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar için Ankara’da yapılacak olan cenaze programına Valilik izin vermedi. DEP Genel Merkezi’ne giden yollar kapatıldı. Yürümek isteyen kalabalığa copla müdahale edildi. Siirt Milletvekili Naif Güneş polisler tarafından darp edildi.

1999 

180 gündür cezaevinde olan şair-yazar Yılmaz Odabaşı, basın yoluyla işlenen suçlarda 3 yıl erteleme getiren yasadan yararlanarak tahliye edildi. Odabaşı, tutulduğu Bursa E Tipi Cezaevi’nde mahkumlardan birinin infaz koruma memurları tarafından öldürüldüğünü söyledi.

2000  Arjantin’de milletvekili, yargıç ve bakanların dokunulmazlığı oybirliğiyle kaldırıldı.
2000 

Çocukların Silahlı Çatışmalara Dâhil Olmaları Konusundaki İhtiyari Protokol Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeye Ek olarak Milletler Genel Kurulu’nun 25 Mayıs 2000 tarih ve A/RES/54/263 sayılı kararıyla kabul edilerek imzaya ve onay açılmış, 12 Şubat 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye, Protokol’ü Bakanlar Kurulu kararıyla 8 Eylül 2000 tarihinde imzalamış ve Protokol hükümlerinin sadece Türkiye’nin tanıdığı ve diplomatik ilişki kurduğu devletlere karşı uygulanacağını deklare etmiş; Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ne koymuş olduğu şerhin geçerliliğini tekrarlamıştır.

2000 

Birleşmiş Milletler Binyıl Bildirgesi, 6-8 Eylül 2000 tarihlerinde Birleşmiş Milletler’in New York kentindeki genel merkezinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 189 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla yapılan liderler zirvesinde, günümüzün en güçlü ve öncelikli küresel taahhüt belgelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri ile üye devletler, 2015 yılına kadar yerine getirilmesi planlanan sekiz hedefi resmi olarak benimsemiştir. 

Birleşmiş Milletler Binyıl Bildirgesi
2003 

Hukukçu, Kaymakam ve Vali Recep Yazıcıoğlu hayatını kaybetti. (Doğumu: 2 Haziran 1948) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra 1968’de Aydın‘a maiyet memuru olarak atandı. 1971-1984 yılları arasında sırasıyla Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca, Akçakoca ilçelerinde  kaymakamlık görevinde bulundu. 36 yaşında en genç vali olarak Tokat Valiliğine atandı. Kişiliği ve görev yaptığı bölgelerde halka olan yakınlığı nedeniyle, ‘Süper Vali’ olarak anıldı. 

2003 

Yargıtay Başkanı Erarslan Özkaya, Anayasa’nın tamamen değişmesini istediğini açıkladı. Yeni anayasada toplumun beklentileri, insan hakları ve hukukun üstünlüğü esas alınmalı dedi.

2004 

Kastamonu’nun Küre ilçesinde Etibank’a ait bakır madeninde, tünel çalışmaları sırasında kaynak yapılırken gaz sıkışması sonucu çıkan yangında 19 işçi öldü, 19 işçi yaralandı.

2009 

Yargılandığı bir dava sırasında yaptığı savunmada PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle hapis istemiyle yargılanan, kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) eski milletvekili Leyla Zana beraat etti.

2010 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki Nord-Kivu bölgesinde 500’den fazla kadın ve çocuğa dört gün boyunca tecavüz edildiğinin ortaya çıkmasından uzun bir süre sonra, 8 Eylül 2010 tarihinde BM Yöneticisi Atul Khare, BM Barış Gücü askerlerinin tecavüzleri engelleyemediğini açıkladı.

2011 

İstanbul’da SES üyeleri KHK ile hayata geçirilmek istenen Kamu Hastane Birlikleri Yasası’nı protesto etti.

2012 

Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu artan tecavüzleri ve kürtajın yasaklanması söylemini protesto etti.

2012 

Ankara’da Halkevleri üyeleri 4+4+4 eğitim sistemi modeline karşı Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyerek basın açıklaması yaptı.

2015  İkitelli’deki Hürriyet gazetesi binası 2.kez AKP’lilerin saldırısına uğradı.
2016  Kış Saati uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan ’30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması’ ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Karar, Resmi Gazete’ de yayımlandı

 

Bunu okudunuz mu?

Mülteci Hukukunda Çocukların Statüsü

Mülteci Hukukunda Çocukların Statüsü isimli eser, Gedik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurşin Küçükyazıcı tarafından yayına hazırlanarak …