Yeni
Ana Sayfa » Hukuk Takvimi » 9 Ekim – Hukuk Takvimi
9 Ekim - Hukuk Takvimi

9 Ekim – Hukuk Takvimi

9 Ekim – Hukuk Takvimi
1831  Rus İmparatorluğu’nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan hukukçu ve devlet adamı, Komis Yannis Antonios Kapodistrias hayatını kaybetti. (Doğumu: 11 Şubat 1776) İtalya’da Padova Üniversitesi‘nde tıp, hukuk ve felsefe dallarında öğrenim gördü. 1813 yılında Rusya’nın temsilcisi olarak İsviçre’nin 19 kantondan oluşan tarafsız bir Avrupa ülkesi halinde kurulmasında rol oynadı. 1815 yılında Napolyon Savaşları sonrasında  Avrupa ülkeleri arasında yapılan Viyana Kongresinde Rusya’yı temsil etti. Bu başarıları sonucu I. Aleksandr tarafından Rusya’nın dışişleri bakanlığına getirildi. Avrupa’nın en seçkin politikacı ve diplomatları arasında yer aldı.  Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilmektedir. 

Modern Yunan devletinin kurucusuYannis Kapodistrias
 1907 NSDAP ve SA üyesi Horst Ludwig Wessel doğdu. (Ölümü: 23 Şubat 1930) 1926 yılında Friedrich Wilhelm Üniversitesi Unter den Linden Hukuk Fakültesi’nde okurken Ekim 1929’da  kendisini tam zamanlı olarak Nazi hareketine adamak için üniversiteden ayrıldı. ‘Adolf Hitler’in prensipleri artık benimdir. Terör sadece karşı terörle yok edilebilir Komünistlerin ulaştığı yerler inç inç fethedilmelidir’ diyerek komünist karargahlarına baskınlar yapmaya başladı. Ölümünden sonra Joseph Goebbels’in girişimleriyle nasyonal sosyalist hareket tarafından kahraman ilan edildi.
 1938 Avusturyalı hukukçu ve  eski Cumhurbaşkanı Heinz Fischer doğdu. Viyana Üniversitesi‘nde hukuk okudu. 1961 yılında doktorasını tamamladı. 1993 yılında Innsbruck Üniversitesinde Siyaset Bilimi Profesörü oldu. 1971 yılında Avusturya parlamentosu Ulusal Konseyi üyesi oldu ve 1990 ile 2002 yılları arasında da konseyin başkanı olarak görev yaptı. 1983’ten 1987’ye kadar Fred Sinowatz başkanlığındaki koalisyon hükümetinde Bilim Bakanı oldu. Sosyal Demokrat Parti’den 8 Temmuz 2004 – 8 Temmuz 2016 tarihleri arasında Avusturya Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi.

Hukukçu ve Avusturya eski cumhurbaşkanı Heinz Fischer
 1944 Birleşik Krallık, Çin, ABD ve Sovyetler Birliği, 9 Ekim tarihinde Birleşmiş Milletler‘in kurulacağını açıkladı.
 1950 Amerikalı aktivist ve insan hakları savunucusu Jody Williams doğdu. Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. Kara mayınlarının yasaklanmasıyla için yaptığı uluslararası kampanyasıyla tanındı. Sivil toplum kuruluşlarının koordinatörü ve sözcüsü olarak görev aldı. İnsan haklarını ve özellikle kadın haklarını savunmak ve yeni güvenlik anlayışlarını teşvik etmek için çalıştı. 2006’da başlatılan Nobel Kadın Girişimi’ni kurdu. Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 100 kadınından biri olarak seçildi. 2007’den beri Houston Üniversitesinde dersler verdi. Çok sayıda esere imza attı. Kara mayınlarının temizlenmesi ve yasaklanması yolunda attığı adımlardan dolayı 1997’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Aktivist ve insan hakları savunucusu Jody Williams
 1962 Uganda, Büyük Britanya’dan bağımsızlığını ilan etti.
 1970 Kamboçya’daki sağcı darbenin ardından Kmer Cumhuriyeti ilan edildi.
 1971 Deniz Gezmiş ve 17 arkadaşı idama mahkûm edildi. 
 1974 Yumurtalık İlçesi yargıcını öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Yılmaz Güney hakkında 9 Ekim’de müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
 1981 Fransa’da ölüm cezası kaldırıldı.
 1983 Milli Güvenlik Kurulu yetkilerini düzenleyen yasa çıktı. Böylece, 1961’den beri yürürlükte olan Kurulun hükümetle ilişkisi ‘danışma’ ile sınırlı olmaktan çıkarıldı.
 1986 Nikaragua, Sandinist yönetime karşı savaşan kontra güçlerine silah taşırken düşürülen uçaktan sağ kurtulan ABD askeri danışmanına 30 yıl hapis cezası verilebileceğini bildirdi.
 1993 Viyana’da toplanan Avrupa Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları, Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin bir beyanname yayınladı.  Beyannamenin devamı niteliğindeki Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşme, Avrupa Konseyi tarafından 1 Şubat 1995 tarihinde kabul edildi.
 1993

1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Azerbaycan’ın Anayasasında değişiklikler yapıldı. Bağımsızlığa ilişkin hükümler korundu.

 1997 Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 2004 Afganistan’da ilk demokratik seçimler yapıldı. Seçmenin parmağına sürülen mürekkep kolay silinince 18 adaydan 15’i seçimi boykot etti. Yabancı gözlemciler ‘oldukça adil, iptale gerek yok’ dedi.
 2005 Birleşik Krallık Demiryolları’nda, tütün mamulleri kullanımı tamamen yasaklandı.
 2006 Kuzey Kore 9 Ekim’de ilk atom bombası denemesini yaptı. NATO Konseyi Kuzey Kore’yi kınadı, BM Güvenlik Konseyi 14 Ekim’de ekonomik ve ticari yaptırım kararı aldı.
 2008 Yürüyüş Dergisi yazarı Engin Çeber, 9 Ekim 2008’de İstanbul’da öldürüldü.
 2010 Pir Sultan Abdal Derneği çağrısıyla zorunlu din dersinin kaldırılması ve Cemevlerine hukuki statü tanınması talebiyle Ankara Kızılay’da 24 saat oturma eylemi yapıldı. Alevi örgütleri, başta AİHM olmak üzere çok sayıda yargı kararı olmasına karşın zorunlu din dersi uygulamasına devam edilmesini protesto için Kurtuluş Parkı’ndan Sakarya Caddesi’ne yürüyerek 24 saat sürecek oturma eylemine başladı.
 2012 Uruguay’da kürtaj yasallaştı
 2013

Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği, tıbbi laboratuvarların planlanma, ruhsatlandırma, açılması ile birlikte faaliyet alanlarının düzenlenmeleri, sınıflandırılmaları, izlenmeleri, denetlenmeleri ve faaliyetlerine son verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek, kaliteli ve verimli hizmet sunmalarını sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından 9 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlandı.

 2013 ODTÜ’de 2012’de Başbakan Erdoğan’ı protesto eden 11 öğrenci hakkında silahlı terör örgütü adına suç işlemekten dava açıldı.

 

Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşme

 

9 Ekim – Hukuk Takvimi

Bunu okudunuz mu?

49’lar Davası

49’lar Davası, İleri Yurt gazetesini çıkaran Musa Anter, Canip Yıldırım ve Yusuf Azizoğlu’nun yayımladığı Kürtçe …