Yeni
Ana Sayfa » Hukukbook » Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu
Atatürk (Modern Türkiye'nin Kurucusu) Andrew Mango

Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu

Atatürk-Modern Türkiye’nin Kurucusu isimli eser Andrew Mango tarafından yazılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin, bağımsızlığı ve varoluş yolunda Atatürk gibi bir liderle yakaladığı olağanüstü şansı irdeleyen bu kitap, onu salt lider yanıyla değil, yakın çevresi ve insan ilişkileriyle de yansıtmaktadır. Cumhuriyetin kuruluş döneminin toplumsal yapısı ve güç dengelerine de açıklık getiren kitap, Atatürk’ün karizması, zaafları, kadınlarla olan ilişkileri, dostlukları, nefretleri, iyilikleri ve hatta kıskançlıklarıyla bir insan olduğunun altını çizmektedir. ‘Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu’ isimli eser uzman bir yazarın nesnel ve objektif bir yapıtıdır. Eser, Atatürk’ün yaşamını ve mücadelesini somut olaylarla analiz etmektedir.

Atatürk-Modern Türkiye’nin Kurucusu

İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango, yaklaşık beş yıl süren araştırmaları sonucunda bu kapsamlı ve nesnel çalışmasını ortaya koymuştur. Bir Atatürk biyografisi olan eser aynı zamanda Cumhuriyetin kuruluşunun canlı tanıklığını yansıtmaktadır. Andrew Mango ve kardeşi ünlü Bizans tarihçisi Cyril Mango, İstanbul’da büyüyen bir Levanten ve Rusya göçmeni ailenin çocuklarıdır. Andrew Mango’nun Türkçesi mükemmeldir ve bu kitapta uzun yılların birikimi bulunmaktadır. Kitap, Mustafa Kemal Atatürk hakkında hazırlanmış en kapsamlı kitaplardan biridir. Cumhuriyeti ve Atatürk’ü anlamak isteyenler için başucu kitabıdır. 

Andrew James Alexander Mango’nun Yaşamı
Andrew James Alexander Mango

Andrew Mango, 1926 yılında İstanbul’da doğmuştur. Yazar, İngiliz-Rus kökenli varlıklı bir ailenin üç oğlundan biridir. Mango, dil öğrenimini Londra’daki School of Oriental Studies’de Farsça ve Arapça öğrenerek geliştirmiştir. Büyük İskender olayının İslamiyet içinde yer alan biçimleri üzerine yaptığı araştırmasıyla doktorasını tamamlamıştır. Mango, 1947 yılında öğrenciyken katıldığı BBC’de on dört yıl boyunca Türkçe Yayınlar bölümünün yöneticiliğini yürütmüş, Güney Avrupa ve Fransızca Yayınlar Müdürüyken 1986 yılında emekli olmuştur. İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nde basın danışmanlığı yapmıştır. İstanbul ve Ankara’nın ardından yaşamının geri kalanını 1947 yılında taşındığı Londra’da sürdürmüş, Londra Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürmüştür.

Mango, emekliliğinden sonraki çalışmalarının neredeyse tamamını Türkiye’yle ilgili araştırmalara ayırmış, sık sık Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Mango’nun, Türkiye’yle ilgili ilk yazısı 1957 yılında Political Quarterly adlı dergide yayınlanmış, ‘Turkey: The Challenge of a New Role’ isimli kitabı 1994 yılında yayınlanmış, ‘Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu’ kitabı ise 2000 yılında yayınlanmıştır. Yazar, 6 Temmuz 2014 tarihinde yaşama veda etmiştir.

Bunu okudunuz mu?

Su Hakkı

Su Hakkı ve Su Hukukuna ilişkin temel normlar Roma Hukuku döneminde oluşturulmuş, toprağın üstünde ve altındaki …