Avrupa Yerel Demokrasi Haftası , 2007 yılından itibaren organize edilen bir demokrasi günüdür. Her yıl 15 Ekim tarihine denk gelen haftada kutlanmaktadır. (European Local Democracy Week – ELDW)
15 Ekim 1985 tarihinde imzaya açılan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı hatırlatma amacı taşımaktadır.
Avrupa Konseyinin 47 üye ülkesine yönelik olarak, yerel yönetişimi ve katılımı geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Temel amaç, insanların yerel yönetimlerin çalışmalarına katılımlarını arttırmaktır.
Her yıl önceden belirlenen tematik etkinlikler bulunmaktadır.
Yerel yönetimler, belediyeler, bölge yönetimleri, meclisler, yerel yönetim birlikleri, köy idareleri, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve diğer organizasyonlar temel aktörleridir.
12 Stars
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’nda o yıla özel tematik etkinlikleri yerine getiren ve yerel yönetişim alanındaki çalışmaları yapan yerel yönetimlere “12 Yıldızlı” (12 Stars) payesi verilmektedir. 12 yıldız, Avrupa Birliği flamasında yer alan ve Avrupa Birliği’ni temsil eden yıldızlara atıf yapmaktadır. Bu yıldızları alabilmek için; yerel yönetişimi sağlamak adına çalıştığını Avrupa Birliği düzeyinde tescil ettirmek,, Avrupa Yerel Demokrasi Haftası faaliyetleri için özel bir bütçe tahsis etmek, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından kararlaştırılan Avrupa Yerel Demokrasi Haftası görsel kimliğini kullanarak bir tanıtım kampanyası gerçekleştirmek, yılın önde gelen teması ile bağlantılı bazı özel aktiviteler gerçekleştirmek, haftayı oluşturan etkinliklere farklı vatandaş gruplarını dâhil etmek, belediye gençlik konseyleri ile okul öğrencilerinin katılımına önem vermek, yerel otoritelerin demokratik bir Avrupa’nın inşasında rolünü göstermek için, Avrupa çapında bir etkinlik düzenlemek gerekmektedir. Faaliyetleri kabul edilen yerel yönetimler Avrupa Konseyi’nin merkezi olan Strasbourg’da düzenlenen bir törenle “12 Yıldızlı” statülerini almaktadır.
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’na, 2018 yılında en çok katılım sağlayan yerel yönetimler, Türkiye yerel yönetimleri olmuştur. Türkiye, Yerel Yönetimler Şartı’nı kabul eden ülkelerdendir.
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’nın Amaçları
- Temel seviyede yerel demokratik katılımı Avrupa’da tesis etmek ve geliştirmek,
- Vatandaşların yerel yönetimlerin nasıl çalıştığı konusundaki farkındalığını artırmak,
- Avrupa genelinde yerel seçilmiş temsilcilerin ne yaptıklarını tespit etmek,
- Yerel karar alma süreçlerinde yer alma fırsatları hakkında insanları bilgilendirmek,
- Vatandaş katılımını artırmak için düzenlenen etkinliklerden üyeleri haberdar etmek,
- Üyelerin birbirlerinin deneyimlerinden fikir ve ilham almalarını sağlamak,
- Yerel düzeyde dayanışmanın, aktif vatandaşlığın, diyalog imkanlarının geliştirilmesi,
- İnsan hakları ve demokratik yurttaşlık konusunda eğitimler verilmesi,
- Gençlerin yerel kamu politikalarına katılımının teşvik edilmesi.