Ana Sayfa » Hukukbook » Bahri Bayram Belen

Bahri Bayram Belen

Avukat Bahri Bayram Belen, 12 Mart 1951 tarihinde Burdur’da doğmuş, ilk ve orta öğretimini Burdur’da tamamlamış, 1969 yılında Burdur Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak hukuk eğitimine başlamıştır. Belen, 1975 yılında fakülteden mezun olduktan sonra avukatlık stajını tamamlayarak 1976 yılında İstanbul Barosu‘na kayıtlı serbest avukat olarak mesleğe başlamıştır. başlamıştır.

Cumhuriyet Davasında görev alan Bahri Bayram Belen’in duruşma sırasındaki karikatürü Yıldıray Çınar tarafından çizildi. (Türkiye mahkemelerinde duruşma salonunda fotoğraf çekimi yasaktır)
Mesleki Yaşamı

Avukat Bahri Bayram Belen, 12 Eylül Darbesi öncesindeki siyasi olayların yoğun olduğu bir dönemde avukatlığa başlamış, mesleki çalışmalarının temelinde Ceza Hukuku ve siyasi davalar olmuştur. İstanbul Barosunun çeşitli komisyon ve merkezlerinin kuruluşunda ve faaliyetlerinde yoğun olarak yer almıştır. Staj Eğitim Merkezi’nde Ceza ve Ceza Usul Hukuku ve Uygulamada Avukatlık konularında dersler vermiş, meslek içi eğitim çalışmalarda görev almıştır.

Bahri Belen, 1998-2000 yıllarında Yücel Sayman başkanlığındaki İstanbul Barosu yönetim kurulunda görev almış, sonraki yıllarda Türkiye Barolar Birliği delegeliği yapmıştır. 2004 yılında Çağdaş avukatlar Grubu adına İstanbul Barosu Başkan Adayı olmuş, bu seçimde Kazım Kolcuoğlu ile yarışmış, 12.443 avukatın katıldığı seçimde Kolcuoğlu 4 bin 971 oy almış, Belen ise 3 bin 849 oy alarak yarışı ikinci sırada tamamlamıştır. Belen, 2014’ yılındaki İstanbul Barosu seçimlerinde Özgürlükçü Demokrat Adaylar’ın (ÖDAV) ve 2018 yılındaki seçimlerde de Fikret İlkiz’in yönetim kurulu listesinde yer almıştır. Avukatlık mesleğinde 40. yılını doldurmuş, 30 Mayıs 2018 Çarşamba günü düzenlenen törenle plaket almıştır.

Hukuk ve Medya Alanındaki Çalışmaları

Bahri Belen, İstanbul Barosu Dergisi, Açık Sayfa Hukuk Dergisi ve değişik gazete ve dergide hukuk, avukatlık, savunma hakkı ve baroların faaliyetleri hakkında yazı ve makaleleri yayınlanmıştır. Çok sayıda konferans, panel ve seminerde konuşmacı olarak görev almış, gazete ve televizyonda röportajları yayınlanmıştır.

Belen halen Açık Radyo‘da Av.Aynur Tuncel ile birlikte “Hukuk Güvenliği” isimli programı düzenlemekte ve sunmaktadır.

Av. Aynur Tuncel ve Av. Bahri Belen ve Avukat Sezgin Tanrıkulu Açık Radyo’da “Hukuk Güvenliği. programında

Çetin Özek‘e Armağan isimli eserde Av. Bahri Belen Türk Ceza Yasası, Hemingway, II Duce isimli makalesi ile yer almıştır.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) düzenlediği çalışmalara destek vermektedir.

12 Eylül döneminde “Savcılığın bilgisi dahilinde işkence yürütülüyor” şeklinde dilekçe yazdığı için hakkında dava açılmış, yargılanmış ve beraat etmiştir.

12 Eylül Darbesinden sonra açılan ve Sıkıyönetim Askeri Mahkemeleri ile Devlet Güvenlik mahkemelerinde devam eden davalarda aktif olarak rol almış, birçok ünlü sanığın avukatlığını yapmıştır. Türkiye İşçi Partisi Davası, Orhan Adli Apaydın‘ın da yargılanmasına ve hastalanarak ölmesine neden olan Barış Derneği Davası ve DİSK Davaları, Kutlu-Sargın Davası, Mustafa Hayrullahoğlu’nun işkence altında öldürülmesi ile ilgili dava, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Gölcük, Adana Mersin TKP-TİP-TSİP-Vatan Partisi, Dev-Yol, Dev Sol, Kurtuluş davalarında savunma görevi üstlenmiştir.

12 Eylül yargılamalarında uygulamaya konulan Tek Tip Elbise uygulamasının usul kanunlarına ve insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle bu uyulamaya şiddetle karşı çıkarak mücadele etmiştir. Belen, Ertuğrul Mavioğlu tarafından hazırlanan “Apoletli Adalet/Bir 12 Eylül Hesaplaşması” isimli çalışmada dönemin tanıklıklarına ilişkin geniş bir mülakat vermiştir.

1988 yılında Çetin Özek‘in de aralarında olduğu birçok avukatla birlikte Gün Dergisi Davasında savunma avukatı olarak görev yapmıştır.

Kamuoyunda çok tartışılan Cumhuriyet Gazetesi Davası, Gezi Davası, Çağdaş Hukukçular Derneği Davası, 2007’de başlayan Hrant Dink Davası, 3 kez beraatla sonuçlanan Pınar Selek Davası ve Güngören Davasında avukat olarak görev almıştır. Güngören Davasında uğramış olduğu saldırıda Belen’in burnu kırılmış; İstanbul Barosu, bu olay üzerine Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın önünde basın açıklaması yapmış ve saldırıyı protesto etmiştir.

Belen, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi’nin bombalanmasına ve Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın meslekten atılmasına neden olan ve kamuoyunda “Şemdinli Davası” olarak bilinen davada müdahil avukat olarak yer almıştır.

Sosyal ve Siyasal Çalışmaları

Duayen bir hukukçu olarak tanımlanan Bahri Belen, Avukatlar Vakfının kurucu üyesi olarak vakfın kuruluşunda yer almıştır. Çağdaş Hukukçular Derneği ve Türk Ceza Hukuku Derneği üyesidir.

1990’lı yıllarda Cumhuriyet Gazetesine Uzan Grubu tarafından uygulanan haciz işlemlerine karşı direniş göstermiş, Cumhuriyet Gazetesinin ayakta kalması için mücadele etmiştir. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almış, gazetenin avukatlığını yürütmüştür.

1995 yılında Yaşar Kemal’in Devlet Güvenlik Mahkemesindeki yargılaması sırasında mahkeme avlusunda oluşturulan Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim‘in destekçilerindendir.

Özgürlük, demokrasi ve insan hakları çerçevesinde yapılan birçok aydınlar bildirisine imza atmıştır.

2000 yılında düzenlenen “Hapishaneler Gerçeği Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Kurultayı”nın organizasyonunda görev almıştır.

Hapishaneler Gerçeği Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Kurultayı

2002 yılında İstanbul barosu tarafından düzenlenen Cezaevleri Sempozyumunda konuşmacı olarak görev almıştır.

2006 yılında bir grup aydın arkadaşı ile birlikte “PKK’ya silahlı eylemlere önkoşulsuz olarak son verme” çağrısı yapmıştır.

Türkiye Barolar Birliği ve İzmir Barosu tarafından 16 Nisan 2011 tarihinde İzmir’de düzenlenen “Olağanüstü Yargılamaların Olağanlaşmış Hali – Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri” konulu çalışmaya katılmıştır.

2011 yılında Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan 36 hukukçunun tutuklanmasının ardından, meslektaşlarıyla dayanışma ve savunma hakkının kutsal olması çerçevesinde bildiri yayınlayan ve Öcalan’n avukatlığını yapmaya hazır olduklarını açıklayan 400 avukat arasında yer almıştır.

Hafıza Merkezi tarafından 30 Mayıs 2015 tarihinde düzenlenen “Geçmişte Yaşanan Ağır İnsan Hakları İhlallerinde Cezasızlık Sorunu ve Geçmişle Yüzleşme” başlıklı çalıştayda; Zorla Kaybetmelerde Cezasızlığa Karşı Ortak Mücadele” isimli proje çalışmasına katılmıştır.

Adalet Nöbeti’nde basın açıklaması yaparken

2016 yılı sonrasında yurt çapında düzenlenen İfadeyi Savunmak başlıklı konferanslar serisinde görev almıştır. Bu çalışmalarına halen devam etmektedir.

14 Kasım 2016 günü Bahri Belen önderliğindeki 30 avukat, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinin tutukluluğuna itiraz dilekçesini verdikten sonra adliye binasından çıkarak cübbeleriyle sessiz yürüyüşe geçmişler, ellerinde Cumhuriyet gazetesini taşıyarak gazetenin Şişli’deki binasının önüne kadar ‘Susma, sustukça sıra sana gelecek’ ve ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları atmışlardır. Belen, Gazete binası önünde basın açıklaması yapmıştır.

Bahri Belen Avukat – Cumhuriyet Yürüyüşü

2017 yılında düzenlenen “Türkiye’nin Demokratikleşme Hikayesi: Rejim ve Siste Sorunu” konulu konferansa konuşmacı olarak katılmıştır.

Türkiye’nin Demokratikleşme Hikayesi Rejim ve Siste Sorunu – Bahri Belen – Ersin Kalaycıoğlu – Ümit Aktaş

Demokrat hukukçular tarafından düzenlenen #AdaletNöbeti‘nin önemli figürlerinden olmuş, “Herkes için Adalet” mottosu ile 03 Mayıs 2018 tarihinde Çağlayan Adliyesi’nde gazeteci Gülşah Karadağ ile birlikte basın açıklaması yapmıştır.

Avukat Bayram Bahri Belen Adalet Nöbetinde Avukat Kemal Aytaç ve demokrat avukatlarla birlikte

17 Şubat 2020 tarihinde, 1376 yurttaş ile birlikte Gezi Davası açıklaması yapmış, “Hepimiz oradaydık” başlıklı bildiriye imza atmıştır.


“Adalet mülkün temeli ise bu ülkede önce hukuk ve hukukun doğru işlemesi sonucu adaletin hayata geçmesi lazım. Herkesin adaletli bir karar veriliyor duygusunu yaşaması lazım”
“Bir ülkede yargının nasıl işlediğini görmek istiyorsanız; o ülkede avukatlara gözaltı, tutuklama ve haklarında dava açılıp açılmadığına bakın.”
Avukat Bahri Bayram Belen

Bunu okudunuz mu?

4 Ekim – Hukuk Takvimi 

4 Ekim – Hukuk Takvimi 1822 Amerikalı hukukçu ve devlet başkanı Rutherford Birchard Hayes, dünyaya …