Ana Sayfa » Hukuk Sözlüğü » Bakanlar Kurulu
Bakanlar Kurulu

Bakanlar Kurulu

Bakanlar Kurulu, Anayasa’ya göre, Cumhurbaşkanınca atanan bir Başbakanca TBMM üyeleri ya da milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından seçilen ve Cumhurbaşkanınca atanan bakanlardan oluşan, yürütme erkinin bir organıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılmakta, seçimlerin ardından kabine Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır.

Kavram, hükümet ya da kabine olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği sonucunda Bakanlar Kurulunu kurma yetkisi Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanı kurula başkanlık etmektedir. Her bakan kendi bakanlığını ilgilendiren işlerden ve emri altında çalışanların yerine getirdikleri iş ve eylemlerden sorumludur.

Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve 16 bakandan oluşan Kurul kararlarını oy birliğiyle almakta, bakanlar anayasaya göre milletvekili olamamaktadır. Eğer bir milletvekili bakan olarak atanırsa milletvekilliği görevinden istifa etmek zorundadır.

Parlamenter Sistemin uygulandığı ülkelerde kabine genellikle mecliste en çok üyesi bulunan partiler tarafından kurulmakta, meclis tarafından denetlenmektedir. Türkiye’de Bakanlar Kurulu, yürütme organının bir parçası olarak görev yapmış olan, başbakan ve bakanlardan oluşan bir kurul idi. 2017’de gerçekleştirilen anayasa değişiklikleri sonrasında Türkiye’de hükümet sistemi değişti ve parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi‘ne geçildi. Bu değişiklikle birlikte Bakanlar Kurulu kaldırıldı.

Bunu okudunuz mu?

Saldırının Tarifi Üzerine Birleşmiş Milletler Kararı

Saldırının(Tecavüz) Tarifi Üzerine Birleşmiş Milletler Kararı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 14 Aralık 1974 yılında yapmış …