
Avukat Burhan Apaydın, 1924 yılında doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni kazanan ve bu okuldan mezun olan Apaydın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Teşkilatı Esasiye(Anayasa Hukuku) Hukuku Kürsüsü Asistanlığına atanmış bir süre burada görev yaptıktan sonra,1948 yılında İstanbul Barosuna bağlı olarak Serbest Avukatlık yapmaya başlamıştır.
Türk Hukuk Tarihinde adı ile önemli yer tutan hukukçularından biri olan Avukat Burhan Apaydın’ın babası cumhuriyet tarihinin ilk faili meçhul cinayetinin kurbanı olan Ağır Ceza Reisi Ali Rıza Bey’dir. Apaydın’ın kardeşi ise Türkiye’de ünlü avukat olan sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanmış olan Avukat Orhan Adli Apaydın’dır.
Yassıada Yargılamaları ve Burhan Apaydın
Avukat Burhan Apaydın, İstanbul Barosu yönetim kurulunun almış olduğu karara aykırı davranarak ünlü 1960 ihtilali sonrası kurulan mahkemelerde yargılanan ve Yassıada’da bulunan Adnan Menderes‘in avukatlığını ve savunmasını kardeşi Avukat Orhan Adli Apaydın ile birlikte üstlenmiş, daha sonra kendisi de tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.
Silahların gölgesinde yapılan yargılama sırasında Adnan Menderes için “Yere düşmekle sakıt olmaz cevher kadrü kıymetten” dediği için tutuklanmıştır. Tutuklandıktan kısa bir süre sonra serbest bırakılmış ancak yine Menderes’in savunmasını yaparken Cemal Gürsel’in yazdığı ve Bayar’ın yerine Menderes’in Cumhurbaşkanı olmasını öneren ancak değiştirilen mektubunun aslının okunmasında ısrar ettiği için tekrar tutuklanmıştır.
Tutuklu bulunduğu sırada Menderes’in idam edileceği haberini aldığında büyük bir üzüntü yaşadığı için aynı cezaevinde tutuklu bulunan Kürt İdris lakaplı İdris Özbir tarafından kendisine gösterilen dostluk sebebiyle Kürt İdris’in ömür boyu avukatlığını üstlenmiştir.
Avukat Burhan Apaydın, Ahmet Emin Yalman, Hüseyin Emir Erkilet, Uğur Mumcu, Dündar Kılıç, Aysel Toprak ve Abdullah Baştürk gibi ünlü Türklerin avukatlığını yapmıştır.
Siyasal Yaşamı
Avukat Burhan Apaydın, 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Yassıada yargılamalarında avukatlığını üstlendiği Adnan Menderes’in idamından sonraki ilk seçimlerden 1961 yılında Adalet Partisi’nden 12. dönem Ankara milletvekili seçilmiş ancak 1962 yılında Adalet Partisi’nden ihraç edilmiş ve Yeni Türkiye Partisi’ne katılmıştır. 1963 seçimlerinde Yeni Türkiye Partisi’nin İstanbul Belediye Başkan adayı olmuş, 1965 yılında siyaseti bırakarak tekrar serbest avukatlığa devam etme kararı almış, uzun yıllar avukatlık mesleğini icra etmiştir.
Avukat Burhan Apaydın, 22 Nisan 2013 tarihinde 89 yaşında iken Kadıköy’deki evinde hayata veda etmiştir. Cenazesi avukat kardeşi Orhan Apaydın’ın yanında Zincirlikuyu Mezarlığı’nda aile kabristanına defnedilmiştir.
Doğan Yurdakul ve F. Cengiz Erdinç’in ortaklaşa yazdıkları “Adalet Savaşçısı” adlı kitap Avukat Burhan Apaydın’ın hayatını anlatmaktadır.