Doç. Dr. Yüksel Yalova 13 Ağustos 1955 tarihinde Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde dünyaya gelmiş olan hukukçu, siyasetçi, akademisyen, yazar, spor yöneticisi ve aktördür. Eczacı Ayşe Yalova ile evlidir. Oyuncu Melike İpek Yalova’nın babasıdır.
Eğitimi ve Akademik Kariyeri
Doç. Dr. Yüksel Yalova, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş, hukuk fakültesi ile eş zamanlı olarak devam ettiği İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümünü de aynı yıl bitirmiştir.

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi asistanı olarak 1980 yılında göreve başlamış, 1981–1983 yıllarında Fransa Nice Üniversitesi Hukuk ve Ekonomi Bilimleri Fakültesi’nde akademik çalışmalarda bulunmuş; Cannes Uluslararası Kolej’de Fransızca dil eğitimi almış; 1985 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Siyasal Bilimler yüksek lisans programını tamamlamıştır. Aynı enstitüde doktora çalışmalarına devam etmiş, 1994 yılında “Türkiye Örneğinde Yasama Dokunulmazlığı Kavramı” bağlığı ile yazdığı doktora tezini savunarak hukuk doktoru unvanını kazanmıştır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Enerji Hukuku, Özelleştirme Hukuku, Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi alanında uzman olan Yalova, Okan Üniversitesi Danışma Kurulu Üyeliği yapmış; 2005 yılında Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak Siyaset Bilimi dersleri vermiştir. İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyeliği yapan Yalova, 2013 yılından itibaren bu üniversitede Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurarak müdürlüğünü yapmış, 2013–2015 yılları arasında Enerji Hukuku derslerini vermiştir. Üniversitelerde müfredata Spor Yönetimi ve Yargı Etiği derslerinin eklenmesi için çalışmalarda bulunmuştur.

Yalova, 2016 yılında ‘yönetim ve strateji’ alanında hazırlamış olduğu tezi ile doçent unvanını kazanmıştır.
MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ‘uluslararası güvenlik ve strateji’ konularında yüksek lisans derslerini ve Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Şehircilik ve İmar Hukuku derslerini okutmaktadır. Polis Meslek Yüksek Okullarında temel hukuk dersleri vermektedir.

Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu tarafından 2001 yılında kendisine fahri doktora unvanı verilmiş, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Oditoryumunda kendisi için tören düzenlenmiştir.
Siyasal Yaşamı ve Sivil Toplum Çalışmaları
Doç. Dr. Yüksel Yalova, bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra politikaya atılarak Anavatan Partisine katılmış, 1991 – 2002 yılları arasında Aydın Milletvekilliği yapmış, TBMM Anayasa Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyeliği, Meclis Başkan Vekilliği ve TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı görevlerini üstlenmiştir. 1999 – 2001 yılları arasında Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmış, bakanlık görevinden 1 Haziran 2001 tarihinde istifa ederek ayrılmıştır. 2004 yılında yapılan mahalli seçimlerde Doğru Yol Partisi adına İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak yarışmış ancak seçilememiştir.

1998-2001 yılları arasında Aydınspor Kulüp Başkanlığı yapmış, 2012 – 2016 yılları arasında Türk-Fransız Kültür Derneği Başkanlığını yürütmüş, 2006 yılından itibaren ise Afrika Diplomatik Akademisi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir.
Bilge İnsanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi, Bilge Adamlar Kurulu üyesidir.
Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılan konferans, panel ve sempozyumlarda çok sayıda tebliğ sunmuş ve konuşmalar yapmıştır. Çeşitli gazetelerde köşe yazıları ve makaleleri yayınlanmaktadır.

Yüksel Yalova’nın Sanat, Spor ve Diğer Alanlardaki Çalışmaları
Yüksel Yalova, İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda aldığı tiyatro eğitiminde Yıldız Kenter’in öğrencisi olmuş; 2008 yılında Recep Yazıcıoğlu’nun hayatını anlatan Vali isimli filmde bakan rolünde, “Sarıkamış Beyaz Hüzün” isimli yapımda ise İhsan Paşa rolünde oynamıştır.

2011 yılında “Entelköy Efeköy’e Karşı” filminde izleyicinin karşısına yine bakan olarak çıkmıştır. Ayrıca, Yüksel Aksu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Avlu’ dizisinde avukat rolünü canlandırmıştır.

Aydın Merkez’deki okulun açılmasındaki katkılarından dolayı, okul aile birliğinin teklifi ile kendi adının verildiği Yüksel Yalova Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi adında bir okul bulunmaktadır.

Gençlik yıllarında voleybol takımında oynamıştır.
Yüksel Yalova Lisesi Atatürk Köşesi açılış töreni
Fenerbahçeli olmanın yanı sıra Göztepe’nin fanatik taraftarıdır.
2002 yılında ihaleye çıkan ve 2006 yılında yapımı tamamlanan Nazilli Sümerpark Rekreasyon alanına ‘Dr. Yüksel Yalova Sümer Rekreasyon Alanı’ adı verilmiştir. Adı verilen Yüksel Yalova Kültür Merkezi, Yüksel Yalova Caddesi, Yüksel Yalova Stadı ve Yüksel Yalova Çocuk Kültür Merkezi bulunmaktadır.

Devlet görevinde bulunduğu yıllarda, Kazakistan’ın eyaleti Türkistan’da Hoca Ahmet Yesevi Türbesinin tamamlanması, Eyüp Sultan Caminin ışıklandırılması, Kayseri’de Mimar Sinan’ın doğduğu evin tamiratının yapılması ve Veysel Karani Türbesinin restorasyonu katkı sağladığı çalışmalardandır.
Yüksel Yalova’nın Eserleri
- Türkiye Örneğinde Yasama Dokunulmazlığı Kavramı – Doktora Tezi
- Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası ve Türkiye
- Elektrik Dağıtım Hizmetlerinin Özelleştirilmesi
- Türkiye Avrupa İlişkileri Işığında Özelleştirme
- Türkiye Örneğinde Demir Çelik Sektöründe Dönüşüm ve İsdemir Uygulaması
- Bilim ve Teknoloji Politikaları Işığında Türkiye
- Perde Arkası
- Hacı Süleyman Efendi
- Kutuplaşan Siyasette Merkezde Kalan Bir Aktör
