Duygu Tan, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Bölümü’nden ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Yan Dal Programı’ndan 2018 yılında mezun olarak lisans eğitimini tamamlamıştır.
Fakülteden mezun olduktan sonra avukatlık stajını tamamlamış ve İstanbul Barosu’na bağlı olarak üç yıl süre ile kurumsal hukuki danışmanlık alanında avukatlık yapmıştır.
Kamu hukuku alanındaki yüksek lisans derecesini Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden “Civil Disobedience: Challenges and Implications” (“Sivil İtaatsizlik: Zorluklar ve Çıkarımlar”) başlıklı tezi ile 2022 yılında almıştır.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Yayın Kurulu Üyesidir.
2021 yılı itibariyle Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmakta ve 2022 yılı itibariyle İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kamu hukuku alanında doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Hukuk felsefesi, siyaset felsefesi, hukuk antropolojisi, hukuk sosyolojisi, hak ve adalet kuramları, eleştirel hukuk çalışmaları, toplumsal hareketler ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında çalışmalar yapmakta, sivil itaatsizlik üzerine bilimsel tebliğleri bulunmaktadır.
Eserleri
HFSA Sempozyumlarında sunmuş olduğu “Jacques Derrida ve Sivil İtaatsizlik: Hukuk, Adalet ve Dekonstrüksiyon” isimli bilimsel tebliğinde dekonstrüksiyon kavramı ile hukuk ve adalet arasındaki ilişki ile sivil itaatsizliğin hukuk ve adalet arayışlarındaki rolüne vurgu yapmıştır.
İstanbul Barosu’nda “Topluluk/Cemaat Örgütlenmelerinin Pozitif Hukukla İlişkisi”, Poedat Konferansı 2023’te “Adalet için Muhabbet: Karşılaşma ve Dinleme Üzerine Düşünceler”, Poedat 1. Analitik Felsefe Çalıştayında “Sivil İtaatsizlik ve Ronald Dworkin: Bütünlük, Adalet ve Politika”, Maltepe Üniversitesi’nde İnsan Hakları Kulübü ve Felsefe Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen Felsefe ve İnsan Hakları Söyleşilerinde “Otoriterleşen Rejimlerde Sivil İtaatsizliği Düşünmek: Hak mı, Ödev mi?”, İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe Topluluğu tarafından düzenlenen 36. Öğrenci Kongresinde “Levinas Etiği ile Özgürlük, Adalet ve İnsan Hakları Kavramlarını Yeniden Düşünmek” başlıklı tebliğler sunmuştur. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisinde yayınlanan “Terörizmi Uluslararası Ceza Divanı’nın Yargı Yetkisi Dâhilinde Düşünmek: Sorunlar ve Öngörüler” başlıklı makalesi bulunmaktadır.
Ödülleri
2017 yılında Koç Üniversitesi’ndeki lisans eğitimi sırasında, Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) tarafından Prof. Dr. Nermin Abadan Unat adına ve Prof. Dr. Yavuz Abadan anısına düzenlenen makale yarışmasında “Siyasette Kadın Temsili ve Kota Uygulaması: Bazı Öneriler Eşliğinde Uygulamanın İç Dinamikleri Üzerinden Bir Değerlendirme” başlıklı makalesi ile birincilik ödülü almıştır.
2022 yılında Koç Üniversitesi’ndeki yüksek lisans eğitimi sırasında, Victoria Forum ve Global Business School Network tarafından ortaklaşa düzenlenen “Bridging Divides” temalı kompozisyon yarışmasına “A Promising Heritage at the Age of a Divided but Interdependent World: Conversation” başlıklı kompozisyonu ile katılmış ve en iyi beş dereceye girmiştir.