Ana Sayfa » Hukukbook » Eraslan Özkaya
Eraslan Özkaya
Eraslan Özkaya

Eraslan Özkaya

Eraslan ÖZKAYA, 19.06.2002 ile 01.12.2004 yılları arasında Yargıtay Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Özkaya, 1939 yılında Hacıbektaş’ta doğmuş, Ankara Gazi Lisesini bitirmiştir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1962 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Hadimköy’de yedek subay olarak yapmıştır.

Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlamış; sırasıyla Hınıs Cumhuriyet Savcılığı, Tuzluca ve Pazarcık Hakim Yardımcılığı, Pazarcık ve Haymana Hukuk Hakimliği, Ankara Tapulama, Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Hakimliği görevlerinde bulunmuştur.

27.5.1986 tarihinde Yargıtay Üyeliğine atanan Eraslan Özkaya, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 15.9.1994 tarihinde ilk kez, 22.9.1998 tarihinde ikinci kez Yargıtay Birinci Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilmiştir.

Sami Selçuk‘un yaş haddi nedeniyle emekli olması üzerine 19.6.2002 tarihinde Büyük Genel Kurulca Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiş, bu görevde iken 01.12.2004 tarihinde yasal yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılmıştır.

Eraslan Özkaya’dan sonra Osman Arslan Yargıtay Başkanı olmuştur.

Eraslan ÖZKAYA’nın Kitapları

Fransızca bilen Özkaya’nın; 3 ciltten oluşan Elatmanın Önlenmesi Davaları, Muvazaa Davaları, İmar Hukuku ve Mevzuatı, Vekalet Sözleşmesi ve Kötüye Kullanılması, İnançlı İşlem ve Muvazaa Davaları, Hata, Hile, İkrah Davaları, Gabin Davaları, Eski Vakıf Hukuku, Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süreler, İmar Kanunu Şerhi ve Mevzuat ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi adlı eserleri ve mesleki konularda yayımlanmış çeşitli makaleleri bulunmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Eraslan Özkaya -İnançlı İşlem ve Muvazaa Davaları
Kitabın İçeriği ve Konu Başlıkları

Eserde, üçüncü kişilerin açtıkları muvazaa davalarında Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, Sosyal Sigortalar Hukuku alanında yapılan muvazaalı sözleşmelere ilişkin daha geniş açıklamalar yapılarak örnek içtihatlar konulmuş, kitap bu yönde daha da genişletilmiş, yazara ulaşan soruların cevaplandırılması hedeflenmiştir.
Değişen ve yeni çıkan içtihatlar hakkında yazar görüş ve düşüncelerini açıklamış, son çıkan içtihatlar gözden geçirilerek emsal nitelikte olanlar kitaba eklenmiştir.
Konu Başlıkları
İnançlı İşlem
Muvazaa
Taraf Muvazaası
Üçüncü Kişinin Açtığı Muvazaa Davaları
Muris Muvazaası
Nam–ı Müstear (Takma Ad)
Kanuna Karşı Hile (Kanundan Kaçma)
Sözleşmenin İptali
İcra İflas Kanununa Göre Sözleşmenin İptali Davaları
6183 Sayılı Kanuna Göre Sözleşmenin İptali Davaları
Davaların Birbirleri ile İlişkileri

Eraslan Özkaya – Yanılma – Aldatma – Korkutma Davaları
Konu İçeriği ve Konu Başlıkları

Kitabın birinci baskısından sonra Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu gibi temel kanunlar yürürlükten kaldırılarak yenileri kabul edilmiş, öteki kanunlarda da önemli değişiklikler yapılmıştır.

Borçlar Kanunu’nun irade bozukluklarına “rızadaki fesat’a” ilişkin hükümlerinde de önemli değişiklikler yapılmış yanılma “hata”, aldatma “hile”, korkutma “ikrah” hukuki müesseseleri isimleri dahil önemli değişikliklere uğramışlardır.

Tüm bu değişiklikler eserin yeniden ele alınıp yeni baştan yazılmasını zorunlu kılmıştır. Bu arada yeni içtihatlar çıkmış, kanunlardaki değişikliklere paralel olarak içtihatlarda bazı değişiklikler olmuştur.

Tüm bu nedenlerle kitap dördüncü baskıda adeta yeniden yazılmış, konular daha da genişletilip, derinleştirilerek incelenmiş, emsal niteliğindeki önemli içtihatlar kitabın bünyesine alınmış, eser konusunda gerek bilimsel, gerekse uygulama yönünde tüm ihtiyaçlara cevap verecek bir kapasiteye ulaştırılmaya çalışılmıştır.

İrade Bozuklukları (Rızadaki Fesat)
Yanılma “Hata”
Aldatma “Hile”
Korkutma “İkrah”
İrade Bozukluğunun Giderilmesi
Eraslan Özkaya – Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süreler
Kitabın İçeriği ve Konu Başlıkları

Gerek maddi gerekse usul hukukumuzda sürelerin büyük önemi ve yeri bulunmaktadır. Her dava veya hukuki işlemin kanunlarımızda yer alan süre çeşitlerinden bir veya birkaçı ile ilgisinin olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür.Ne yazık ki, nitelikleri, koşulları hüküm ve sonuçları tamamen farklı olan süreler hakkında kanunlarımız yeterli açıklıktan yoksundur.Bu husus hakların, davaların kaybedilmesine, asgariden sürüncemede kalmasına sebebiyet vermektedir.

Bu nedenle kanunlarımızda yer alan, kazandırıcı, kaybettirici zamanaşımı süreleri ile hak düşürücü süreler, hakka bağlı süreler, düzenleyici süreler, usuli süreler, kabul edilme nedenleri, nitelikleri, koşulları, hesap edilmeleri, durma ve kesilme sebepleri, hüküm ve sonuçları birbirlerine benzer ve farklı yönleriyle topluca şematik ve sistematik olarak bütün boyutları ile incelenmiş, bu yöndeki bilimsel görüşlere ve seçme içtihatlara yer verilmiş, bu suretle tüm ilgililere, hukukçulara, hak sahiplerine faydalı olmaya çalışılmıştır.

Kazandırıcı Zamanaşımı Süreleri
Kaybettirici Zamanaşımı Süreleri
Düzenleyici Süreler
Hakka Bağlı Süreler
Usuli Süreler
Hak Düşürücü Süreler
Sürelerin Koşulları
Sürelerin Hesaplanması
Sürelerin Durması
Sürelerin Kesilmesi
Ek Süreler
Uzatılmış Süreler
Konularla ilgili Emsal İçtihatlar
Eraslan Özkaya – Vekâlet Sözleşmesi ve Kötüye Kullanılması
Kitabın İçeriği ve Konu Başlıkları

Başta Türk Borçlar Kanunu olmak üzere Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi ana kanunlar ile öteki kanunlarda yapılan değişiklikler ve kabul edilen yeni kanun hükümleri göz önünde tutularak eserin yeni baştan hazırlanması gerekmiştir.

Kitap yeniden yazılırken eski ve yeni Borçlar Kanunu’nun hükümleri karşılaştırılmış, yapılan değişikliklere işaret olunmuş, bilimsel görüşlere ve yeni içtihatlara da yer verilerek vekâlet sözleşmesine ilişkin özel hükümler hakkında detaylı açıklamalarda bulunulmuştur.

Ayrıca Borçlar Kanunu’nun vekâlet sözleşmesini düzenleyen özel hükümlerini bütün boyutları ile açıklayabilmek için vekâlet sözleşmesinin özel türleri olarak kabul edilen ve Borçlar Kanunu’nun Vekâlet İşleri ile ilgili dokuzuncu bölümünde vekâlet sözleşmesi ile birlikte yer alan Kredi Mektubu, Kredi Emri ve Simsarlık Sözleşmeleri ikinci bölümde incelenmiş, ayrıca vekâletsiz iş görme hakkında yeterli açıklamalarda bulunulmuş vekâlet sözleşmesinin öteki iş görme sözleşmeleri ile benzer ve farklı yönlerine üçüncü bölüm ayrılarak derinliğine işlenmiştir.

Önceki baskıdan sonra çıkan içtihatlarla kitabın içtihatlar bölümü daha da zenginleştirilmeye çalışılmıştır.

Vekalet Ücreti
İşin Üçüncü Kişiye Gördürülmesi Halinde Sorumluluk
Edinilen Hakların Vekalet Verene Geçişi
Birlikte Vekalet Verenlerin ve Birlikte Vekillerin Sorumluluğu
Ölüm, Ehliyetin Kaybedilmesi, İflas
Özel Vekalet Çeşitleri
Vekaletsiz İş Görme

Eraslan Özkaya – Aşırı Yararlanma (Gabin) Davaları 

Kitabın İçeriği ve Konu Başlıkları

Yürürlükten kalkmış olan 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun “Gabine” ilişkin 21. maddesini karşılayan 6098 sayılı yeni Borçlar Kanunu’nun 28. maddesinde metin dilinin arılaştırılması dışında aşırı yararlanmanın “gabinin hüküm ve sonuçlarında değişiklik yapıldığı gibi tabi olduğu süreler yönünden de önemli yeni hükümler getirilmiştir. Aşırı yararlanma “gabin” hakkında yapılan bu değişiklik üzerine müessesenin yeni baştan incelenmesi zorunluluğu hasıl olmuş, eser üçüncü baskıya hazırlanırken yeniden titizlikle gözden geçirilmiş, bazı konular daha derinleştirilip, genişletilmiş, uygulamadaki bazı duraksamalara açıklık getirilmiştir. Yazarın iştirak etmediği bazı kararlar hakkındaki görüşleri de dipnot olarak açıklanmıştır.

Kavram ve Tanım
Aşırı Yararlanma (Gabin) Davaları
Aşırı Yararlanmanın “Gabin’in” Unsurları
Aşırı Yararlanmanın “Gabin’in” Hüküm ve Sonuçları
Eraslan Özkaya – Eski Vakıf Hukuku
Kitabın İçeriği ve Konu Başlıkları

Vakıflar ve Vakıf hukuku eski medeniyetlerden itibaren, özellikle İslam devletleri ve Osmanlı İmparatorluğunda tarihi perspektif içerisinde sıhhatli kaynaklara ilmi görüşlere ve içtihatlara dayanılarak geniş boyutları ile incelenmiş, hukukevler arasındaki görüş ayrılıkları ve nedenleri açıklanmış, günümüz tatbikatında dahi geniş yer tutan ve önemini koruyan vakıf davaları hakkında detaylı bilgiler verilmiş vakıf davaları ile ilgili seçilmiş içtihatlar kitap bünyesinde yer almıştır.

Vakfın Tarifi Tanımı, Hukuki Mahiyeti Önemi
Vakfın Kurulması ve Geçerlilik Koşulları
Vakfın Eski Medeniyetlerde, islam Devletlerinde ve Osmanlı İmparatorluğundaki Tarihi Gelişimi
Vakfın Unsurları ve Koşulları
Vakfın Çeşitleri
Vakıfların İdaresi Ehliyet ve Tevliyet
Gedik ve Çeşitleri
Vakıflarla ilgili Seçilmiş içtihatlar

Bunu okudunuz mu?

Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı

Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı, 5 Kasım 1992 tarihinde Strazburg’da imzaya açılmış ve şartın …