Ana Sayfa » Evrensel Metinler » Hastanelere Getirilen Mahkumlara Yönelik Hekim Tutumu Belgesi

Hastanelere Getirilen Mahkumlara Yönelik Hekim Tutumu Belgesi

Hastanelere Getirilen Mahkumlara Yönelik Hekim Tutumu Belgesi, 1999 yılı Aralık ayında ilan edilmiştir.

Türk Tabipler Birliği’nin Tutum belgesi, uluslararası insani normlar ve tıp etiği belgeleri çerçevesinde kabul edilmiştir.

  • Belge, tutuklu ve hükümlülere tıbbi bakım sunulurken, hastaların sadece tıbbi ihtiyaçlarına odaklanılmasını vurgulamaktadır. Yargı süreçleri, mahkemeleri ilgilendirmektedir.
  • Muayenelerde kelepçelerin açılması, gizlilik sağlanması ve hastanın onuruna saygı gösterilmesi esastır.
  • Mahkumların hastane yataklarına zincirlenmesi ya da jandarma/gardiyanların muayene odasında bulunması yasaktır. Bu durum insanlık onuruna aykırı olarak değerlendirilmektedir.
  • Hekimler, dış etkilerden bağımsız olarak mahkumların tıbbi ihtiyaçlarına odaklanmakla yükümlüdür.
  • Hekimler, muayene sırasında darp izi tespit ederse, bunu belgeleyip ilgili kurumlara bildirmekle yükümlüdür.

Hastanelere Getirilen Mahkumlara Yönelik Hekim Tutumu Belgesi

Tıbbı insanlığın hizmetine sunmak, kişiler arasında herhangi bir ayrım yapmadan beden ve ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek, hastaların acılarını dindirrnek ve onları rahatlatmak, tıp doktorlarına tanınmış bir ayrıcalıktır.

Tokyo Bildirgesi‘nin ön deyişinde de belirtildiği gibi, bireyler arasında hiç bir ayrım yapmaksızın onların ihtiyaç duyduğu tıbbi bakımı ve tedaviyi sunmak hekimlerin birincil görevidir. Bu bağlamda bir hasta grubu olarak karşımıza gelebilecek tutuklu ve hükümlülere tıbbi bakım sunulurken alınması gereken tutum da bu ilkenin bütünselliği içinde değerlendirilmelidir.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [622.51 KB]

1- Hastanede karşılaştığımız mahkum bizim için bir hastadır. Bu bağlamda hasta hekim ilişkisinin konusu olmayacak şekilde şahsın yargılanmasına veya hüküm giymesine gerekçe olan nedenin araştırılması anlamlı değildir.
2- Kişinin hastaneye giriş kaydının yapılması sağlanmalıdır.
3- Sorulduğu takdirde, hekim adını ve soyadını açıkça belirtmelidir.
4- Muayeneler sırasında hastaların kelepçeleri açtırılmalı klinik özgürlük koşullarına ve hasta haklarına uygun tam bir ortam sağlanmalıdır. Bunun için muayene ortamlarında hasta ve sağlık personeli dışında kimse bulunmamalıdır. Bu hasta ve hekimin hakkı ve hekimin görevidir. Bu konuda Jandarma Genel Komutanlığı’nın 0621-12-89/Asyş.(92) sayı ve 10 Ocak 1989 tarihli genelgesi söz konusudur (Ek)
5- Muayene sırasında herhangi bir darp izi saptanırsa, bu bir tutanakla tespit edilmeli, kurum amirliği ve ilgili Tabip Odası’na bildirilmelidir.
6- Tanısal yaklaşım için gerekli olan tüm tetkikler istenmeli ve bu konuda dış etkilenimle,re kapalı olunmalıdır.
7- Hastaya hastalığı, tedavisi ve prognozu ile ilgili bilgiler bizzat kendisine olmak üzere belirtilmelidir.
8- Tüm bu bilgiler sevk kağıdına ad, soyad ve diploma numarası açık olacak şekilde belirtilmelidir.
9- Hastaneye yatırmanın gerekli olduğu durumlarda dış etkiye maruz kalmaksızın tıbbi kanaatin gerektirdiği şekilde tavır alınmalıdır. Bu konudaki itirazlar resmi evraka imzalı bir tutanak şeklinde geçirilmelidir.
10- Mahkumların hasta yataklarına zincirlenmesi, kelepçelenmesi veya bir takım tıbbi girişimlerin bunların eşliğinde gerçekleştirilmesi mutlaka engellenmelidir. Hasta-hekim ilişkisini zedeleyen ve insanlık onuruyla bağdaşmayan bu gibi uygulamalarda hekim tavrı benimsenmelidir. Bu uygulamada diretildiği koşullarda, durum yazılı olarak kurum amirliği ve ilgili Tabip Odası’na bildirilmelidir.
11- Hasta odalarında jandarma ve gardiyan bulundurulmamalıdır. Hastane ve eklentilerinde yetki ve sorumluluk hekimindir. Hekimler bu yetkilerini hekim dışı kişilere devredemez.
12- Mahkum koğuşları hastanelerin bir eklentisidir. Bu sağlık kurumunun iç işleyişinden hekim sorumludur. Burada bulundurulan hastaların tedavi ve bakımları aksatılmamalıdır. Gerekli sayıda sağlık personeli bulundurulmalı ve acil girişim için gerekli donanım sağlanmalıdır.
13- Hastaların tıbbi ve cerrahi tedavileri tıp dışı nedenlerle ve dinamiklerle aksatılmamalıdır.
14- Tüm hekimler bu tutumu almakla yükümlüdür, bu tutumlardan dolayı zarar gören hekimlerimiz bu durumu acilen en yakın Tabip Odası ve TTB’ne bildirmelidirler.

Bunu okudunuz mu?

Carlos Saavedra Lamas

Carlos Saavedra Lamas, 1 Kasım 1878’de doğdu. Lacordaire Kolejini bitirdi ve 1903 yılında Buenos Aires …