Ana Sayfa » Dergiler » Hukuk Kuramı Dergisi

Hukuk Kuramı Dergisi

Hukuk Kuramı Dergisi, Türkiye’de hukuk teorisi, felsefesi ve uygulaması üzerine 2014 yılından itibaren yayın yapan akademik bir dergidir.

Dergi, hukukun temel ilkeleri, etik boyutları, teorik yaklaşımları ve çeşitli hukuk disiplinleri arasındaki ilişkiler üzerine özgün araştırmalar ve analizler sunmayı amaçlamaktadır. 

Hukuk Kuramı Dergisi, hukuk felsefesi, teorisi ve sosyolojisi gibi teorik hukuk alanlarına odaklanmaktadır. Hukukun farklı dallarını teorik bir çerçevede tartışmakta, disiplinlerarası bir perspektif sunarak hukuk ile siyaset bilimi, ekonomi, etik ve tarih gibi alanlar arasında bağlantılar kurmaktadır. 

Derginin hedef kitlesi, akademisyenler, hukukçular, avukatlar, öğrenciler ve hukuk teorisine ilgi duyan genel okuyuculardır. 

Yayın dili çoğunlukla Türkçe olmakla birlikte, uluslararası okuyuculara ulaşmak amacıyla İngilizce makalelere de yer verilebilmektedir.

Derginin Yayın Periyodu

Hukuk Kuramı, yılda üç sayı olarak internet üzerinde yayımlanan hakemli bir bilimsel dergidir. Yayın dönemleri Ocak-Nisan, Mayıs-Ağustos ve Eylül Aralık’tır. 

Hukuk Kuramı Dergisi’nin Ele Aldığı Genel Konu Başlıkları

  • Hukuk teorisinin temel kavramları ve tarihsel gelişimi.
  • İnsan hakları, adalet ve hukuk arasındaki ilişkiler.
  • Hukuk ve etik arasındaki bağlantılar.
  • Pozitif hukuk eleştirileri ve alternatif hukuk yaklaşımları.

Yayın Koşulları

1) Hukuk Kuramı (HK), yılda üç sayı olmak üzere hakemli bir elektronik dergi olarak yayınlanmaktır.

2) HK,http://www.hukukkurami.netadresi üzerinden yayınlanmakta ve faaliyet göstermektedir.

3) Her sayı için o sayıdan sorumlu bir editör, yayın kurulu tarafından belirlenir.

4) Yılda bir veya iki kez olmak üzere, elektronik formattaki sayılarda yer alan makaleler kitap formatında basılı olarak yayımlanacaktır. Dergiye yazı yollayan yazarlar, her türlü telif hakları kendilerinde kalmak kaydıyla, HK’nın elektronik ve basılı formatlarında bedelsiz yayınlanmasına rıza gösterdiklerini kabul ederler.

5) HK, hukuk-kuramsal çalışmaların paylaşılabileceği bir platform olmayı hedeflemekte ve hukuk kuramı kavramının geniş bir perspektifle ele alınmasının ve çok-disiplinli çalışmaların gerekliliğini savunmaktadır.

6) HK’de hakemli ve hakemsiz yazılara yer verilir. Yazıların dergide yer alıp almayacağına öncelikle yayın kurulu karar verir. Hakem incelemesinden geçen yazılar en az iki hakeme gönderilir ve en az bir hakemin olumlu raporu ile yayımlanır. Hangi makalelerin hakemli olduğu belirtilir.

7) Dergi Türkçe olarak yayınlanacak ancak hakemli makaleler için yazar tarafından 50-100 kelimelik İngilizce özet hazırlanacaktır.

8) Yazım formatı (Hakemli makaleler):

a) Makalenin 50-100 kelimelik Türkçe ve İngilizce özeti makalenin “temel önermesi”ni mutlaka içermelidir.

b) Türkçe ve İngilizce özetlerle en az üç en fazla altı adet olmak üzere anahtar kelime eklenir.

c) Atıf düzeni olarak APA (bkz.http://www.apastyle.org) sistemi kullanılmalıdır.

d) Kaynakça APA’ya uygun olarak hazırlanmalıdır.

e) Yazar ve/veya yazarların künye bilgileri (Unvan, bağlı olduğu kurum, e-posta adresi, kısa özgeçmiş) makalenin ilk sayfasında özet ve metinden ayrı olarak yer alır.

9) Dergide yer alacak yazılar:

a) İnceleme, değerlendirme yazıları,

b) Çeviri (izni çevirmen tarafından alınmış ve belgelenmiş), kitap incelemesi, röportaj, editöre mektup, dergide daha önce yer almış yazılar hakkında not ve yorum vb. tarzı yazılar,

c) Daha evvel yayımlanmış arşiv niteliği taşıyan yazılar (Özgün ve eğer ihtiyaç duyuluyorsa yeniden Türkçeleştirilmiş halleriyle),

d) Genel veya tematik nitelikte bibliyografya çalışmaları.

e) HK, b, c ve d bendlerinde sayılan türlere özel önem vermektedir.

10) Yayınla ilgili yazışmalar editor@hukukkurami.net adresinden yürütülür.

Künyesi, Yayın ve Danışma Kurulu

Makaleler, bağımsız uzmanlardan oluşan hakemlerin sürecinden geçirilmektedir. 

Derginin sahibi ve yayıncısı Gökçe Çataloluk’tur. Editörü Melike Belkıs Aydın’dır. 

Yayın Kurulu; Kasım Akbaş, Melike Belkıs Aydın, Gökçe Çataloluk, Gökhan Yavuz Demir ve Ertuğrul Uzun’dan oluşmaktadır. 

Danışma Kurulu; Duygu Hatıpoğlu Aydın, Nazime Beysan, Harun Bodur, Şule Şahin Ceylan, Fatma İrem Çağlar, Nilüfer Demirsoy, Özge Yücel Dericiler, Osman Doğru, Ömür Elçioğlu, Serkan Gölbaşı, Altan Heper, H. Serdar Hoş, Yasemin Işıktaç, Osman Vahdet İşsevenler, Furkan Kararmaz, Funda Kaya, Muharrem Kılıç, Umut Koloş, Sevtap Metin, Mehmet Tevfik Özcan, Nadire Özdemir, İrem Burcu Özkan, Rabia Sağlam, Nadir Suğur, İbrahim Şahin, Ahmet Ulvi Türkbağ, Gülriz Uygur ve Ülker Yükselbaba’dan oluşmaktadır. 

Dergi’nin Eski Sayıları 

Hukuk Kuramını Twitter’da Takip Edin

Bunu okudunuz mu?

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 13 Aralık 2006 tarihli ve A/RES/61/106 tarihli …