Ana Sayfa » Hukukbook » Hüseyin Ragıp Baydur

Hüseyin Ragıp Baydur

Hüseyin Ragıp Baydur,  1890 yılında adliye görevlisi Mehmet Galip Bey’in oğlu olarak dünyaya geldi. 1909’da İzmir İdadisi’ni birincilikle bitirdi. Yaklaşık bir yıl Sakız Adası Sancağı Maarif Müfettişliği’nde çalıştı.

1913 yılında Türk Ocakları(Halkevleri) Genel Sekreteri oldu.

1914 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi(Mektebi Hukuk)’nden mezun oldu.

Türklük adlı bir kitap yazdı.

Öğretmenler için “Türkçe’nin Usulü Tedrisi”, “Kitabet, Ezber ve İnşa Dersleri” adlı eserleri kaleme aldı.

1917-1918 yıllarında Kadıköy Sultanisi Müdürü iken “Muallim” adlı bir dergi çıkardı.

Hüseyin Ragıp Bey, 1 Nisan 1918’de Avrupa Talebe Müfettişliği’ne atandı. Görevde kaldığı on bir aylık sürede Almanya, Avusturya ve Macaristan’daki Türk öğrencilerin teftiş işleri ile ilgilendi. Mondros Ateşkes Antlaşmasının ardından ülke ile bağlantıları kesilen 1500 civarındaki öğrenciyi kurtarmak için çabaladı.

Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Paşa tarafından Hakimiyet-i Milliye gazetesinin başına getirildi. Gazetenin günlük olarak çıkmasını sağladı ve başyazarlık görevini yürüttü.

20 Ocak 1921’de imzalanan Türk- Fransız Antlaşması üzerine, Ankara Hükûmeti’ni temsilen Paris’e başkatip olarak atandı ve diplomasi mesleğine girdi. Paris’te iken “Mustafa Kemal ve Türk Milli Hareketi” adlı bir kitap yazdı. Bu kitap Milli Mücadele hareketini Avrupa’ya anlatan ilk kitap oldu. Diplomasi alanına girdikten sonra 34 yıl boyunca çeşitli görevlere getirildi ve farklı başkentlerde büyükelçi olarak Türkiye’yi temsil etti. Moskova, Roma, Washington ve Londra Büyükelçisi olarak görev yaptı. Türkiye Cumhuriyeti ile İtalya arasında imzalanan Ticaret Anlaşmasına imza koyan heyetin başkanı olarak görev yaptı.

27 Şubat 1955 tarihinde yaşama veda etti. 

Ankara İstiklal Mahkemesi üyesi, Türk Dil Kurumu Başkanı, Eski Aydın milletvekili ve Millî Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip‘in ağabeyidir.

Türkçe’nin Usulü Tedrisi

Bunu okudunuz mu?

Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı

Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı, 5 Kasım 1992 tarihinde Strazburg’da imzaya açılmış ve şartın …