HÜZZAM – TİYATRO OYUNU
https://www.facebook.com/prinkiposanat/
Güner Sümer’in Hüzzam adlı oyunu dönemin değişen sosyal yaşam dinamiklerini sorgulayarak, giderek gelişen rekabetçi ve acımasız kapitalizm koşullarına, bencilliğe, vicdan kaybına ayak uydurmayan bir kadının sosyal, ailevi, sınıfsal ve kültürel yenilgisini trajik-ironik bir şekilde anlatan son derece önemli bir oyundur.
İnsan ilişkilerinden sınıfsal dayanışmaya çevrenin tahribatından, ailevi değerlerin giderek birer birer yitişinin bir kadının yenilgisinde hüzünlü temsili, o günden bugüne değişen parçalanan insan hayatlarının hem bireysel hem toplumsal aynasında bizi yeniden yeniden düşünmeye itiyor…
Öte yandan kadın sorunun, kadının sistemik sorunlarının daha fazla altında kalıyor oluşuna dair güncel tartışmaya katkıda bulunarak, oyunun öncü ve yenilikçi içeriğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
HÜZZAM, 1970’lerde yazılmasına rağmen bugünün kentli insanın daha da katlanarak arttığı yalnızlığı, sosyal statülerin ve işçi sınıfının kaybolmuş emeğine ve yitip giden hayata karşı bir kadının geçte olsa uyanışının hüzünlü ama coşkulu hikayesidir.
Güner Sümer’in Yaşamı
Güner Sümer 1936’da Nallıhan’da doğdu. 27 Nisan 1977’de Ankara’da öldü. Kısa ömründe şair, öykü ve oyun yazarı, çevirmen, oyuncu, yönetmen olarak ürünler verdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini tamamlamadan 1960’da Paris’e gidip Charles Dullin’in okulunda tiyatro öğrenimi gören Sümer, Barrault, Vilar, Georges Wilson gibi ustaların yanında çırak olarak çalıştı. Sonra Asaf Çiğiltepe’nin İstanbul’da kurduğu Arena Tiyatrosu’na katıldı., ardından Çiğiltepe’nin ölümünden sonra (1967) AST’ı yönetti. İlk oyunu YARIN CUMARTESİ 1961’de İstanbul’da Site Tiyatrosunda Kenterlerce sahnelendi. Yöneten Lütfi Akad’dı. İkinci oyunu BOZUK DÜZEN’i 1965’de Muhsin Ertuğrul döneminde, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda kendi sahneye koydu. Ardından Haldun Dormen oyunu sinemaya uyguladı.
12 Mart olaylarından sonra yeniden Paris’e giden Sümer, HÜZZAM’ı 9 Nisan 1972 günü Paris’te yazmaya başladı ve 31 Ağustos 1972’de Alanya’nın Yeşilköy’ünde ablası Adalet Ağaoğlu’nun evinde tamamladı. HÜZZAM’la önce Yıldız Kenter, sonra Ayla Algan, daha sonra Nisa Serezli ilgilendi ama oyun bir türlü sahnelenemedi. Sümer’in ölümünden altı yıl sonra, Adalet Ağaoğlu, kardeşinin tüm yapıtlarının iki cilt olarak yayımlanmasını sağladı. (Ada Yayınları, 1983) Dört oyunu kapsayan ikinci ciltte HÜZZAM da vardı. O sırada İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan sorumlu olan Can Gürzap oyunu okur okumaz 1983-84 mevsimi repertuarına aldı ve HÜZZAM’ın yazılışından on bir yıl sonra sahnede görülmesini sağladı. Başrolü Tomris Oğuzalp canlandırdı. Yönetmen Serpil Tamur’du. Aynı mevsim oyun Ankara Devlet Tiyatrosu repertuarına da girdi ve İstanbul’un yanı sıra sahnelendi.
Ankara’da Olcay Poyraz’ın yönettiği HÜZZAM’ı Maral Üner canlandırıyordu. 1984’ten 1989’a başkentin Oda Tiyatrosu’nda beş yıl aralıksız olarak sahnelenen HÜZZAM, üç yıl sonra yeniden repertuara girdi ve geçen Mart ayında Kadınlar Haftası etkinlikleri nedeniyle birkaç temsil için İstanbul’un Oda Tiyatrosu’na gönderildi. Hüzzam son olarak Ayla Algan yönetmenliğinde Ayşenur Özturanlı tarafından 2017 yılında yeniden sahnelenmeye başladı.