İtham Ediyorum filmi, 1972 yılında Orhan Elmas’ın yönetmenliğinde çekilmiştir. Türk hukuk filmleri arasında öne çıkan yapımın senaryosu Fuat Özlüer tarafından kaleme alınmıştır.
Film, yargı etiği, bireysel dram ve aşk üzerine kuruludur. Öncelikle, Mahkeme sahneleri gerçeğe uygun şekilde tasarlanmaya çalışılmıştır. Film, gerilim dolu hikayesiyle dikkat çekmiştir.
Filmin yapımcılığını Yeşilçam’ın önde gelen isimlerinden Türker İnanoğlu üstlenmiştir. Başrollerde ise dönemin jönleri Kartal Tibet ve Hale Soygazi’dir.
Film, adalet sistemi ve aile yaşamı arasında sıkışan bir savcının dramatik hikayesini konu almaktadır.
Sanık Fatma, kasten işlenen bir cinayetle suçlanmaktadır. Suçlama genç kadın ve eşi tarafından kesinlikle reddedilmektedir.
Fatma’nın masum olduğuna inanan pek çok kişi vardır. Ancak savcı Aydın’ın elindeki deliller, onu suçlu ilan etmeye yetecek kadar güçlüdür. Bu sebeple, savcının elindeki delillerin önemi daha da artmaktadır.
Dava derinleştikçe, Aydın, zanlının geçmişini araştırmış ve olaylar karmaşık bir hale gelmiştir. Öte yandan Aydın’ın eşi Selma, bir süredir psikolojik sorunlar yaşamaktadır ve dava ilerledikçe Selma’nın rahatsızlığı ile Fatma’nın işlediği iddia edilen suç arasında bir bağlantı ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra, dava ilerledikçe bu sorunlar daha da belirgin hale gelecektir.
Savcı Aydın, cinayet davasını araştırdıkça karısının geçmişi ile suçlanan kadının hayatı arasında benzerlikler fark etmiştir. Acaba gerçek katil kendi eşi midir? Peki, savcılık görevinden ayrılmalı ve suçlanan kadın lehine şahitlik mi yapmalıdır?
Filmin görüntü yönetmenliğini Çetin Gürtop üstlenmiştir. Oyuncu kadrosunda Hale Soygazi, Kartal Tibet, Hulusi Kentmen gibi Yeşilçam’ın yıldız isimleri yer almıştır.
İtham Ediyorum, Erler Film’in güçlü yapımlarından biri olarak dönemin sinema severleri tarafından büyük ilgi görmüştür.: İtham Ediyorum, Türk sinemasının altın dönemi olarak kabul edilen 1970’lerde çekilmiş ve büyük ilgi görmüştür. Film, adalet, vicdan ve aile bağları gibi temaları ustaca işlemektedir. Sonuç olarak, psikolojik gerilim ögeleriyle seyirciyi etkisi altına almayı başarmıştır.
ANA REPLİK: “GÖREVİNİ SAĞLAM YAPAN BİR SAVCIYI HİÇBİR ŞEY KORKUTAMAZ”