Lajos Kossuth, 19 Eylül 1802 tarihinde Monok, Macaristan’da dünyaya geldi. (Doğumu: 19 Eylül 1802, Monok, Macaristan – Öümü:20 Mart 1894 Torino, İtalya)
Kossuth’un babası Slovak, annesi ise Alman kökenliydi.
On dokuz yaşında avukatlığa başladı. 1824 ve 1832 yılları arasında avukatlık yaptı.
1828 ulusal nüfus sayımında çalıştı. 1831’deki büyük kolera salgını sırasında dikkate değer çalışmalar yürüttü.
1832’de Pozsony’deki ulusal meclise girdikten sonra, Lajos Kossuth, 1830’ların ortalarında hatiplik yeteneği sayesinde Macaristan Parlamentosu’nun yükselen yıldızı olarak ortaya çıktı
Siyasi mücadelesi nedeniyle 4 Mayıs 1837’de tutuklandı. 18 ay gözaltında tutulduktan sonra yıkıcılık suçundan üç yıl hapse mahkûm edildi. 1840’ta af kapsamında serbest bırakıldı.
Hapishaneden çıktıktan sonra Kossuth, kendisini popüler bir kahraman olarak buldu.
İki haftada bir çıkan Pesti Hirlap adlı dergiye editör oldu, ancak 1844’te yayıncısı onu işten çıkardı ve kendi dergisini çıkarma izni verilmedi.
Kossuth, 1841 yılında Terézia Meszlényi ile evlendi; eşi 1863 yılında hayatını kaybetti Oğulları Ferenc Kossuth, bir süre Macar Bağımsızlık Partisi’nin başkanlığını yaptı.
7 Nisan 1848 – 12 Eylül 1848 tarihlerinde Maliye Bakanı oldu.
1847’de Macaristan’ın Pest kontluğu, Mecliste temsil için tam yetki verdi.
Macar Devrimi sırasında, 2 Ekim 1848-1 Mayıs 1849 tarihlerinde başbakanlık ve 14 Nisan 1849 – 11 Ağustos 1849 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı görevi yaptı. Macaristan’ın Avusturya’dan bağımsızlık mücadelesine ilham veren ve liderlik eden bir siyasi reformcuydu. Ancak, 1848 ve 1849’daki devrimci yıllardaki kısa iktidar dönemi Rus ordularının gelişi ile sona erdi.
Kossuth, Macaristan genel valisi olarak seçildi. Ancak Rus ordularının gelmesinden sonra bu görevi bırakmak zorunda kalarak Türkiye’ye sığındı. 22 Ağustos’ta beraberinde 5 bin mülteciyle Vidin’e ulaştı. Avusturya ve Rusya, mültecilerin teslimini talep etti; ancak Osmanlı yönetimi bu talebi reddetti. Kossuth ve maiyetindekiler, 12 Nisan 1850’de Kütahya’ya ulaştı
Macaristan’ın özerklik temelindeki yeni anayasa taslağını Kütahya’da misafir edildiği bu evde hazırladı. Özgürlük savaşının önderi olarak mültecilik yıllarında çok sayıda mektup yazdı. Osmanlı Devleti’nin önde gelenlerine, İstanbul’da görev yapan İngiliz elçisine ve başka devletlerin diplomatik temsilcilerine siyasi içerikli mektuplar gönderdi.
Kütahya’da bulunduğu yıllarda Türkçe öğrendi ve İngilizcesini geliştirdi.
Yaşadığı ev, doğum yıldönümünde, 19 Eylül 1982 tarihinde Macar Evi adıyla müzeye çevrildi.
Sonraki yıllarda Torino’da yaşayan Kossuth, Ferenc Deák’ın rehberliğinde Macaristan’ın Avusturya monarşisiyle uzlaşmaya doğru ilerlemesini izlemek zorunda kaldı. Bu husustaki protestolarını yayınladı ancak gidişata engel olamadı.
Kossuth, 1880’de İngilizce olarak yayınlanan bir ciltlik otobiyografi yazdı. Sürgünümden Anılar isimli eser, 1859-61 yıllarındaki faaliyetleriyle ilgilidir. Napolyon III ile yaptığı görüşmeler, İtalyan devlet adamı Cavour ile olan ilişkileri ve Tuna federasyonu planlarıyla bağlantılı olarak yaptığı yazışmalar hakkında detaylı bilgiler vermektedir.
20 Mart 1894 tarihine, İtalya’nın Torino kentinde yaşamını yitirdi. Macarca, Almanca ve Slovakça biliyordu. Macar Demokrasisinin Babası, Macar Devlet Adamı, Özgürlük Savaşçısı, avukat, gazeteci ve politikacı olarak tarihte iz bıraktı. Ölümünden sonra Kossuth, Macaristan’da popüler bir idol olarak kaldı, adı bağımsızlık idealinin simgesi oldu, Efsanesi yıllar geçtikçe büyüdü.
1848 Macar Devrimi’nde Sembol İsim : Lajos Kossuth
Macar Devrimi, Macaristan’da 1848-1849 yıllarındaki bağımsızlık mücadelesine verilen isimdir. 1848’deki birçok Avrupa Devriminden etkilenmiştir ve Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır.
Macaristan’daki reform yanlıları, Viyana merkezli mutlakiyetçi ve gerici sisteme karşı bir isyan başlatmışlar, bu isyandaki ilerici radikalizmin politik ve felsefi altyapısını da Kossuth oluşturmuştur. Kossuth bu dönemde, mektuplar yayınlamış, siyasi broşürler bastırmış, raporlar yayınlamış ve Macaristan’ın her yerine dağıtmıştır.
Devrim başarısız olmuştur. Buna rağmen modern Macar ulusal kimliğinin temelini oluşturmaktadır. Devrimin başlangıç tarihi olan 15 Mart günü, Macaristan’ın üç ulusal bayramından biridir. Lajos Kossuth, Macar Devrimi’nde simgesel bir önem taşımaktadır.