Avukat ve Kadın Hakları savunucusu Nazan Moroğlu 1947 yılında doğmuş. Alman Lisesi ve ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Aynı üniversitede Kadın Hukuku alanında yüksek lisans yapmış; bu alanda ilk akademik çalışma olan master tezi “Kadının Soyadı” 1998 yılında yayınlanmıştır.
Türkiye’nin ilk Kadın Hukuku uzmanı olan Moroğlu, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Kadının İnsan Hakları Hukuku” dersini vermektedir.
Nazan Moroğlu, kadın hakları alanında çalışan birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu ve üye olarak yer almış, toplumsal duyarlılık projelerinde yaptığı çalışmalar sonucunda bir çok ödül almıştır. 2003 yılından itibaren İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Moroğlu, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) kurucu başkanıdır.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu başkanlığı ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanlığını yürütmüştür.
2004-2006 yıllarında İstanbul Barosu yönetim kurulu üyeliği yapmış, 2016 yılında Türkiye Barolar Birliği delegesi seçilmiştir.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliği Komitesi, HABİTAT, Avrasya Kadınlar İşbirliği toplantılarında resmi delegasyonda yer alarak çalışmalarda bulunmuştur.
Kadın Hukuku ve Nazan Moroğlu
Kadın Hukuku ve Kadın Hakları dalında ilk akla gelen isimlerden olan Moroğlu, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği‘nde 2010-2014 yılları arasında genel başkanlık yapmıştır.
Kadın Araştırmaları Derneği, Türk Amerikan Üniversiteliler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği ve başkanlığında bulunmuştur.
Avukat Nazan Moroğlu, 20-21 Ekim 2018 tarihinde yapılan İstanbul Barosu Genel Kurulu tarafından Avukat Mehmet Durakoğlu başkanlığında baro yönetimine yönetim kurulu üyesi olarak seçilmiştir.
Türk Kadın Hukukçular Derneği‘nde yönetim kurulu üyeliği yapmış ve derneğin 1994-1996 yılları arasında başkanlığını yürütmüştür.
Yönetim Kurulu Üyesi olduğu İ.Ü. Hukuk Fakültesi Eğitim Vakfı ve (ALKEV) Alman Liseliler Kültür ve Eğitim Vakfı kurucularındandır. Ayrıca, Avrupa Birliği Kadın Hukukçular Derneği (EWLA) kurucu üyesi ve Avrupa Kadın Lobisi üyesidir.
“Aile İçi Şiddete Son” kampanyasının Hürriyet-İstanbul Valiliği ortak projesinin hukuk danışmanlığını yapmış; Cumhuriyet Mitingleri hazırlık komitesinde sivil toplum aktivisti olarak yer almıştır.
Moroğlu, Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu-LABEP Yürütme Kurulu üyeliği ve TÜSAİD Kadın Erkek Eşitliği ile Eğitim Çalışma Grupları üyeliği yapmış, Nazım Hikmet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi ve Türkiye Aile Planlaması Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almıştır.
Aldığı Ödüller
Moroğlu’na, Kadınca Dergisi tarafından “Kadın Hakları Savunucusu Ödülü”, Lions Kulüpleri tarafından “Melwin Jones Ödülü” Rotary Kulüpleri tarafından “Mesleğinde Başarı Ödülü”, Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi tarafından “Yılın Annesi Ödülü”, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği tarafından “Önder Kadın Ödülü”, Cumhuriyet Halk Evleri tarafından “Cumhuriyet Sevdalıları Ödülü”, Beşiktaş Kent Konseyi tarafından “Onurlu Yaşam Ödülü”, Working Mother Dergisi tarafından “2012 yılına damgasını vuran 25 Anne Ödülü”, IFUW (International Federation of University Women) tarafından “HUKUK OKUR YAZARLIĞI Projesi ile “Chitra Gosh Ödülü”, Hürriyet&Avon tarafından “Güçlü Kadınlar Ödülü”, Dil Derneği tarafından 2017 yılında Onur Ödülü” ve 2018 yılında PEN Yazarlar Derneği tarafından “Duygu Asena Ödülü” verilmiştir.
Yapmış olduğu çalışmalar dikkate alınarak İstanbul Barosu tarafından 2018 yılı Mahmut Esat Bozkurt Ödülü’ne layık görülmüştür.
İKKB Koordinatörü ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Nazan Moroğlu, 2022 yılında Rotary Kulübü’nün ‘Meslekte Başarı Ödülü’nü kazanmıştır.
Nazan Moroğlu’nun Eserleri
Nazan Moroğlu’nun, Hukuk, Eğitim, Kadın Hukuku, Medeni Kanun, Kadın Erkek Eşitliği alanında yazılmış çok sayıda kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.
1988 yılında “Kadının Soyadı”, 2002 yılında “Türk Medeni Kanununda Eşlerarası Mal Rejimleri”; 1999 yılında “Kadınlarımızla Birlikte On Yıl”; 1999 yılında “First Decade in Women’s Studies”; 2002 yılında Şükran Şıpka ile birlikte “Yeni Türk Medeni Kanunu”; 1999 yılında Şükran Şıpka ile birlikte “Borçlar Kanunu”; 2003 yılında “Kadınların İnsan Hakları Bildirisi ve Ek ihtiyari Protokol”; 2000 yılında “TÜBAKKOM 1.Yılında”; 1998 yılında Necla Arat ile birlikte”Medeni Kanun Değişikliği İçin Eşitliğin İzinde 10 Yıl”; 1999 yılında “Avrupa Birliğine Giriş Süresinde Kadın Erkek Eşitliği”; 2004 yılında “Aile Mahkemelerinin Yasal Çerçevesi ve Uygulama Sorunları”; 2005 yılında “Uluslararası Sözleşmelerde Kadın Erkek Eşitliği”, 2009 yılında “Kadının İnsan Hakları Sözleşmesi, CEDAW 30 Yılında”; 2011 yılında editörlüğünü yaptığı “Kadın ve Yoksulluk” ve “Kadına ve Aile İçi Şiddete Son Vermek İçin Elele”, 2014 yılında “Sürdürülebilir Geleceğe Ulaşmada Kadınların Rolü” ve “Hukuki Açıdan “Çocuk-Gelin”; 1994 yılında “Cumhuriyet Dönemi Hukuk Devrimi” 1995 yılında “Nasıl Bir Seçim Sistemi”, 1996 yılında; “Ekonomik ve Hukuki Açıdan Sermaye Piyasası ve Menkul Kıymetler Borsası”; “Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Eğitim”; “Türkiye’de ve Dünyada Çocuk Hakları” ve “Okul Öncesi Eğitim” başlıkları ile eserler yayınlamıştır.
Kadınların insan Hakları Sözleşmesi
Kadının İnsan Hakları Sözleşmesi isimli eserinde, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesini incelemiş, sözleşmeye neden gereksinim duyulduğunu, sözleşmenin hazırlanış sürecini, yürürlüğe girişini, sözleşmenin kabulünden sonra Birleşmiş Milletlerde oluşan kurumsallaşma çalışmalarını, Dünya Kadın Konferanslarını, sözleşmenin amacı ve içeriğini, kurumsal gelişmeleri, ülke raporlarını ve ayrımcılığın kaldırılmasına yönelik önerileri başlıklar altında incelemiş ve analiz etmiştir. Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesinin etkin uygulanmasını sağlamak ve denetlemek üzere kabul edilen Ek İhtiyari Protokol ve Protokol kapsamında Türkiye’den yapılan başvuruyu ele alan Nazan Moroğlu, Kadın haklarının geliştirilmesine kaynak oluşturan temel belgelere kolay ulaşılmasını sağlamak amacıyla bu belgeleri kitabın Ekler bölümünde takdim etmiştir.