Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, etnik köken, dinsel ya da mezhepsel inanç, cinsiyet farklılığı ve benzeri konularda her türlü ayrımcılığı reddeden bir sivil toplum kuruluşu olarak 17.10.2016 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın kısaltılmış adı ORYAV’dır.
Vakıf Senedine göre vakfın temel gayesi, ekonomik olarak yoksul durumda olan ve yardıma muhtaç durumdaki kimselere, öğrencilere, hastalara ekonomik yardım sağlamak, eğitim ve sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak, toplum içinde sevgi, kardeşliği ve sosyal dayanışmayı sağlamaktır.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nda, Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Doğan, başkan vekili Fehmi İlhan, ikinci başkan Hilal Dokuzcan, başkan yardımcıları Mahmut Atom Doruk, Mustafa Gümüş ve Cumali Üstünkaya, genel sekreter Doğan Erdem, sayman Haluk Pehlivan’dır. Mehmet Akdağ, Abdurrahman Akalın, Deniz Çağlar ve Ramazan Ağırbaş yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Vakfın Kurucuları
Vakfın Amaç ve Misyonu
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, daha güzel bir dünyanın yaratılabileceğine inanan üyeleri ile gençlerin eğitim, sağlık ve barınma gibi sorunlarına ilişkin kaynakların yaratılması için çalışmaktadır.
‘Yalnızca insan olmak yeterlidir’ sloganının kullanan vakıf, çevreye, kültürel mirasa, hayvan haklarına sahip çıkmayı düstur edindiğini ilan etmiştir. Vakıf, ülkenin bağımsızlığından ve demokratikleşmesinden yana tavır almakta, emek, barış, insan hak ve özgürlükleri, birlikte yaşama felsefesi ile hareket etmektedir.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, farklılıkların yok edilmesini, kişilerin etnik kökeni nedeniyle küçümsenmesini, dinsel inançların yok sayılmasını, cinsiyeti nedeniyle insanların hor görülmesini ve baskı kuran anlayışları reddederek farklılıklarla birlikte dünyayı bir ortak yaşam alanı haline getirmeyi hedeflemektedir.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, dayanışma ruhu içeren, örgütlü, düşünen ve üreten bir yapı olmayı amaçlamış, demokratik kitle örgüt olmayı hedeflemiş; insan hakları, çevre ve hayvan haklarına saygılı projeler üretmeyi planlamıştır. Bu amaçlarla, toplantılar, seminerler ve açık oturumlar düzenlemektedir.
Vakıf, bilim insanlarıyla birlikte bilimsel araştırma, raporlama yapmayı ve kamuoyuyla paylaşmayı hedeflemekte; dergi, kitap, program gibi yazılı ve görsel araçlarla yayınlar yapmayı, okullar açmayı, yurtlar yapmayı, burslar vermeyi, burs ve yardım alan gençlerle etkinlikler düzenlemeyi ve eğitim aktiviteleri düzenlemeyi programlamaktadır.
Vakıf senedine göre Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, kurduğu ve kendi işlettiği eğitim tesislerinde kapasitenin en az yüzde onunu yetenekli ancak maddi imkandan yoksun öğrencilere, sağlık tesislerinde hizmetlerin ve yatak kapasitesinin en az %10’unu da maddi imkanı olmayan hastalara tahsis etmeyi taahhüt etmektedir.
Vakfın Gerçekleştirdiği Faaliyet ve Organizasyonlar
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, Prof. Dr. Uğur Tekin moderatörlüğünde bir çalıştay düzenlemiş, vakfın yol haritası ortaya konulmuştur.
Fotoğraf Sanatçısı, Vacit Arman ile ‘Tekamül’ başlıklı sergi düzenlenmiştir. Vakıf, Sosyalist Enternasyonal kadın(SIW) başkan yardımcısı Hilal Dokuzcan ile söyleşi gerçekleştirmiş; Yazar Fatih Atan ve Ümit Savaş ile imza günü etkinliği düzenlemiştir.
‘Edebiyat Aynasında İktisat başlıklı söyleşisi gerçekleştirilmiş, ‘Suriye’de Yaşayan Abhaz Adige Diasporası” isimli kitap için imza günü düzenlenmiştir.
Doğu Karadeniz’in Unutulmayan Dilleri başlığı ile Megrelce, Lazca, Gürcüce, Hemşince ezgiler günü düzenlenmiş, “Toplumun Tüm Kesitlerinin Bütün Hakların Ozanı Neşet Ertaş Türküleri” adıyla etkinlik tertip edilmiştir.
Vakıf, yeni yıla merhaba etkinliği düzenlemiş, savaşların, yoksulluğun, baskıların olmadığı, birlikte, ortaklaşa, özgürce yaşanabilecek bir dünya temennisiyle destekçilerini bir araya getirmiştir.
‘Sanatın Gölgedeki Kadınları’ kitabının yazarları Özlem Belkıs ve Duygu Kankaytsın ile söyleşi ve imza etkinliği gerçekleştirilmiştir.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı ve NEYYA Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi işbirliğine girişmiş, Okuma Atölyesi başlatılmıştır.
Vakıf, Şef Metin Durgutlu yönetiminde ‘Türk Sanat Müziği Korosu’ çalışmalarını oluşturmuş, ‘Çocuk Korosu’ ve her ay bir kez tekrarlanacak olan ‘Kadim Beyoğlu Fasıl Musikisi Dinleti ve Söyleşileri’ başlığı ile Türk Sanat Müziği etkinliklerini başlatmıştır.