Ana Sayfa » Hukuk Felsefesi » Publius Ovidius Naso 
Publius Ovidius Naso
Publius Ovidius Naso

Publius Ovidius Naso 

Publius Ovidius Naso, hukukçuların sıklıkla atıf yaptığı “Ceza kaldırılabilir; ama suç insanın içinde sonsuza kadar yaşar.” sözünün sahibi olan Romalı şairdir. Latin Edebiyatının önemli isimlerindendir. Şiirleri ile önemli bir çığır açmış, orta çağın sonuna kadar Avrupa sanat ve edebiyatını etkilemiştir. Genelde aşk, kadınlar ve mitoloji konularında yazmıştır.

Publius Ovidius Naso

Ovidius, Roma’nın doğusunda bulunan Sulmo şehrinde, soylu bir ailenin çocuğu olarak (MÖ) 20 Mart 43 yılında doğmuştur. Roma’da ünlü Arellius Fuscus ve Porcius Latro’dan eğitim almıştır. Babası onun hukuki konularda konuşmalar yapmasını ve sanatını bu yönde geliştirmesini istemiştir. Kardeşinin yirmi yaşında ölmesinden sonra kanunlara karşı çıkmış ve Atina’dan Anadolu’ya birçok yeri dolaşarak gezmiş ve babasının istemediği bir yaşamı tercih ederek şiire merak salmıştır. İlk eserlerinden sonra çok popüler olmuş, daha sonra Augustus tarafından MS 8 yılında sürgün edilmiştir.

Hüzün şiirlerinin üstadı olarak kabul edilmektedir. Hero ile Leandros adlı iki gencin hüzünlü aşkını anlatan hikayenin geçtiği yer İstanbul’daki  Kız Kulesidir. Ovidius’un en önemli eseri dünyanın oluşumunu ve yaratılışını anlattığı 15 ciltten oluşan Metamorfozlar’dır.

Publius Ovidius Naso, Latin Edebiyatının en önemli şairlerindendir.

Metamorfoz’un altıncı cildinde Trakya kralı Tereus ile ilgili efsane vardır. Aşk Sanatı adlı eserinde ise genç Romalı erkeklere, kadınlara nasıl davranmaları gerektiği anlatılmıştır. Şiirlerin çoğu yerinde mitolojik ögelere yer verilmiştir. Ovidius, diğer Romalı edebiyatçılara ve şairlere göre kendi hayatından daha fazla bahsetmiştir. Kendisi ve yaşamı hakkındaki bilgilerde daha çok eserlerindeki dizelerde saklıdır. Bu eserlerden özellikle Tristia’da kendi yaşamı hakkında detaylar bulunmaktadır.

Ovidius’un edebi kariyerinin ilk 25 yılı melankoli ve erotik konuları işlemekle geçti. Bu ilk çalışmalarının kronolojisi hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte, uzmanlar tahmini sıralamalar yapmışlardır. İlk, gerçek anlamda eseri Heroides olarak gösterilir. Mitolojik kahramanların olmayan aşıklarına mektuplarından oluşan bu eserin MÖ 19’da yazıldığı tahmin edilmektedir.

Publius Ovidius Naso
Ovidius’tan Seçkiler

Ceza kaldırılabilir; ama suç insanın içinde sonsuza kadar yaşar.

Ya başlamamalı, ya da bitirmeli.

Ya başlamamalı, ya da bitirmeli.

Alışkanlıktan daha büyük bir şey yoktur.

Cesaret bütün silahları mağlup eder.

Dayan ve üstele… Bu acı, adım adım senin iyiliğine dönüşecek.

Bugüne hazır olmayanın yarına hazır olması daha zor olacaktır.

Öğrenmek güzel şeydir, bir düşmandan bile olsa.

Bir hükümdar, cezalandırırken yavaş, ödüllendirirken hızlı olmalıdır.

Çamur yumuşak ve ıslak, çabuk çabuk olalım. Durmadan dönen çark biçim versin ona.

Bir at, eğer arkasında onu takip eden ve yakalayacak başka atlar yoksa, hiçbir zaman çok hızlı koşmaz.

Hiçbir devlet gücü hak veremez, dostluk bağlarının koparılmasına.

Parlamentonun kapıları fakirlere kapalıdır.

Her şey değişir, hiç bir şey yok olmaz.

Alışkanlıktan daha büyük bir şey yoktur.

Her şeyin değeri zorluğundadır.

Gençlerini kitapla beslemeyen milletlerin sonu acıdır.

Dönüşümler – Publius Ovidius Naso

On beş kitaplık uzun bir şiir olan “Dönüşümler”, Ovidius’un günümüze ulaşmış önemli yapıtlarındandır.  Altılı ölçüleriyle yazılmıştır ve dönüşüm temasıyla birbirine bağlanan mitolojik ve efsanevi öykülerden oluşmaktadır. Öyküler, yaratılıştan, kaostan düzene doğru ilk dönüşüm, Julius Caesar’ın ölümü ve tanrılaştırılmasına, iç savaştan Augustus döneminde barışın sağlanmasına değin tarih sırası içinde anlatılmaktadır. Dönüşüm teması daha çok biçimsel bir önem taşımaktadır. Şiirin ana konusu tutkudur ve bu tema yapıta, öykülere çerçeve oluşturan ve onları birbirine bağlayan ustaca tekniklerin hepsinden çok daha büyük bir bütünlük kazandırmaktadır. Ovidius’un ilk dönem şiirlerine egemen olan erotizmin yerini bu yapıtında hemen bütün insani duyguların araştırılması almıştır. “Dönüşümler” Ovidius’un yaratıcı gücünü, zekasını, üslup parlaklığını, mitoloji bilgisini, betimleme ve anlatı ustalığıyla zengin düş gücünü daha önceki yapıtlarında görülmedik biçimde ortaya koymanın yanı sıra, Ovidius’un derin Yunan ve Latin şiiri bilgisini ve okuduğu klasik şiirleri büyük bir yaratıcılıkla uyarlama yeteneğini de yansıtmaktadır.

Bunu okudunuz mu?

Yolsuzlukla Mücadelede Yirmi Temel İlke

Yolsuzlukla Mücadelede Yirmi Temel İlke Kararı (20 Guiding Principles for the Fight against Corruption), Avrupa Konseyi tarafından …