Ruth Bader Ginsburg, Avrupa’dan Amerika’ya göç etmiş Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 15 Mart 1933 tarihinde doğmuştur. Babası kürkçü olan Ginsburg, annesini genç yaşta kaybetmiş, 1930’lu ve 40’lı yıllarda Brooklyn’de büyümüş; lisans derecesini 23 Haziran 1954 tarihinde tamamladığı Cornell Üniversitesinde tanıştığı eşi Martin Ginsburg ile mezun olduktan sonra evlenmiştir.
Hukuk Kariyeri, Üniversite ve Yargıçlık Yaşamı
1950’li yıllarda Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giden sınırlı sayıdaki kadından biri olmayı başarmış, 500 erkekten oluşan okulda dokuz kadından biri olarak okumuş ve okulu birincilikle bitirmiştir.
Rutgers Hukuk Fakültesi ve Columbia Hukuk Fakültesi’nde profesör unvanını kazanmış; Amerika Birleşik Devletleri’nde o dönemdeki yirmiden az olan kadın hukuk profesöründen biri olmuştur.
Ruth Bader Ginsburg, 1970 yılından itibaren kadın haklarına odaklanmış ve bu alanda yayın yapan bir çok dergi ve gazetede makaleleri yayınlanmıştır. Hayatını anlatan Eşitlik Savaşçısı filminde kendisini canlandıran Felicity Jones ile birlikte Ginsburg, 1972 yılında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nde (ACLU) Kadın Hakları Projesi’ni başlatmış ve 1973’te projenin genel danışmanı olmuştur. 1974 yılına kadar Kadın Hakları Projesi ve ilgili ACLU projeleri, 300’den fazla cinsiyet ayrımcılığı olayıyla ilgilenmiş; 1973-1976 arasında Yüksek Mahkeme’de altı cinsiyet ayrımcılığı davasını savunmuş ve beşini kazanmıştır.
ABD’deki en büyük feminist örgüt olan National Organization for Women (Ulusal Kadın Örgütü) için 20 yıl boyunca avukatlık yapmıştır.
Başkan Jimmy Carter tarafından, 1980 yılında Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesine yargıç olarak atanmış, 30 Haziran 1980 – 9 Ağustos 1993 tarihleri arasında bu görevi yürütmüştür.
Ginsburg, ABD Eski Başkanı Bill Clinton tarafından 1993 yılında ABD Yüksek Mahkemesine atanmış, 10 Ağustos 1993 tarihinde yemin ederek görevine başlamış, kadın hakları mücadelesini mahkeme üyesi olarak da sürdürmüş, en uzun süre görev yapan üye olmuştur.
2013 yılında, eşcinsel evliliklerini yasaklayan yasaya karşı çıkmıştır. ABD Yüksek Mahkemesi’nin dokuz yargıcından biri olan ve kadın hakları alanındaki liderlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Cinsiyet ayrımcılığının hem erkekler hem de kadınlar için zararlı olduğunu savunmuş, cinsiyet yerine ‘toplumsal cinsiyet’ kavramını kullanmış; hukukun gelişimi için uluslararası hukuk ve normların dikkate alınmasını savunmuştur.
Ruth Bader Ginsburg’a 1999 yılında kanseri teşhisi konmuş ve ameliyat olmuştur. Eşi Martin Ginsburg 2010 yılında, kendisi ise 18 Eylül 2020, Washington, DC’de yaşamını yitirmiştir.
Amerikan Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ginsburg’un biyografisi, Mary Hartnett ve Wendy W. Williams tarafından 2016 yılında kitap olarak yayınlanmıştır.
Ödülleri ve Fahri Doktoraları
Ginsburg Ulusal Kadınlar Onur Listesi’ne seçilmiş, 2009 yılında En Güçlü 100 Kadından biri olarak belirlenmiştir.
Glamour dergisi tarafından 2012 Yılının Önemli Kadını ve Time dergisi tarafından 2015 yılında En Etkili 100 kişiden biri olarak seçilmiştir.
Willamette Üniversitesi tarafından 2009 yılında, Princeton Üniversitesi tarafından 2010 yılında ve Harvard Üniversitesi tarafından 2011 yılında fahri doktora unvanı verilmiştir.
Ruth Bader Ginsburg’un Hayatını Konu Alan Filmler
Hayatını anlatan Eşitlik Savaşçısı ( On The Basis of Sex) isimli film 2018 yılında gösterime girmiştir. Film genç bir avukat olan Ginsburg’un Anayasa Mahkemesi’nin cinsiyet eşitliği aleyhine verdiği bir kararı bozmaya çalıştığı hukuk mücadelesini anlatmaktadır.
Hayatını konu alan ve Julie Cohen ile Betsy West’in yönetmenliğini üstlendikleri bir belgesel RBG Oscar’a aday gösterilmiştir. Belgesel, Ginsburg’un New York’taki gençlik yıllarını, üniversite eğitimini, hukuk profesörlüğü yaptığı yılları ve Bill Clinton tarafından Yüksek Mahkeme’ye atanmasına kadar tüm hayatını konu almaktadır.