Ana Sayfa » Hukukbook » Selahaddin Menteş

Selahaddin Menteş

Selahaddin Menteş, 3 Ekim 1970 tarihinde, Malatya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Elazığ’ın Sivrice ilçesinde tamamladı. Sivrice İlköğretim Okulu, Sivrice Ortaokulu ve Sivrice Lisesinde okudu.

1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitime başladı ve 1994 yılında mezun oldu. Takiben, 1995 yılı Eylül ayında Elazığ adli yargı hâkim adayı olarak meslek yaşamına başladı.

Hakimlik stajından sonra, 1998 yılında, Denizli ili Buldan ilçesine hâkim olarak atandı. Buldan’daki görevinden sonra,  Eskişehir-Han, Adıyaman-Gölbaşı hâkimi olarak görev yaptı. Bu süreçte, kadastro mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, asliye ceza mahkemelerinde çalıştı.

2006 yılında Diyarbakır’da, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250. maddesiyle yetkili ağır ceza mahkemesinde üye hâkim olarak görev yaptı.

2010 yılında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı ve Adli Yargı Adalet Komisyonu başkanlığı görevlerine başladı, 2012 yılı Haziran ayına kadar bu görevleri yürüttü.

HSYK’nın 2012 Yaz Kararnamesi kapsamında Adana 4.Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına atandı. 2013 yılında Mazeret Kararnamesi ile Ankara Adliyesine geçti.

Yerel mahkemelerde yaptığı görevleri takiben, Adalet Bakanlığı bünyesinde bürokrat olarak çalıştı.

İdari Görevleri ve Anayasa Mahkemesi Üyeliği

Selahaddin Menteş, 2014 yılı Şubat ayında Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcılığına getirildi ve-2017 yılı Mayıs ayına kadar bu görevde kaldı.

Mayıs 2017-Ekim 2017 tarihleri arasında Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu başkanlığı yaptı.

18 Ekim 2017’de Adalet Bakanlığı müsteşarlığına başladı ve -1 Temmuz 2018’de bu görevi sona erdi.

Müsteşarlık görevinin ardından, 21 Temmuz 2018 tarihinde Adalet Bakanlığı bakan yardımcısı oldu.

Menteş, 6 Temmuz 2019 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. 8 Temmuz 2019’da, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda yapılan yemin töreni ile göreve başladı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 12 Ekim 2014’te yapılan seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu tarafından HSYK adayı olarak gösterildi. Bu seçimde,, HSYK yedek üyesi olarak seçildi.

Menteş, meslek yaşamı boyunca, yurt çapında bir çok konferans ve panelde konuşmalar yaptı.

Yargıda Birlik Platformu’nun Yargıda Birlik Derneği adıyla dernekleşmesi için çalıştı. 27 Mart 2015’te dernek statüsü kazanan derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Şerafettin Can Atalay‘ın başvurusu üzerine ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında ‘Anayasa’yı ihlal ettikleri ve yetkilerini aştıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu üyeler arasındadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Selahattin Menteş, AYM üyesi olarak yemin ettikten sonra cübbesi Zühtü Arslan tarafından giydirildi.

Bunu okudunuz mu?

Tarihi Kentsel Peyzaja İlişkin Tavsiye Kararı

Tarihi Kentsel Peyzaja İlişkin Tavsiye Kararı, 9 Kasım 2011 tarihinde  UNESCO Genel Konferansı’nda kabul edilmiştir. …