Ana Sayfa » Kitap » Yargı Etiği Açısından Tarihte Ünlü Davalar

Yargı Etiği Açısından Tarihte Ünlü Davalar

Yargı Etiği Açısından Tarihte Ünlü Davalar, Prof. Dr. Aziz Can Tuncay tarafından kaleme alınmıştır. İlk baskısı 2019, ikinci baskısı 2021 ve üçüncü baskısı 2023’te yapılmıştır. Eser, Beta Yayınları tarafından okuyucuya takdim edilmiştir.

Kitabın yazarı, hukuk fakültelerinde Hukuksal Etik dersleri de vermektedir. Yazmış olduğu eseri ile, son yıllarda Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklara tarihsel bir perspektif çizmektedir.

Eser, etik kavramının tanımı ile başlamaktadır.

Hukuksal etik kavramı uluslararası sözleşmeler ve etik beyannameleri çerçevesinde açıklamaktadır.

Hakimler, savcılar ve avukatlar açısından yargı etiği ilkeleri özetlenmektedir.

Sir John Macdonell‘ tarafından yazılan ve Türkçe’ye Mehmet Osman Dostel tarafından çevrilerek İstanbul Barosu tarafından yayınlanan Tarihi Davalar isimli eser yazarın ilham aldığı ve yararlandığı temel kaynaktır.

Kitapta, Sokrates’in Savunması, Galileo Galilei, Giordano Bruno, Miguel Servet, Jeanne d’Arc, Dreyfus Davası ve Rosenbergler Olayı kapsamlı şekilde ele alınmaktadır.

Ortaçağ Mahkemeleri; Sankt Vehme Mahkemeleri ve Engisizyon Mahkemeleri başlığı altında incelenmektedir. Mahkemelerin kuruluşu, oluşumu, yargılama usulü ve ülkelere göre mahkemelerin verdiği kararlar irdelenmektedir.

Kitapta, “Diğer Davalar” başlığı altında; Tapınak Şövalyelerinin yargılanması, Kadavra Sinodu, Martin Luther, Tommaso Crudeli ve Olimpia de Gouges davaları başroldeki mağdurların yaşam hikayeleri ile birlikte anlatılmaktadır.

Eserin son bölümünde, Cadı Avı Davaları ele alınmaktadır. Cadılık tarihi ve yargılamaları yapan Salem Cadı Mahkemeleri ele alınmaktadır.

İskenderiyeli Hypatia‘nın yaşamı, eserleri, öldürülmesi ve İskenderiye Kütüphanesi de aynı başlık altında sunulmaktadır.

Kitabın ekinde Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları bulunmaktadır.

“İnsanlık tarihi, haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik ve acılarla doludur. Bu kitap insanlığın yetiştirdiği başlıca mümtaz kişilerin, filozofların, bilginlerin, düşünce fedailerinin, özgürlük şehitlerinin acı hikayelerini dile getirmektedir. Sokratesler, Galileolar, Brunolar, Jeanne d’Ardar, Dreyfuslar ve diğerleri siyasi ve dini gücün yönlendirdiği bağımlı, önyargılı, gayri adil yargılamaların kurbanlarından bazılarıdır. Bu kitap önyargılı, taraflı, gayri adil ve politik yargılamaya bir başkaldırı kitabıdır.”

“Kadı’yı satın alırsan adalet ölür. Adaleti ölünce devlet ölür.”  Fatih Sultan Mehmet

 

“Siyaset mahkeme salonlarına girdiği anda adalet oradan çıkar.” François Guizot

 

Bunu okudunuz mu?

15 Ocak – Hukuk Takvimi

15 Ocak – Hukuk Takvimi 1795 Hukukçu, Rus oyun yazarı, besteci, şair ve diplomat Aleksandr …