Yeni
Ana Sayfa » 2024 » Eylül » 17

Günlük Arşivler: Eylül 17, 2024

Avrupa’da Yolsuzlukla Mücadele Kararı

Avrupa’da Yolsuzlukla Mücadele Kararı(Resolution on combating corruption in Europe), Avrupa Parlamentosu  tarafından 15 Aralık 1995 tarihinde kabul edilmiştir. Metin taslağı, Avrupa Parlamentosu, Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi tarafından hazırlanmıştır. Kararın muhatapları; Üye Devletler, Parlamentolar, Avrupa Birliği Konseyi ve hükümetlerdir. Avrupa Parlamentosu Avrupa’da Yolsuzlukla Mücadele Kararı Avrupa Parlamentosu, Uluslararası niteliğe sahip dolandırıcılık ile mücadele üzerine 16 Aralık 1993 tarihli kararını (0J C 20, 24.01.94. s. 189) dikkate alarak, Avrupa’da ağır cezayı gerektiren faaliyetler ile ilgili 11 Şubat 1994 tarihli kararını (0J C 61, 28.2.1994, s.235) göz önünde tutularak, Avrupa Birliği ile ilgili Anlaşma’nın B maddesi 4. paragrafı, K, 1(5), (7) ve …

Devamını oku »

Agora (Hypatia-2009)

Agora (Hypatia-2009), tarihin gizli kalmış tarafındaki acı bir hikayenin anlatıldığı filmdir. Hikaye, Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki İskenderiye’de geçmektedir. Tarihin ilk kadın matematikçi, astronom ve filozoflarından olan Hypatia’nın hayatı merkeze alınmaktadır. Film ünlü yönetmen Alejandro Amenábar tarafından çekilmiştir. Başrollerde Rachel Weisz, Max Minghella ve Oscar Isaac yer almaktadır. Agora, eski Yunancada “şehir merkezi” anlamına gelmektedir. Şehrin, sosyal, ticaret ve politik, toplanma yeri olduğu gibi şehirdeki seçimler, duyurular bu meydanlarda yapılmaktadır.  Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki İskenderiye kentinde yaşanan dram tarihte acı izler bırakmıştır. İskenderiyeli Hypatia Hypatia, o dönemde İskenderiye Kütüphanesi’nin bilinen son yöneticisidir. Matematikçisi Theon’un kızıdır. Kütüphanede her dinden öğrencisine Batlamyus (Ptolemy), Öklid ve …

Devamını oku »

Şikayetname – Selam verdim, rüşvet değildir deyü almadılar

Şikayetname, divan şairi Fuzuli tarafından yazılmıştır. Gerçek adı Mehmed b. Süleyman’dır. “Fuzûlî-i Bağdadî” veya “Mevlânâ Fuzûlî” olarak tanınmıştır.  Fuzuli, Irak bölgesinde muhtemelen Kerbelâ’da, tahminen 1480’lerde doğmuş, 1556’da yine aynı bölgede ölmüştür. Kanuni`nin Bağdat`ı almasından sonra ona ithafen yazdığı kasidelerle ve imparatorluğun Bağdat Valisi olarak atadığı şahıslara ithaf ettiği şiirleriyle bilinmektedir.  Fuzûlî, Şikayetname isimli şiirinde kendisine bağlanan maaşı vermeyen memurları şikâyet etmekte, devlet dairelerinde rüşvetin geldiği noktaya dikkat çekmektedir. Şikâyetnâme mecazlı ifadelerle Kanunî’yi hedef almaktadır.  “Selam verdim, rüşvet değildir deyü almadılar” sözü Osmanlı İmparatorluğu’nun rüşvet ve yolsuzluk bataklığına sürüklenerek çöküş sürecinin başlangıcını simgelemesi bakımından önemlidir.      Şikayetname – Selam verdim, rüşvet …

Devamını oku »

Jan Eliasson

Jan Eliasson, 17 Eylül 1940’ta İsveç’in Göteborg kentinde doğdu. İşletme, Ekonomi ve Hukuk alanında eğitim aldı. Amerikan Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi  ve Uppsala Üniversitesi’nden onursal dereceler kazandı. 1982-1983 yıllarında İsveç Başbakanı Olof Palme’nin Diplomatik Danışmanlığını yürüttü. 1983-1987 yılları arası Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Genel Müdürü olarak görev aldı.  1988’den 1992’ye kadar İsveç’in New York’taki Birleşmiş Milletler misyonuna katılarak Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Bu görevi ile birlikte Genel Sekreter’in İran/Irak Kişisel Temsilcisi olarak görev yaptı. Eliasson, 1993-94 yıllarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) adına, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ Sorununda arabuluculuk yaptı. 1994-1999 yıllarında İsveç Dışişleri Devlet Sekreteri olarak çalıştı. 2000’den 2005’e kadar Washington’da, …

Devamını oku »

Yargı Etiği Açısından Tarihte Ünlü Davalar

Yargı Etiği Açısından Tarihte Ünlü Davalar, Prof. Dr. Aziz Can Tuncay tarafından kaleme alınmıştır. İlk baskısı 2019, ikinci baskısı 2021 ve üçüncü baskısı 2023’te yapılmıştır. Eser, Beta Yayınları tarafından okuyucuya takdim edilmiştir. Kitabın yazarı, hukuk fakültelerinde Hukuksal Etik dersleri de vermektedir. Yazmış olduğu eseri ile, son yıllarda Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklara tarihsel bir perspektif çizmektedir. Eser, etik kavramının tanımı ile başlamaktadır. Hukuksal etik kavramı uluslararası sözleşmeler ve etik beyannameleri çerçevesinde açıklamaktadır. Hakimler, savcılar ve avukatlar açısından yargı etiği ilkeleri özetlenmektedir. Sir John Macdonell‘ tarafından yazılan ve Türkçe’ye Mehmet Osman Dostel tarafından çevrilerek İstanbul Barosu tarafından yayınlanan Tarihi Davalar isimli eser yazarın ilham aldığı …

Devamını oku »