Yeni
Ana Sayfa » Hukukbook » Hasan Gerçeker
Hasan Gerçeker

Hasan Gerçeker

Hasan Gerçeker, 01.06.1946 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Ankara’da Turgut Reis İlkokulu, Cebeci Ortaokulu ve Ankara Gazi Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1970 yılında mezun olmuş ve askerliğini İstanbul Hadımköy’de 1.nci Zırhlı Tümen Komutanlığında yedek subay olarak tamamlamıştır.

Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlayan Gerçeker; sırasıyla Doğubayazıt, Pazaryeri, Aksaray Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı, Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcılığı ve Yargıtay 7. Ceza Dairesi Tetkik Hakimliği görevlerinde bulunmuştur.

Yargıtay Eski  Başkanı Hasan Gerçeker

20.01.1995 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen ve 9. Ceza Dairesinde görev alan Gerçeker, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 21.01.2002 tarihinde ilk kez, 23.01.2006 tarihinde ikinci kez Yargıtay Dokuzuncu Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiş, bu görevini sürdürmekte iken 06.02.2008 tarihinde de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca, Osman Arslan‘dan boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığı’na seçilmiş ve 06.02.2008 tarihinde görevine başlamıştır.

Hasan Gerçeker, 01.06.2011 tarihinde yasal yaş sınırı nedeniyle Yargıtay Başkanı ilen emekliye ayrılmıştır.

Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu adlı 2 ciltlik eseri bulunmaktadır.
Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu - Hasan Gerçeker
Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu – Hasan Gerçeker

Gerçeker, evli ve bir çocuk babasıdır.

Yargıtay, adli yargıya bağlı mahkemelerin vermiş olduğu kararların son inceleme mercii olan en üst yargı organı ve temyiz mahkemesidir. Yargıtayın kuruluşu, işleyişi ve üyelerinin nitelikleri yasa ile düzenlenmiş, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu ile çalışma usulü belirlenmiştir. İstisnai olarak sayılan bazı davalarda ilk ve son derece mahkemesi olarak görevlidir. Yargıtay, ilk derece mahkemeleri veya bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri) gibi olay incelemesi yapmamakta, temyiz başvurusu üzerine başvuruya konu kararın hukuka uygun olup olmadığı konusunda norm denetimi yapmaktadır. Yerel mahkemelerce ve Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından verilen kararlar, yasalara ve yargılama usullerine aykırı olduğu takdirde kararın bozma, yasalara ve yargılama usullerine uygun olduğu takdirde ise onama kararı verilmektedir. Kısmen bozma yada kısmen onama kararları da verilebilmektedir. Yargıtayın Tarihçesi Osmanlı Devleti döneminde çıkarılan 6 Mart 1868 tarihli “Divan-ı Ahkâm-ı Adliye” kanununa dayanmaktadır. Temyiz Mahkemesi olan ve misyonu ülkedeki hukuk birliğinin sağlamak olan Yargıtayın üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçilmektedir.

Bunu okudunuz mu?

Su Hakkı

Su Hakkı ve Su Hukukuna ilişkin temel normlar Roma Hukuku döneminde oluşturulmuş, toprağın üstünde ve altındaki …