Yeni
Ana Sayfa » 2024 » Eylül » 21

Günlük Arşivler: Eylül 21, 2024

21 Eylül – Hukuk Takvimi

21 Eylül – Hukuk Takvimi  1792 Yasama Meclisi’nce, Krallık devrilerek yerine Birinci Fransız Cumhuriyeti ilan edildi. 1804 yılına kadar devam etti. Sloganı, “özgürlük, eşitlik, kardeşlik ” idi. 1789 Fransız Devriminde İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayımlanmış, kralın yetkileri kısıtlanmış ancak tam bir cumhuriyet ilan edilememişti.    1798 Amerikalı hukukçu ve politikacı George Read, yaşamını yitirdi. (Doğumu: 18 Eylül 1773) Philadelphia Akademisi‘nde hukuk eğitimi gördü ve on beş yaşında mezun oldu. 1753’te Philadelphia Barosuna kaydoldu. 1763’te İngiliz vali John Penn tarafından Delaware’de krallık hukuk danışmanlığı görevine getirildi. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi‘nin onaylandığı kongreye  Delaware delegesi olarak katıldı ve bu belgeyi imzalayanlar arasında yer aldı. …

Devamını oku »

Dünya Barış Günü İlanı – 21 Eylül

Dünya Barış Günü, BM Genel Kurulu’nun 7 Eylül 2001 tarihli toplantısında kararlaştırılmıştır. Dünya Barış Günü, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC hariç tüm dünyada 21 Eylül tarihinde kutlanmaktadır. T.C. ve KKTC 1 Eylül gününü barış günü (the International Day of Peace), olarak kabul etmektedir. BM Kararı, Dr. Fehmi Kerem Bilgin tarafından 2024 yılı Eylül ayında Türkçe’ye kazandırılmıştır.   Dünya Barış Günü İlanı – 7 Eylül 2001   Elli beşinci birleşim Gündem maddesi 33 00 57607 Genel Kurul tarafından kabul edilen karar [Ana Komiteye atıfta bulunulmadan (A/55/L.95 ve Add.1)] 55/282. Uluslararası Barış Günü Genel Kurul, Genel Kurulun düzenli oturumlarının açılış günü olan Eylül ayının …

Devamını oku »

Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi

Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi, 26 Ağustos 1789 tarihinde ilan edilmiştir. İngiliz ve Amerikan devrimlerinden önemli ölçüde etkilenen Fransız Devrimi de haklarla ilgili gelişmeleri aynen benimsemiş ve 1789 tarihinde İnsan ve Yurttaş hakları Bildirisi’ni ilan etmiştir. Aydınlanma Düşüncesi, en aşırı, en radikal sonuçlarına Fransa’da ulaşmıştır. Çünkü Fransa’nın, Kilise ile mutlakiyetçi yönetimi destekleyen ortaçağ artığı, sınıflı bir toplumsal düzeni vardı, bu yapı Rönesans ve Reform hareketleri nedeniyle çatırdıyordu. Fransız Aydınlanması radikal düşünceleriyle bu gerginliği son sınırına kadar vardırmış, sonunda Fransız Devriminin patlamasına yol açmıştır. Bildiride özetle; insanların doğal ve devredilmez hakları bulunduğu, hukuk bakımından, özgür ve eşit doğdukları, insanların özgürlük, mülkiyet …

Devamını oku »