Yeni
Ana Sayfa » 2024 » Eylül » 24

Günlük Arşivler: Eylül 24, 2024

Annan Planı ile kurulması öngörülen Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin Anayasası

24 Nisan 2004 tarihinde gerçekleştirilen referandumda, Kıbrıs Rum kesimi (Güney Kıbrıs) %75.83 oranında, Annan Planı’nı reddetmiş, ve anayasa taslağı uygulamaya geçememiştir. Kıbrıs Türk kesimi (Kuzey Kıbrıs) ise %64.91 oranında kabul oyu vermiştir. Kıbrıs Rum kesiminin reddetmesi nedeniyle Annan Planı uygulanamamıştır. Annan Planı ile kurulması öngörülen Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin Anayasası GİRİŞ I. BÖLÜM GENEL İLKELER Madde 1 :  Kıbrıs Türk Devletinin Şekli ve Nitelikleri Madde 2 :  Kıbrıs Türk Devletinin Yetkileri Madde 3 :  Devletin Bütünlüğü, Resmi Dili, Marşı ve Başkenti Madde 4 :  Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına Sadakat Madde 5 :  Yasama Erki Madde 6 :  Yürütmenin Yetkileri ve …

Devamını oku »

Düşünceye Özgürlük Kampanyası – Mayıs 1999

DÜŞÜNCEYE ÖZGÜRLÜK Ülkemizin temel sorunlarının başında, kişi hak ve özgürlüklerinin bir yandan hukuk kurallarıyla (mevzuatla), bir yandan da yasaların amacını da aşan uygulamalarla, çoğulcu demokrasi ilkeleri ile bağdaşmayacak şekilde kısıtlanmış olması gelmektedir. Bu durum, hem yoğun insan hakları ihlallerine ve sorunlarına yol açmakta, hem de Türkiye demokrasisinin önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır. İnsan Hakları Derneği olarak, kurulduğumuz 1986 yılından bu yana, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı mücadele verirken; kişi hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi, demokratikleşmenin önündeki engellerin kaldırılması için de büyük çabalar gösterilmiştir. Bu süreçte, devlet içerisindeki çeteleşmeyi, yaşanan hukuksuzlukları gözden kaçırmaya, bu yöndeki saptama ve eleştirileri kamuoyunda etkisiz hale getirmeye …

Devamını oku »

Ruh Hekimliği (Psikiyatri) Meslek Etiği Kuralları

Ruh Hekimliği (Psikiyatri) Meslek Etiği Kuralları

Ruh Hekimliği (Psikiyatri) Meslek Etiği Kuralları, 22 Haziran 2002 tarihinde kabul edilmiştir. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Kurul Toplantısında kabul edilen metin kamuoyuna ilan edilmiştir. Etik kurallar, Türkiye Psikiyatri Derneği İnsan Hakları ve Etik Bilimsel Çalışma Birimince hazırlanmıştır. Metnin oluşturulmasında uluslararası psikiyatri etik ilkeleri gözetilmiştir. Taslak metin TPD Adana, Ankara, Edirne, İstanbul, Kayseri ve Manisa iubelerinin eleştiri ve katkılarıyla geliştirilmiştir. Metin, TPD Genişletilmiş Merkez Yönetim Kurulu’nun 12.02.2000 tarihli toplantısında tartışılarak şekillendirilmiştir. Getirilen öneriler çerçevesinde hazırlanan metin İnsan Hakları ve Etik Bilimsel Çalışma Birimi tarafından nihai metne dönüştürülmüştür. TPD-MYK, TPD Onur Kurulu ve Üyelerinin katıldığı 6. Bahar Sempozyumu Forumunda tartışmaya açılmış ve …

Devamını oku »

Yavuz Sabuncu

Yavuz Sabuncu, 24 Eylül 1948 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. (Ölümü: 12 Şubat 2007) Sultanahmet İlkokulunu bitirdi. İstanbul Erkek Lisesi’nin Edebiyat Şubesi’nden 1966 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde okudu. 1970 yılında, Siyaset ve İdare Bölümü’nden  mezun oldu. Aynı fakültede Siyasi İlimler doktora programına başladı. 1970-1971 ders yılında Avusturya hükümetinin burslusu olarak Linz Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’nda misafir öğrenci olarak akademik çalışmalarını sürdürdü. Akademik çalışmaları sırasında, kısa bir süre banka müfettiş muavinliği yaptı. Fakat ardından 1974 yılında askerlik görevine başladı. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, 1976 yılında, Siyasal Bilgiler Fakültesi Anayasa Hukuku kürsüsünde asistan olarak akademik hayatına başladı. 1979 yılında, …

Devamını oku »

Murat Sevinç

Doç. Dr. Murat Sevinç, 1970 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak lisans eğitimini burada tamamladı. Mülkiye’den mezun olmasının ardından dil eğitimi için Londra’ya gitti. Üniversite yıllarında, yaz tatillerinde çeşitli işlerde ve Beyoğlu Sineması’nın büfesinde çalıştı. Londra’da iken garsonluk yaptı. Yurda döndükten akademik faaliyetlere yoğunlaştı.  Yüksek lisans eğitimini aynı fakültede tamamladı. Akademik Çalışmaları Sevinç, 1995 Aralık ayı sonunda Anayasa Hukuku Kürsüsüne asistan oldu. Prof. Dr. Cem Eroğul’un asistanı olarak görev yaptı. Doktora eğitiminden sonra da siyaset bilimi ve anayasa hukuku alanında çalışmalarına devam ederek doçent unvanını kazandı. Türkiye’nin Anayasal Düzeni, Anayasa Hukuku, Anayasa Tarihi, Anayasa …

Devamını oku »

Latince Deyimler

Latince Deyimler – Roma Hukuku A bene placito Memnun edilmiş birinden A bove ante, ab asino retro, a stulto undique caveto Öküzün önünde, eşeğin arkasında, aptalın her tarafında hazırlıklı ol Ab ovo usque ad mala Yumurtadan elmalara (Baştan sona anlamında: Romalıların geleneksel yemek sırasından esinlenerek, Horatius, Satir 1.3) Absentem lædit, qui cum ebrio litigat Sarhoşla kavga eden, yerinde olmayan birini döver (Publius Syrus, Sentences) Ab uno disce omnes Bir şeyden herşeyi öğren (Bir tek örnekle ya da gözlemle çıkarımlarda bulunulabileceği anlatılır, Virgilius, Aeneid) Abusus non tollit usum Suistimal düzgün kullanmayı iptal ettirmez. Bir şey suistimal edilince onun düzgün kullanımını etkilememelidir. Abusus non …

Devamını oku »

Yolsuzluklarla Mücadelenin Yasal ve Hukuksal Çerçevesi

Yolsuzluklarla Mücadelenin Yasal ve Hukuksal Çerçevesi / Prof. Dr. İl Han Özay Yolsuzluk ve kokuşma ile mücadelede en etkin silah ‘Günışığında Yönetim’dir. Nitekim dilimizde “güneş girmeyen yere hekim girer” diye çok güzel bir halk deyim olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri Federal Yüksek Mahkemesinin en ünlü yargıçlarından Louis Dembitz Brandeis, “eğer güneş en etkin mikrop öldürücü ise ışık da en iyi koruyucu ve kollayıcıdır” demek suretiyle bu gerçeği en öz ve anlamlı bir biçimde dile getirmiştir. Yönetimin “kuruluş”u demokratik olabilir, yani kamu görevlilerinin hemen hemen tümü Birleşik Devletlerdeki gibi seçimle işbaşına gelebilirler, ancak bu “işleyiş”in de kendiliğinden demokratik olacağı anlamına gelmez. …

Devamını oku »

24 Eylül – Hukuk Takvimi

24 Eylül – Hukuk Takvimi  1896 Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı, Mustafa İsmet İnönü, İzmir’de doğdu.  (Ölümü: 25 Aralık 1973, Ankara)  1896   İsveçli hukukçu, politikacı ve yazar Louis Gerhard De Geer, yaşamını yitirdi. (Doğumu: 18 Temmuz 1818) Hukuk eğitimi gördü ve bir süre avukat olarak çalıştı. Sonraki dönemlerde Jönköping’de bulunan Götaland Temyiz Mahkemesi başkanlığı görevini üstlendi. 1870 ile 1875 yılları arasında Stockholm Yüksek Mahkeme başkanlığı yaptı. De Geer reformlara önem verdi ve bu doğrultuda yasa tasarıları hazırlanmasında yardımcı oldu. 1876 yılında İsveç’in ilk başbakanı olarak seçildi, 20 Mart 1876 – 19 Nisan 1880 aralığında görev yaptı. 1880 yılında, başbakanlık görevinden …

Devamını oku »

Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev

Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev, Étienne de La Boétie’nin tahminen 1550’de yazdığı ve 1579’da gizlice basılan eseridir.  Kitap, çoğunluğun tek bir kişiye boyun eğmesinin nasıl mümkün olduğunu ve insanların gönüllü kulluktan nasıl kurtulabileceğini anlatırken devlet ve iktidar ilişkilerine de yeni yaklaşımlar getirmektedir. “Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev” (Discours de la servitude volontaire), siyasi felsefesi alanında bir başyapıttır. Eser, bireylerin kendi özgürlüklerini gönüllü olarak neden terk ettikleri ve baskıcı yönetimlere boyun eğdikleri sorusunu irdelemektedir. Kitap, bireysel özgürlük ve direnişin önemine dair güçlü bir mesaj vermiş ve tarihin farklı dönemlerinde diktatörlükler ve otoriteryanizme karşı direniş hareketleri için ilham kaynağı olmuştur. La Boétie, bu metinde …

Devamını oku »