Ana Sayfa » Hukukbook » İnsancıl Hukuk Sözlüğü

İnsancıl Hukuk Sözlüğü

İnsancıl Hukuk Sözlüğü isimli kitabın yazarı Dr. Françoise Boucher-Saulnier

İnsancıl Hukuk Sözlüğü, 1999 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan “Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü” tarafından tasarlanan ve örgütün hukuk sorumlusu Dr. Françoise Boucher-Saulnier tarafından hazırlanan bir kitaptır. Kitabın amacı, eylem içinde savunma yapan bir hukuk olan `insancıl hukuk`a ait bir kullanma kılavuzunun okuyucu kitlesine kazandırılmasıdır.

İnsancıl Hukuk Sözlüğü, uluslararası ilişkiler ve insancıl faaliyetlerle uğraşanlar, uluslararası ve Hükümet Dışı Örgütler, gazeteciler, üniversite öğrencileri ve hukukçular için vazgeçilmez bir başvuru kaynağıdır. Bu kadar önemli ve ayrıntılı bir kaynak olmasının yanı sıra, şiddetin ve silahlı çatışmaların potansiyel mağdurlarına hitap etmesi ve insanlığa karşı işlenen suçlara karşı direnişin ve yaşamı sürdürme çabasının rehberliğinde bize yardımcı olmak ve biçimlenen dünya toplumunun daha insancıl bir konuma getirmek amacıyla da yazılmıştır.

İnsancıl Hukuk Sözlüğü

İnsancıl Hukuk Sözlüğü, 150’yi aşkın maddesi, zengin kaynakçası ve uluslararası örgütlerin adresleriyle insanlık onurunun yüceltilmesi yolunda bir kilometre taşıdır.

The Practical Guide to Humanitarian Law
Françoise Bouchet-Saulnier

Hukuk doktorudur. Günümüzde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün hukuk işleri sorumlusu ve Sınır Tanımayan Doktorlar Vakfı’nın araştırma müdürüdür. Françoise Bouchet-Saulnier, uzmanlık alanı olan International Review of the Red Cross and of the Editorial Committee of the historical komite üyesidir. Çalışmaları insancıl hukuka ve eylemlere dönüktür. İnsani yardım eylemleri ve kitlesel suçlar, askeri müdahale ve uluslararası ceza adaleti konularında politikalar ve kamusal programlar geliştirmiştir.

Selahattin Bağdatlı-Çevirmen

27 Ağustos 1942’de Arhavi’de doğmuş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1967 yılında bitirmiştir. İstanbul’da 1970-1985 yılları arasında avukatlık yapmş, Gelişim Yayınları Büyük Larousse Ansiklopedisi’nde Hukuk bölümü yönetmeni olarak çalışmıştır. Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ve İletişim Fakültelerinde Uluslararası Hukuk, Anayasa Hukuku, İnsan Hakları Hukuku, Hukuka Giriş dersleri vermiştir. Okan Üniversitesi’nde Hukuka Giriş dersleri okutmuştur.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü

Médecins Sans Frontières (Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü), insani yardım amaçlı çalışan Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa’da kurulmuştur ve halihazırdaki merkezi İsviçre’nin Cenevre kentindedir. Kuruluş, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiştir. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü herhangi bir politik, dini veya ekonomik güce bağlı olmaksızın; bağımsız olarak çalışmakta ve faaliyet göstermektedir.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, bünyesindeki 30.000’den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70’ten fazla ülkede tıbbi destek ve hizmet sağlamaktadır. Organizasyonun yıllık bütçesi bir milyon euronun üzerindedir.  

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün Amsterdam, Barselona-Atina, Brüksel, Cenevre ve Paris’te operasyon merkezleri bulunmaktadır. Ortak ilkeler ve temel konular ulusal ofisinin temsil edildiği Uluslararası Konsey tarafından düzenlenmektedir. Uluslararası Konsey, Uluslararası Ofis’in bulunduğu Cenevre’de toplanmaktadır.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü

Bunu okudunuz mu?

Yalan Söyleme Eyleminin Suç Olarak Öngörülmesi: Eğer Mümkün İse Hangi Şartlar Altında Yalan Söylemek Suç Olarak Öngörülebilir?

Yalan Söyleme Eyleminin Suç Olarak Öngörülmesi: Eğer Mümkün İse Hangi Şartlar Altında Yalan Söylemek Suç …