Ana Sayfa » 2024 » Ekim » 02

Günlük Arşivler: Ekim 2, 2024

Çevre Hakkı Tutum Belgesi

Çevre Hakkı Tutum Belgesi, İnsan Hakları Derneği tarafından hazırlanarak 6 Kasım 2008  tarihinde  yayınlanmıştır. ÇEVRE HAKKI TUTUM BELGESİ 1. Çevre hakkı, temel haklar sisteminin bütünlüğü içinde değerlendirmelidir. Ulusal ve uluslararası çevre hukuku ve politikaları; çevrenin dünyanın her yerinde ve her koşulda korunması anlayışına dayanmalıdır. 2. Dünya, insanlığın ortak varlığıdır. Bugün, canlıların yaşam alanlarında fiziksel tahribat açısından onarılmaz yaralar açılmıştır. Dünya ülkeleri ve çevre organizasyonları; ülkelerin çevre tahribatında taraftır. Bu müdahale meşrudur, sorumluluk koşulsuz ve mutlaktır. 3. Çevre, ekolojik toplum gerçeği ve talebi ile bağlantılı bir biçimde ekolojik dengenin; insanların maddi ve manevi yaşamıyla uyumunu ifade eder. 4. Evrensel olarak kabul gören dayanışma haklarından biri …

Devamını oku »

3 Ekim – Hukuk Takvimi

3 Ekim – Hukuk Takvimi 1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı’nı sona erdiren Niş Antlaşması imzalandı. 1901  Türk felsefeci ve sosyolog Hilmi Ziya Ülken doğdu (Ölüm 1974) 1922 Mudanya Mütarekesi‘nin imzalanmasıyla sonuçlanan Mudanya Konferansı başladı. Mütareke 11 Ekim 1922’de imzalandı 1929 Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı ismini Yugoslavya Krallığı olarak değiştirdi 1931  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faaliyete geçti 1932 Birleşik Krallık mandasında bulunan Irak bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığını kazanan Irak, Milletler Cemiyeti’ne katıldı 1960 27 Mayıs askeri darbesi sonrası kurulan Yüksek Adalet Divanı Yassıada’da çalışmalarına başladı 1970 Türk hukukçu ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş dünyaya geldi. 1971 SSCB ile ABD arasında kısa adı SALT olan …

Devamını oku »

Avrupa Sosyal Şartı

Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı, 3 Mayıs 1996 tarihinde imzaya açılmış ve 1 Temmuz 1999 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye, Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nı 6 Ekim 2004 tarihinde imzalamıştır. Avrupa Sosyal Şartı, Türkiye tarafından 5547 sayılı Kanunla onaylanmış ve 9 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 27 Eylül 2006 tarih ve 5547 sayılı Onaya Uygun Bulma Kanunu, 3 Ekim 2006 tarih ve 26308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Şartın onaylanmasını kararlaştıran 22 Mart 2007 tarih ve 2007/11907 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Şart’ın resmi Türkçe çevirisi, 9 Nisan 2007 tarih ve 26488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Onay belgeleri 27 Haziran 2007 …

Devamını oku »

2 Ekim Hukuk Takvimi

2 Ekim Hukuk Takvimi 1452 Hukuk sisteminde yaptığı reformlarla tarihe geçen İngiltere Kıralı III. Richard dünyaya geldi. (Doğumu: 2 Ekim 1452, Fotheringhay Şatosu, Northamptonshire, İngiltere – Ölümü: 22 Ağustos 1485, Leicestershire, İngiltere) 1828 Fransız hukukçu ve eski başbakan Charles Thomas Floquet dünyaya geldi. (Doğumu: 2 Ekim 1828 – Ölümü: 18 Ocak 1896) Paris École d’administration‘da hukuk okudu. 1871’de Seine eyaleti temsilcisi olarak Ulusal Meclis’e seçildi. Paris Komünü (Fransızca: La Commune de Paris) sırasında, Versailles hükümetiyle uzlaşma girişiminde bulunmak için Ligue d’union républicaine des droits de Paris’i kurdu. 1876’da milletvekili seçildi. Aşırı radikaller arasında yer aldı ve “Birlik cumhuriyeti ” grubunun başkanı oldu. …

Devamını oku »

Uluslararası Şiddetsizlik Günü

Uluslararası Şiddetsizlik Günü(International Day of Non-Violance) her yıl 2 Ekim tarihinde düzenlenmektedir. BM Genel Kurulu tarafından 5 Haziran 2007 tarihinde alınan kararla ilan edilmiştir. Karar, “şiddetsizlik” ilkesinin evrensel olarak hayata geçmesini hedeflemektedir. Barış, hoşgörü, anlayış ve şiddetsizlik kültürünün güvence altına alınması temel amaçtır. Uluslararası Şiddetsizlik Günü, şiddetin her türlüsüne karşı barışçıl ve şiddetsiz direnişi öne çıkarmaktadır. Şiddetsizlik küresel barış ve güvenlik için temel bir ilkedir. Tüm dünyada barışın sağlanmasına dikkat çekmek için belirlenmiş özel bir gündür. Bu özel gün, eğitime ve farkındalık artırmaya adanmıştır. Çatışmaları şiddet yerine diyalog ve müzakere ederek çözme çabaları desteklenmektedir. Dünya genelinde hükümetler, sivil toplum kuruluşları …

Devamını oku »

DİŞHEKİMLİĞİ MESLEK ETİĞİ KURALLARI

Dişhekimliği Meslek Etiği Kuralları, Türk Dişhekimleri Birliği’nin 9-10-11 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen kongresinde kabul edilmiştir. Etik Kuralların bazı maddeleri 2015 yılında değişikliğe uğramıştır. 2018 yılı 17. Olağan Genel Kurulu’nda ise etik kuralların güncel versiyonu onaylanarak kabul edilmiştir. Dişhekimliği Meslek Etiği Kuralları, birlik tarafından literatüre ve güncel bilimsel gelişmelere göre revize edilmektedir. TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ DİŞHEKİMLİĞİ MESLEK ETİĞİ KURALLARI ÖNSÖZDişhekimliği Meslek Etiği Kuralları dişhekiminin hastasına, topluma, mesleğine ve meslektaşına karşı görevlerini yerine getirirken uyması beklenen tutum ve davranış ilkelerini belirlemeyi amaçlar; ağız diş sağlığı hizmeti sunumunun mesleki ve etik ilkelerini bildirir ve açıklar. Bu kurallar, dişhekiminin meslek etiği sorumluluklarının tanımlanmasına ve …

Devamını oku »

Persona non grata

Persona non grata, latince kökenli bir terimdir ve diplomasi dilinde istenmeyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Bir ülkenin sınırları içerisinde istemediği bir kişiyi tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır. Kavramın çoğul biçimi istenmeyen kişiler anlamına gelen “personae non gratae” şeklindedir. Kavram genel olarak diplomatlar ve diplomatik dokunulmazlığı bulunan kişiler için kullanılmaktadır. Ancak, diplomat olmayan kişiler hakkında da kısıtlı bir kullanım mevcuttur. Kavram, diplomatların ajanlık yaptıklarından şüphelenilmesi durumunda onları kovmak için ve hoşnutsuzluk ifadesi olarak da kullanılmaktadır. Persona non grata ve Uluslararası Hukuktaki Yeri Persona Non Grata, kısaltılmış haliyle PNG olan ifade edilmektedir. 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Konvansiyonu’nda düzenlenmiştir. Konvansiyonunun 41 ve 42. maddeleri …

Devamını oku »

Türkiye – Finlandiya Dostluk Antlaşması

Türkiye ile Finlandiya Dostluk Antlaşması, Varşova’da, 9 Aralık 1924 tarihinde  imzalanmıştır. (Suomen ja Turkin välinen ystävyyssopimus) Dostluk Antlaşması, Türkiye’nin uluslararası barış perspektifini yansıtmaktadır. Bunu takiben, “Finlandiya ile yapılan dostluk antlaşmasının onaylanmasına dair kanun” 5 Ocak 1926’da kabul edilmiştir. Finlandiya ise anlaşmayı daha erken bir tarihte, 19 Mayıs 1925’te onaylamıştır. Antlaşma, 17 Ocak 1926 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. (Türkiye ile Finlandiya arasında münakit muhadenet muahedenamesinin tasdikına dair kanun)  Onay belgeleri 24 Kasım 1926’da Varşova’da teati edilmiştir. İki ülke arasındaki Dostluk Antlaşması, siyasi ve diplomatik ilişkilerin başlangıcı olmuştur. Derin ve kalıcı barışın temeli antlaşmadır. Mütekabiliyet ilkesi getirilmiş, diplomatik ilişkilerin uluslararası hukuka …

Devamını oku »

Türkiye – Estonya Dostluk Antlaşması – 1993

Türkiye – Estonya Dostluk Antlaşması, 7 Aralık 1993 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır. “Türkiye Cumhuriyeti ile Estonya Cumhuriyeti Arasında Dostluk ve İşbirliği Andlaşmasınm Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” 24 Şubat 1995 Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Estonya – Türkiye İlişkileri Türkiye Atatürk döneminde, Estonya’yı 23 Ocak 1924’te diplomatik olarak tanıma kararı almıştır. 1924 yılının Mayıs ayında Varşova Orta Elçiliği’ne atanmış olan İbrahim Tali (Öngören)’e, Estonya ile dostluk antlaşması imzalaması için yetki verilmiştir. 1 Aralık 1924 günü Dostluk, Siyasal İşbirliği, İttifak ve Tarafsızlık Antlaşması (Münakit Muhadenet Muahedenâmesi) imzalanmıştır. “Mün’akit Ticaret ve Seyrüsefain Mukavelenâmesi” 12 Mart 1928 günü Ankara’da imzalanmıştır.  Bu mukavelename daha sonra, …

Devamını oku »