Ana Sayfa » Hukukbook » Bulgaristan’ın Balkan Paktı’na Katılmasına İlişkin Antlaşma

Bulgaristan’ın Balkan Paktı’na Katılmasına İlişkin Antlaşma

Bulgaristan’ın Balkan Paktı’na Katılmasına İlişkin Antlaşma, 31 Temmuz 1938 tarihinde Selanik’te imzalanmıştır. Antlaşmanın tarafları, 1934 yılında Balkan Misakı’nı imzalayan devletler ile Bulgaristan’dır.

Antlaşmanın onaylanmasına dair kanun 4 Ocak 1939’da TBMM’de kabul edilmiş, 12 Ocak 1939’da Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Balkan Paktı’nı Kuran Antlaşma

Bulgaristan’ın Balkan Paktı’na Katılmasına İlişkin Antlaşma 

Balkan itilâfı Devletlerile Bulgaristan arasında 31 temmuz 1938 tarihinde Selânikte imza edilen anlaşma)

Bulgaristan’ın Balkanlarda sulhun kuvvetlendirilmesi siyasetine bağlı olduğunu ve Balkan Devletleri ile iyi komşuluk ve samimî teşriki mesai münasebetleri idame etmek arzusunu beslediğini, ve Balkan itilâfı Devletlerinin de Bulgaristan’a karşı aynı müsalemet fikrile ve aynı teşriki mesai arzusu ile mütehalli olduklarını nazarı itibare alan, aşağıda vaziyülimza,

Bir taraftan, bütün Balkan İtilâfı Devletleri namına hareket eden

Balkan İtilâfı Daimî Konseyinin halen Reisi sıfatile Yunanistan Başvekili ve Hariciye Nazırı Ekselans Mösyö Metaksas,

Ve diğer taraftan, Bulgaristan Başvekili ve Hariciye nazırı Ekselans Mösyö Köseivanof, temsil ettikleri Devletlerin, bunlardan her birinin ademi tecavüz hususunda dahil oldukları anlaşmalara tevfikan, yekdiğerlerile karşılıklı münasebetlerinde kuvvete müracaattan istinkâf etmek taahhüdünü aldıklarını bu Devletler namına beyan ederler ve Nöyyi muahedesinin IV. faslının (Askerî, bahrî ve havaî hükümler) ihtiva ettiği hükümlerle kezalik 24 temmuz 1923 de Lozan‘da imza edilmiş olan Trakya hududu hakkındaki mukavelenin ihtiva ettiği hükümlerin, kendilerine müteallik olarak, tatbikatından sarfınazar edilmesini kararlaştırırlar.

Selânikde 31 temmuz 1938 tarihinde ik i nüsha olarak tanzim edilmiştir.

Bunu okudunuz mu?

1 Ekim – Hukuk Takvimi

1 Ekim – Hukuk Takvimi 1730 Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa, Patrona Halil isyanını çıkaranların istekleri …