Yeni
Ana Sayfa » Hukuk Takvimi » 6 Ağustos – Hukuk Takvimi

6 Ağustos – Hukuk Takvimi

6 Ağustos – Hukuk Takvimi

1661 Portekiz İmparatorluğu ile Hollanda Cumhuriyeti arasında Hague Antlaşması imzalandı. Hollanda tarafından yönetilen New Holland(Dutch Brazil) bölgesi tazminat karşılığnda Portekiz egemenliğine bırakıldı
1825 Bolivya, İspanyol İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazandı. 6 Ağustos Bolivya Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır. 
1890

Dünya tarihinde Elektrikli Sandalye ile idam ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleşti. Cinayetle suçlanan William Francis Kemmler, New York’ta bulunan Auburn Hapishanesi’nde infaz edildi.  (Doğumu: 9 Mayıs 1860)

Kız arkadaşı(nikahsız eşi) Matilda’yı öldüren Kemmler, “Ona baltayla vurdum. Onu öldürmek istedim ve bunun için ne kadar erken asılırsam o kadar iyi” diyerek suçu itiraf etti. Cinayet davası hızlıca bitti ve birinci derece cinayetten suçlu bulundu . Kemmler’in avukatları, elektrikle idam cezasının insanlık dışı ve olağandışı bir ceza olduğunu savunarak temyize gitti, Yüksek Mahkeme itirazları reddetti. İnfaz işlemi yaklaşık sekiz dakika sürdü.

Elektrik verilerek idam yöntemi, mahkumun bilincinin çabucak kaybolması ve kalbinin durması esasına dayanıyor.

1909

Necmettin Molla Bey(Kocataş) Adliye Nezaretine(Adalet Bakanlığı) ilaveten Şurayı Devlet(Danıştay) başkanlığına getirildi.

Adalet Bakanı ve Danıştay Başkanı, Necmettin Molla Bey(Kocataş)

Necmeddin Molla 1875 yılında İstanbul’da doğdu. 1896’da İstanbul Hukuk Mektebi‘nden mezun oldu. Yıldız Suikastı davasında muddeiumumi (baş savcılık) olarak görev aldı. Temyiz Mahkemesi Ceza Dairesi Zabıt Kâtipliği, İstanbul Bidâyet Mahkemesi Müddeî-i Umûmî Yardımcılığı (Savcı Yardımcısı), İstanbul İstinâf Mahkemesi Müddeî-i Umûmî Yardımcılığı, Selanik İstinâf Mahkemesi Müddeî-i Umûmîliği (Savcı), İstanbul 2. Ticaret Mahkemesi Üyeliği, İstanbul Bidâyet Mahkemesi Müddeî-i Umûmîliği, İstanbul İstinâf Mahkemesi Müddeî-i Umûmîliği, İstanbul İstinâf Ticaret Mahkemesi Başkanlığı, Bağdat Valiliği, Osmanlı Meclis-i Mebûsan I., II. ve III. Dönem Kastamonu Mebusluğu ve TBMM II. Dönem Kastamonu Milletvekilliği ile Adliye Encümeni Reisliği yaptı. Sulh Mahkemelerinin ve Noterlik teşkilatının kurucularındandır. Betûl Mardin‘in dedesidir

1923 Türkiye ile Amerika arasında Lozan’da, “Suçluların İadesi Antlaşması” (Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri Arasında Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması)imzalandı.  (Görüşmeler 29 Haziran’da başlamıştı.)

Suçluların İadesi Antlaşması- 1923- Lozan
1924 Lozan Barış Antlaşması yürürlüğe girdi. Antlaşma (Traile de Paix-Lozan), 24 Temmuz 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti adına, Dışişleri Bakanı ve Edirne Milletvekili İsmet İnönü, Sağlık ve Sosyal Yardım İşleri Bakanı ve Sinop Milletvekili Doktor Rıza Nur Bey ile Eski Bakan ve Trabzon Milletvekili Hasan Bey tarafından imza edilmişti.
1945 ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atıldı. Binlerce insanın ölmesine ve sakatlanmasına neden olan atom bombası, uzun yıllar boyunca kanser vakalarının görülmesine de neden oldu.
1949 İsmet İnönü: “Amerika’da ne benim, ne de kardeşlerimin bir metre arazimiz yoktur. İsviçre’de bir frank param yoktur. Memleket dışında herhangi bir bankada, herhangi bir müessesede para olarak ve Türkiye dışında herhangi bir ülkede bir dönüm arazi kıymetinde varlığım mevcut değildir.” dedi. 
1960 Sosyalist Küba, ABD ambargosuna misilleme olarak, ülkedeki tüm yabancılara malları kamu malı olmak üzere devletleştirdi.
1962

Jamaika, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı. 6 Ağustos, Jamaika Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır.

1969 Alman filozof, sosyolog, müzikolog ve kompozitör, Theodor W. Adorno öldü. (Doğumu: 1903)
1984 Türkiye-Irak arasında ikinci petrol boru hattı anlaşması imzalandı
1991 Sırbistan ve Hırvatistan arasında ateşkes anlaşması kabul edildi
1999 TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Şemsi Denizer silahlı saldırı sonucu öldü. Denizer, 30 Kasım 1990 günü Gelik’te ilk grev gömleğini giymek suretiyle Büyük Madenci Grevi’ni fiilen başlatmıştı.
2001

Nazilerin önemli komutanlarından Wilhelm Mohnke öldü. (Doğumu:15 Mart 1911) Mohnke, 2. Dünya Savaşıın ardından yargılandı ve 10 Ekim 1955 tarihine kadar hapis yattı.

2001 Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanununda değişiklik yapan 4961 sayılı Yasa 6 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
2001 Uluslararası Hukuk Felsefesi ve Sosyal Felsefe Birliğinin(IVR) 23. Dünya Kongresi 1-6 Ağustos 2007 tarihlerinde Krakow’da düzenlendi. “Hukuk Felsefesi Eğitiminde Alternatif Yöntemler ve Hukuk Eğitiminde Hukuk Felsefesinin Önemi” konulu çalıştaydaki bildiriler HFSA – Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi‘nin 18. sayısında yayınlandı.
2017

Hukukçu ve Fransız politikacı Nicole Bricq, Poitiers’de merdivenden düşerek öldü. (Doğumu: 10 Haziran 1947, La Rochefoucauld, Charente)

Bricq, Bordeaux IV-Montesquieu Üniversitesi’nde Özel Hukuk eğitimi aldı. 1980’li yılların başında Sosyalist Parti Paris yöneticisi oldu. 1997’de Seine-et-Marne milletvekili seçildi. 2004 ve 2011 senato seçimlerinde Seine-et-Marne senatörü oldu. Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı ile Dış Ticaret Bakanlığı yaptı.

2019 Hindistanlı kadın hukukçu, politikacı ve bakan Sushma Swaraj, Yeni Delhi’de öldü. (Doğumu: 14 Şubat 1952)

Swaraj, Pencap Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gördü. 1977’de Haryana Eyaleti Parlamentosu’na girdi ve 1987-1990 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. 1990’dan itibaren Hindistan Parlamentosu’nun üst meclisi Rajya Sabha’nın daimi üyesi oldu. 1996, 1998, 2000-2003 ve 2003-2004 yılları arasında Hindistan Sağlık Bakanı, Hindistan Basın ve Tekonoloji Bakanı olarak görev yaptı. 2014 yılından Mayıs 2019’a kadar Hindistan Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

2024

Niğde Belediyesi hayvan bakımevindeki köpeklerin enjeksiyon yöntemiyle ‘uyutularak’ toplu mezarlara gömüldüğü öne sürüldü. Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, savcılığa suç duyurusu yapıldığını açıkladı.

 

Hindistanlı kadın hukukçu, politikacı ve bakan Sushma Swaraj

6 Ağustos – Hukuk Takvimi

Bunu okudunuz mu?

Su Hakkı

Su Hakkı ve Su Hukukuna ilişkin temel normlar Roma Hukuku döneminde oluşturulmuş, toprağın üstünde ve altındaki …