Yeni
Ana Sayfa » Güncel » Bir Hayalim Var – Avukat Ergin Cinmen / Hukukçular Diyor ki!

Bir Hayalim Var – Avukat Ergin Cinmen / Hukukçular Diyor ki!

Bir hayalim var!  – Avukat Ergin Cinmen 

”Hukuk Ansiklopedisi’nde yayınlanmak üzere bir manifesto yazar mısın?” denildiğinde açık söyleyeyim, Hukukbook’tan haberim yoktu. Okuduğumda ise utandığımı itiraf edeyim. Müthiş bir çalışma yürütülüyor. Demek ki İstanbul’dan uzak kalmak ister istemez güncelden de uzak tutuyor insanı.

Ansiklopedi önce hayal edilmiş ve sonra da bu eser yaratılmış. Uzun sürmesini, yani kurumsallaşmasını çok istiyorum.

Sorunların çözümü için analiz yeteneğinin bulunması şart. Bu yetenek de bilgiyi gerektirir.

Avukatlık mesleğimizin sorunları varsa önce bu sorunların ortaya konması ve sonra da bunların analizi gerekmektedir. Analiz için de önce geçmişin değerlendirilmesi elzem. İşte Ansiklopedi bunu yapıyor. Hukukun Takvimi kategorisi ile de hukukun tarihini yazıyor.

Ve Hayal Etmek her şeyin ilk adımını oluşturuyor. Hayalinizi kurarsanız, bunu bilgiyle bezerseniz, başarı için ilk ve sağlam adımı atmış oluyorsunuz.

Martin Luther King, ABD’de “Bir hayalim var” başlıklı manifestosunu haykırırken “Afro Amerikalı” yoktu, “Zenci” vardı ve otobüslerdeki, lokantalardaki yerleri de beyazlardan ayrıydı. Her ne kadar Eric Garner’in son iki kelimesi olan “Nefes Alamıyorum!”; bu gün ırkçılık karşıtı slogan halini almışsa da ABD Başkanı Barak Obama’nın yarım, eşi Michelle Obama’nın ise tam Afro Amerikalı oluşunu da gözden uzak tutmamak gerekiyor. Zamanında ne kadar hayal kurarsa kursun Martin Luther King’in bir Afro Amerikalının ABD Başkanı olabilmesini hayal etmesinin mümkün olamayacağını kabul etmek gerekir.

Bu girişi neden yazdım?

Türkiye, tarihinin en karanlık döneminden geçiyor. Bu tespitim kırk yılı geçen avukatlıktan edindiğim bilgiden kaynaklanıyor.

Popülizm ve Post throuth(izm) kıskacındaki Yalanlar Dünyasında ve fazladan totalitarizmin Türkiye’sinde “Nasıl bir avukatlık!” tartışmasının yapılabilmesi için çok gerilerde olduğumuz açıktır. Ama bu durum hayal kurmamıza da engel değildir.

Şartlar ne kadar kötü olursa olsun eğer hayallerimizden vazgeçersek işte o zaman yenilmişiz ve imkânsızlık dünyasındaki yerimizi almışızdır. Nasıl ki tüm canlıların yaşaması için oksijen ve su şartsa; biz avukatların da yaşaması ve mesleğini doğru dürüst idame ettirebilmesi için demokrasiye ihtiyacı vardır. “Öyle radikal falan değil, bildiğimiz demokrasi yoksa bağımsız yargı da yoktur. Bağımsız yargı yoksa avukatlığı nereye kadar yapacaksınız; demokrasinin gerçekleşmesi siyasetin işidir, biz avukatlar bunun için ne yapabiliriz ki?” sorusunu sorduğumuzda ise bilin ki kaybetmişizdir.

Evet! Her şey çok kötü ama şu Çoklu Baro adlı tuhaf sistemin kelimenin tam anlamıyla “foss” çıkması ve Sayın Erinç Sağkan’ın TBB başkanlığına seçilmesi çok fazla şey ifade etmektedir. Hangi ideolojiden olursa olsun, avukatlar, sıra baro seçimlerine geldiğinde, yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü savunan anlayışı tercih ediyorsa; biz avukatların Baroları vasıtasıyla ve doğru enstrümanları kullanmaları halinde çok şey başarabileceğine inanıyorum.

Bu bir hayal ise evet hayal kuruyorum. Hayal kurmak tekeli yalnızca Martin Luther King’e mi aittir? İster misiniz 2022 yılı hayallerimizi paylaştığımız yıl olsun. Ne dersiniz? Belki de 2023’e daha fazla gülümseyerek girebiliriz.

 

Ergin Cinmen Kimdir?

İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1975 yılında mezun oldu. Askerlik görevini yaptıktan sonra 1979’da İstanbul Barosu’na kaydoldu. Baro’nun çeşitli komisyonlarında görev aldı. 1990-1992 döneminde, Turgut Kazan başkanlığındaki yönetim kurulunda yer aldı ancak eleştirerek istifa etti. Avukat kimliğinin yanında aktivist kimliğiyle öne çıktı. Çeşitli sivil toplum yapılanmalarında ve derneklerde yöneticilik yaptı. 3 Kasım 1996’da meydana gelen Susurluk olayından sonra tüm Türkiye’de ses getiren, “Sürekli Aydınlık için bir dakika karanlık” eyleminin sözcüsü ve mucidi olarak bilindi. 2000 yılında düzenlenen “Hapishaneler Gerçeği Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Kurultayı”na katılmış, kurultay sonrasında hazırlanan aynı isimli derleme kitabın bölüm yazarlığını yaptı. Akın Atalay yönetmenliğinde, 1997 yılında yayına başlayan “Açık Sayfa” isimli aylık aktüel hukuk dergisinin yayın kurulu üyeliğini yürüttü. Kamuoyunca bilinen birçok davada avukat ve müdahil olarak bulundu. 2000 yılında yapılan İstanbul Barosu seçimleri öncesinde, Çağdaş Avukatlar Grubu önce seçimlerinde, Yücel Sayman‘a karşı aday oldu ancak kazanamadı. Yüzlerce panel ve konferansta organizatör ve konuşmacı olarak yer aldı. Uzun yıllar İstanbul’da serbest avukat olarak çalıştıktan sonra 2012 yılında Bodrum’a yerleşti. Avukat Ahmet Dindar ile birlikte 2015 yılında kaleme aldıkları, “Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Kararları- Notlu Konu Esaslı Sistematik Derleme” isimli eseri bulunmaktadır. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi olan Cinmen; yazı ve makalelerini Serbestiyet.com internet sitesinde yayınlamakta, Avukat Ahmet Dindar ile birlikte bireyselbasvurukararlari.com adlı internet sitesini yönetmektedir.

Bunu okudunuz mu?

Su Hakkı

Su Hakkı ve Su Hukukuna ilişkin temel normlar Roma Hukuku döneminde oluşturulmuş, toprağın üstünde ve altındaki …